Çerkezköy Bakış - Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte kombi yakmaya başlayan vatandaşın aklında her yıl olduğu gibi ‘kombiyi gündüz kapatıp gece mi yaksam, yoksa bütün gün açık mı dursa? Hangi şekilde en çok yakıt tasarrufu yaparım?’ soruları geliyor. Akıllarda kalan soru işaretlerini gidermek üzere, evlerimizdeki ısı konforu ve yakıt tasarrufunu en doğru şekilde nasıl yapabiliriz diye sizler için araştırdık.
YAKIT TÜKETİMİ ARTARKEN, ISI KONFORU AZALIYOR
Çerkezköy’de uzun yıllardır hizmet veren Genç Mühendislik firmasının işletmecisi Makine Mühendisi Feyzullah Dirisağlık, ısıtmanın olmazsa olmazlarını anlattı. Isıtmanın olmazsa olmaz ilk kuralının ısı yalıtımı olduğunu ifade eden Makine Mühendisi Feyzullah Dirisağlık, ev içerisindeki ısının muhafaza edilememesi durumunda yakıt tüketiminin artarak ısı konforunun azaldığına dikkat çekti.
OLMAZSA OLMAZ: ISI YALITIMI
Mühendis Feyzullah Dirisağlık, ısı yalıtımının, dış cephe mantolama, pvc camlar, konfocam pencere sistemleri ile mümkün olacağını kaydederken, konforcam ısı sistemlerinin ısı kaybını yüzde 50, güneş ısısı girişini yüzde 40 oranında azalttığını belirtti.
MÜHENDİSLİK HESABIDIR
Odalarda yer alacak radyatörlerin (petek) bir mühendislik çalışmasıyla ısı kayıp hesapları yapılarak metrajları ve sayısının hesaplandığını söyleyen Dirisağlık, “Müşteri bu konuda bilinçsiz. Proje bazında fiyat alındığında yalnızca fiyatıyla ilgileniyor. Oysa ki oda başına düşen radyatör sayısı ve metrajı oldukça önemlidir” diye konuştu. Evlerin giriş kısımlarında, koridor ve hollerde de radyatör bulunmasının gerekli olduğuna değinen Dirisağlık; “Dış kapıdan gelen soğuğu engellerseniz ısı kaybı kesilir” dedi.
KOMBİ ÜÇÜNCÜ SIRADA
Isıtmanın olmazsa olmazlarından ikinci kuralının ise kişilerin ısı konfor düzeyleri olduğunu söyleyen Dirisağlık; “Herkesin ısınabileceği derece aynı değildir. Kimi insanlar 18 derecede rahat ederken, kimileri 22 derecede rahat eder. Buna ısı konforu diyoruz. Bunun belirlenmesi de önemlidir” diye konuştu. Bu kapsamda ısıtmada olmazsa olmaz listesinde kombinin üçüncü sırada yer aldığını vurgulayan Dirisağlık, ısı yalıtımının gerektiği düzeyde yapılmasının ardından kombi seçimine geçilmesi gerektiğini ve ilerleyen teknolojiyle zaten kombilerin gerekli ısıyı sağladıklarını belirtti.
SOBA GİBİ KULLANIYORUZ
“Kombiyi soba gibi kullanmaya çalışıyoruz” diyen Makine Mühendisi Feyzullah Dirisağlık “Vatandaşımız sadece kendi oturduğu odanın radyatörünü yakarak kombiyi soba mantığıyla kullanma yanlışlığı yapıyor. Halbuki bunun en büyük dezavantajı ısı transferidir. Sıcak hava soğuk havaya doğru akar. Yani radyatörünüzü kapadığınız odanızın düşen ısısı, yanan odanızın ısısını çekecektir” diye konuştu.
TÜM GÜNKÜ ENERJİYİ YAKARSINIZ
Tüm gün kombiyi kapatıp akşam yakarak faturalarda bütçe tasarrufu yapmaya çalışmakla ilgili bilgi veren Dirisağlık “Sabahtan akşama kadar soğuyan eviniz, akşam ısıtmaya çalıştığınızda tüm gün yakacağı enerjiyi o bir-iki saatte yakar” dedi.
Editör: TE Bilisim