Çerkezköy Bakış - İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü sokak hayvanları ısırıklarına karşı uyarıda bulundu.
“HAYVAN SAYISI ARTAR”
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsa Altay yaz aylarından sokak hayvanlarının çiftleşmeden dolayı daha çok ürediklerini ve bu dönemde insanlarla daha çok temas halinde bulunduklarını kaydederek, “İnsanlara kedi ve köpek ısırıklarından en çok bulaşan hastalık kuduzdur. Kuduz son derece kolay şekilde tedbir alınabilen fakat tedbir alınmadığında ise ölüme kadar yol açan bir hastalık türüdür.” dedi.
TEDBİRLER NELER?
Isırıklara karşı alınacak tedbirleri sıralayan İsa Altay, “Emin olmadığınız hayvanların kafasını, ayaklarını ve kuyruğunu ellemeyin. Tanımadığınız hayvanları tutmaya çalışmayın. Karşılaşma anında mümkünse korktuğunuzu belli etmeyin ve kendi kendinize korkmadığınızı telkin edin. Karşılaşma anında hiç umursamıyor gibi, ona bakmadan sakin ve emin adımlarla uzaklaşın. Tanımadığınız hayvanın önünde ani hareketler yapmayın ve kendi köpeğinize bile aniden yanaşmayın. Durup dururken köpekten kaçmayın. Çığlık atmayın, çünkü onu iyice heyecanlandırır. Bisikletle giderken sizi kovalarsa, hemen durup inin ve bisikleti hayvanla aranıza alın.” açıklamasında bulundu.
KARANTİNA UYGULANIYOR
İnsanlara saldırıp ısırgan olan hayvanların veteriner hekimler tarafından karantinaya alındıklarını da son olarak açıklamalarına ekleyen Gıda ve Tarım Müdürü İsa Altay, “10 günlük süre sonunda hayvan kuduz yönünden hastalık belirtilerini göstermez ise sağlıklı kabul edilerek karantina sona erdirilir. Hayvan kuduz olduğu teşhis edilirse 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Gıda ve Yem Kanunu uyarınca gerekli tedbirler alınır.” dedi.

Editör: TE Bilisim