Çerkezköy Bakış - İrmet Hospital Üroloji Uzmanı Op. Dr. A. Sami Alijla “İdrarda Kan Görülmesi ve Nedenleri” hakkında bilgi verdi.
İdrarda kan hücresi görülmesinin birçok hastalığın belirtisi olabildiğini ifade eden Alijla, en sık, idrar yolu enfeksiyonları, üriner sistem taş hastalıkları gibi selim huylu hastalıklarla görülmekle beraber gözle görülen kanamaların mutlaka ileri tetkiklerle araştırılması gerektiğini kaydetti. 

İDRARDA KANAMA SEBEPLERİ NELERDİR?

İdrarda kanama sebeplerinin idrar yolu taş hastalıkları, idrar yolu enfeksiyonları, iyi huylu prostat büyümesi, böbrek kistleri, travma, böbrek kanseri, mesane kanseri, prostat kanseri, üreter veya üretra kanseri, hematolojik bozukluklar, egzersiz olduğunu ifade eden Alijla, “İdrarda kanın başka bir yaygın nedeni, mesanede veya böbrekte taşların bulunmasıdır. Bunlar idrarınızdaki minerallerden oluşan kristallerdir. Böbreklerinizde veya mesanenizde gelişebilirler. Büyük taşlar sıklıkla hematüri ve ciddi ağrı ile sonuçlanan tıkanmaya neden olabilir. Orta yaşlı ve yaşlı erkeklerde, hematüri için oldukça yaygın bir neden genişlemiş bir prostattır. Bu bez mesanenin hemen altında ve üretranın yakınında yer alıyor. Prostat büyüyünce, genellikle orta yaştaki erkeklerde olduğu gibi, üretrayı (idrar kanalı) sıkıştırır. Bu idrar yaparken sorunlara neden olur ve mesanenin tamamen boşalmasını önleyebilir. Bu, idrarda kan bulunan idrar yolu enfeksiyonu (İYE) ile sonuçlanabilir. Kanamanın idrarda gözle görünecek kadar yoğun olması, özellikle de pıhtılar içermesi genellikle ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Böyle bir durumun bir kez yaşanması bile, asla ihmal edilmemelidir. Böbrek ve idrar yollarından kaynaklanan kötü huylu bir hastalığın belirtisi olabilir. Ülkemizdeki en sık kanserlerden biri olan mesane kanserinin en önemli belirtisi idrarda ağrısız kan görülmesidir. Devamlı olmayabilir ve aralıklarla tekrarlayabilir” dedi.

TEDAVİ NASIL OLMALI?

Teşhis için neler yapıldığı, tedavisinin nasıl olduğu ile ilgili de bilgi veren Alijla, “Hekimi teşhis konusunda yönlendiren en önemli unsur, hastadan alacağı rahatsızlığa ait hikayedir. Kanamanın ne zamandır olduğu, kanamaya eşlik eden yakınmaların olup olmaması, varsa neler olduğu tanıya giden yolda yol göstericidir. İkinci önemli aşama, kişinin fiziki muayenesidir. Bunlardan sonra laboratuvar ve görüntüleme tetkiklerinden yararlanılır. İdrar ile ilgili ek bazı tetkikler, bazı kan testleri, idrar yolları ultrasonografisi – bilgisayarlı tomografisi veya manyetik rezonans görüntüleme (MR) gerekli durumlarda hekim tarafından istenebilir. İdrar kesesinin içine ışıklı bir kamerayla bakılan endoskopik işlem (sistoskopi) ve biyopsi bazı durumlarda gerekebilir. İdrarda kan saptanması bir hastalık değil, bir bulgudur. Ortaya çıkmasına yol açan hastalık ne ise, onun önce teşhis edilip, daha sonra tedavi edilmesi gerekir.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim