Çerkezköy Bakış - Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında 7 Ekim tarihinde başlayan MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi müzakerelerinin tıkanması ve 4 Aralık tarihindeki son toplantıda uyuşmazlık tutanağının tutulmasının ardından, MESS’e karşı eylem süreci 11 Aralık 2019 tarihi itibariyle tüm işyerlerinde başlamıştı.  Bu eylemler şimdi meydanlara ulaştı.

YÜRÜYÜŞ YAPILDI


TMS Çerkezköy ve Kapaklı Şubesi üyeleri saat 16.00’da biten mesainin ardından toplu halde Güveniş Caddesi ve Barbaros Caddesi’nden Çerkezköy Cumhuriyet Meydanına yürüdü. Ellerinde çeşitli dövizler taşıyan ve sloganlar atan işçileri, meydanda çok sayıda işçi ve TMS Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak ile TMS Kapaklı Şube Başkanı Günay Özden karşıladı.


“DİRENE DERİNE KAZANACAĞIZ”


Cumhuriyet Meydanında düzenlenen miting, saygı duruşunda bulunulması ve ardından İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.  Burada meydanı dolduran binlerce TMS üyesine seslenen Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, “MESS ile uzlaşamadık müzakerelerin 5. oturumunda uyuşmazlık zaptını tuttuk ve masadan kalktık. Biz TMS olarak üzerinde uzlaşılabilecek bir teklif verdik. Ancak muhatabımızdan aynı yaklaşımı göremedik. Biz yeni haklarımı konuşalım derken, onlar kazanılmış haklarımıza göz diktiler. Biz çağdaş çalışma koşuları derken, onlar esnek çalışma gibi çağ dışı uygulamaları dayattılar.  Biz alın terimizin karşılığı deyince, onlar size enflasyon kadar zam yeter dediler. Bu bizim için sözün bittiği yerdi ve masadan kalktık. Şimdi fabrikalarda sesler yükseldi. O sesler alın terinin, emekçinin ve TMS’nin sesidir. Biz işverenin karşısında eğilmeyiz. Biz sadece Cenabı Allah için eğiliriz. Buradan TMS olarak bir kez daha ilan ediyoruz. Üyelerimizin hayır dediği hiçbir şeyi kabul etmeyeceğiz. Buradan ilan ediyoruz sizlerin alın terini, emeğini bir kuruşunu masada bırakan namerttir. Siz tamam diyene kadar müzakere edeceğiz. Direneceğiz. Direne derine kazanacağız.” dedi.


“KİMSE BİZDEN ÖDÜN VERMEMİZİ BEKLEMESİN”


Koçak, konuşmasını şöyle sürdürdü: İşverenin ezberinde enflasyon kadar zam, dilinde kriz sözcüğü var. Sürekli olarak ‘kriz var, zor günlerden geçiyoruz’ diyorlar. Bizde diyoruz ki sabredin bu günler geçicidir. Zor günler sizin için geçicidir, ama bizim için süreklidir. İşçinin emekçinin her biri güçlük içindedir. İşçi her daim krizdedir. Sizin krizinin geçici, bizimki süreklidir. Ama biliyoruz ki bu bizim kaderimiz değildir. 2 yıl önce yüzyılın sözleşmesini imzalayınca hepinizin yüzü güldü. Fabrikalarda tek bir protesto olmadı. İşte onun için çaresiz değiliz. Çare biziz. Çare iyi bir sözleşmedir. Zafere ulaşmadan dönmeyeceğiz.  Vallahi billahi zafer bizim olacak. Biz metal işçileri yüzyılın sözleşmesi sadece Türk metal üyesi için değil, bütün işçiler için milat olmuştur. O sözleşme ile standartları yükseğe çıkarttık. Şimdi kimse bizden bu koşullardan ödün vermemizi beklemesin. O koşullar işçi sınıfı için lüks değil, anasının ak sütü gibi helaldir. Bizim hayatımızı cehenneme çevirecek uygulamalara izin vermeyeceğiz. Yüzde 6.05’i kabul etmeyeceğiz. Fabrikalarda duyduğunuz o protesto sesleri bunun içindi. Görmezden gelenler içindi. Umarız onları görmüşsünüzdür ve haklarını teslim etmeye karar verirsiniz. Yoksa biz kararlıyız.  İyi bir sözleşme için kararlıyız.  Bunun için sonuna kadar mücadele etmeye, gerekirse bedel ödemeye hazırız. Sürecin kritik bir aşamasına giriyoruz. Nasıl bir yol izleyeceğimize birlikte karar vereceğiz. 24 Aralık’ta genişletilmiş temsilciler meclisimizi topluyoruz. Bundan sonra izleyeceğimiz yola karar vereceğiz. Hareket planımıza belirleyeceğiz. Bundan sonra hazır olun eyleme, direnişe. Biz TMS olursak bizim başka güce ihtiyacımız yok. Biz eminiz zafer bizim olacak.” ifadelerini kullandı.   

“SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ”


TMS Kapaklı Şube Başkanı Günay Özden ise yaptığı konuşmada, “MESS ile yürüttüğümüz ve uyuşmazlık ile sonuçlanan toplu iş sözleşmesinde bu durumu asla kabul etmeyeceğiz. Her bir maddesinde metal emekçisinin imzası olan sözleşme taslağı hepimizindir. Taslağımıza sonuna kadar sahip çıkacağız. Metal emekçisinin kazanılmış haklarını korumak için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bizler emeğimizin ve hakkımızın peşindeyiz. Fabrikalara asla zarar gelsin istemeyiz. Biz hakkımız almak için meydanlardayız. Herkese gücümüzü, birlik ve beraberliğimizi ve tek yumruk olduğumuz gösterdik ve göstermeye devam edeceğiz. Rabbim yar ve yardımcımız olsun. Birlik ve beraberliğimiz daim olsun.” dedi.
Atılan sloganlar, birlik ve beraberlik mesajlarının ardından toplanan kalabalık meydandan ayrıldı.
 

Editör: TE Bilisim