Çerkezköy Bakış - Hayrabolu Ticaret Odası’nda yapılan toplantıya Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Ajans çalışanları ve yirminin üzerinde tarım makineleri üreticisi katıldı. Toplantıda söz alan Genel Sekreter Şahin, Hayrabolu’da üretilen tarım makinelerinin Türkiye’nin ihtiyacının %45’ini karşıladığını ayrıca yurt dışına ihraç edildiğini söyledi. Şahin şunları söyledi:”Hayrabolu, Trakya'nın genel özelliği olan yoğun tarımsal üretime sahip olmasının yanında tarım makineleri piyasasında da bir yer edinmeyi başarmıştır. İki büyük firma ve birçok KOBİ tarımsal makine üretiminde dünya piyasasında yarışmaktadır.Tarım makineleri sektörü, tarım sektöründen doğrudan etkilenmektedir. Tarımda devletin uyguladığı teşvikler ve destekler tarımın yanı sıra bu sektörün yönünü de belirlemektedir. İhracat yapan üreticiler bu konuda dış ticaret danışmanlığına ihtiyaç duymaktadırlar.
“NASIL YARDIMCI OLABİLECEĞİMİZE BAKACAĞIZ”
Sektörün çıkmazlarından en önemlisi ise, sektörde çalışacak nitelikli elemanların Hayrabolu'na çekilememesidir. Büyükler dâhil olmak üzere firmaların çoğunda, uzun dönem çalışan mühendis sayısı çok azdır. Bir diğer engel ise, firmaların yenilikçi makineler üretimi için Ar-Ge'ye ihtiyaç duymalarına rağmen bu birime sahip olmamalarıdır. Tüm bu sorunları çözmenin yolu birlikte hareket etmekten geçer. Bu konuda sac işleme alanında yaptığınız ortak girişimle daha önce ilk adımı sizler atmıştınız. Bundan sonra biz size ne gibi destekler verebiliriz, nasıl yardımcı oluruz, buna bakacağız.”
TEHDİTLER ELE ALINDI
Daha sonra toplantıda üreticilerle sektörün güçlü, zayıf yönleri ile fırsat ve tehditler ele alındı. Eğitimli personel eksikliği, ihracat ve ithalat konusunda deneyimsizlik, teknolojiyi takip edebilme ve tasarım konusundaki eksikler, arge ve inovasyon eksikliği, hammadde tedarikinde karşılaşılan sorunlar başlıca tehditler ele alındı. Güçlü yanlar ise makine üreticilerinin tarım sektörünün içinden gelmeleri, hızlı hareket edebilmeleri, ürün çeşitliliği, güçlü ve yeniliği takip eden Trakya pazarı olarak ele alındı. Toplantıda ihracat pazarının büyüme potansiyelinin olması, mekatronik konusunda öncülük yapılabilirse üreticilerin önüne yeni fırsatların çıkacağına vurgu yapıldı.
Editör: TE Bilisim