Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ilkokuldan, ortaokula geçecek 4. sınıf öğrencilerine yönelik varsa istenmeyen davranışları en aza indirmek ve olumlu davranış kazandırmak amacıyla çalışma başlattı. Doğru Davranış-Güvenli Gelecek Projesi kapsamında istenmeyen davranışları tespit edilen öğrencilerin ailelerine eğitim verilecek.

Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ‘Doğru Davranış-Güvenli Gelecek’ ismiyle 4.sınıf öğrencilerine yönelik çalışma başlattı.

“GENÇLER ÇOK FAZLA ETKİLENİYOR”


Proje hakkında bilgi veren Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan, toplumdaki değişimden en fazla gençlerin etkilendiğini söyleyerek “Gençlerdeki bu değişimin bilincinde olmayan aileler açısından değişim bir sorun olarak algılanmakta ve aile ortamlarında aile ve ergenliğe geçen çocuk arasında çatışmalar çıkmaktadır. Oysa, aile ortamında geleneksel ana-baba ve genç ilişkisine değin davranış kalıpları değişmekte ve yeni ilişkiler ortaya çıkmaktadır.

“SORUNLU ERGEN DAVRANIŞLARI ARTIYOR”


Aile ortamında ortaya çıkan bu yeni ilişkiler özellikle ilçemiz gibi farklı demografik yapıya sahip ve özellikle kırsal kesimden gelmiş aileler çocuklarını yetiştirirken zorlanmakta, değişen sosyal ve psikolojik şartların etkilediği çocukların, çocukluktan ergenliğe geçiş sürecindeki fizyolojik ve duygu değişimlerini doğru yönetme konusunda sıkıntılar yaşanmakta, sorunlu ergen davranışları artmaktadır” dedi.

AİLELER BİLGİLENDİRİLECEK


Çocukların ergenliğe geçiş sürecinde yaşayacakları değişimler ve doğru aile davranışları konusunda aileyi bilgilendirerek doğru davranış modelini oluşturmak amacıyla ‘Doğru Davranış-Güvenli Gelecek’ Projesi’ni uygulamaya başladıklarını söyleyen Erdoğan şöyle devam etti: “Aile toplumun temelidir. Her aile kendi içerisinde bir sistem oluşturmuştur. Bu sistemin girdileri anne–babayken çıktıları çocuklar olarak görülmektedir. Ancak etkileşimin hızlı ve yoğun olduğu bir çağın toplumları olarak geçmişten gelen alışkanlıklarla çocukları yetiştirmek ve çocuklardan beklentiler içinde olmak günümüzde mümkün değildir. Çünkü, toplum değişmekte ve en fazla da çocuklar ve gençler etkilenmektedir.

EĞİTİMLER DÜZENLENECEK


Yetişkin bireyleri fazla etkilemeyen bu değişimin farkında olmayan aileler özellikle çocukluktan ergenliğe geçen çocuklardaki erken fizyolojik ve duygusal değişimlerin farkına varamamakta kendi deneyim ve gençlik yaşantılarına paralel beklentiler içine girmektedirler. Bu durum zamanla aile ve ergen genç arasında onarılmaz çatışmalara, sosyal ve travmatik sonuçlara neden olmaktadır.

“FAYDA SAĞLAYACAKTIR”


Çerkezköy konumu itibariyle bu tip aile-ergen sorunlarını sıklıkla yaşamaya ve sonuçlarıyla tehditlere açık bir bölgedir. Bu nedenle özellikle ailelerin çocukların ergenliğe geçiş sürecindeki fizyolojik ve duygusal değişimleri konusunda bilgilendirilmesi ve doğru aile davranışı ve yaklaşımları konusunda bilgilendirilmesi gerekmektedir. Ailenin, çocuktaki değişimi anlayan yaklaşımı ergenlik ve erişkinlik zamanlarını sağlıklı geçirmesi geleceğimizin güvencesidir. Doğru davranışlar güvenli geleceğin yapı taşları sağlıklı bireylerin yetişmesi demektir. Bu nedenle çocukluktan ergenliğe geçişte çocuğa doğru aile yaklaşımları farkındalığı oluşturacak eğitim çalışmalarımızın ilçemizde önemli bir sosyal hizmet olacağına inanmaktayız.”

“İSTENMEYEN DAVRANIŞLARIN ÖNÜNE GEÇİLMESİ HEDEFLENİYOR”


Projenin amaçları üzerinde de duran İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan “Sağlıklı toplum için erken dönemde aile-ergen çocuk arasındaki çatışmayı önleyici bilgilendirme ve farkındalık çalışmalarının yapılması önem arz etmektedir. Özellikle çocukluktan ergenliğe geçiş döneminde ortaya çıkan; sosyal uyumsuzluk ve ergen davranışları konusunda ailelerin yanlış tutumlarını önlemek gelecekte bu çocukların aile ve toplum için bir soruna dönüşmesine tedbir niteliğinde ailelerin konuyla ilgili bilgilendirilmesi hedeflenmektedir.  Bu çalışma ile istenmeyen davranışları en aza indirmek ve olumlu davranış kazandırmak amaçlanmaktadır.” diye konuştu. 

“AİLE FARKINDALIĞI ÖLÇÜLECEK”


İlkokuldan ortaokula geçiş döneminin bireylerin davranışlarının şekillendiği ve kişilik yapılarının oluşmaya başladığı kritik dönem olarak bilindiğini kaydeden Erdoğan şunları söyledi: “Bu bilgi dahilinde istenmeyen davranışların değiştirilmesi ve olumlu davranışların kazandırılması için doğru bir dönem olarak düşünülmüştür. Bu nedenle projenin hedef kitlesi ilkokuldan, ortaokula geçecek 4. sınıflar olarak belirlenmiştir. Bu hedef kitle dahilinde Çerkezköy İlçesinde bulunan ilkokul 4. sınıf öğrencileri ve öğrencilerin velileri seçilmiştir. Çerkezköy ilçesinde 4.sınıftan ortaokula geçecek öğrencilerin ailelerine RAM Merkezi Rehber Öğretmenleri tarafından seminerler verilecek. Eğitimlere katılan ailelere eğitim başında ve sonunda uygulanan anketlerle eğitimin aile farkındalığı ölçülecek. Ailelerin tutum ve davranışlarında oluşan değişikliklerin öğrencinin davranışlarına yansıyıp yansımadığını ölçen anketler öğretmenlere uygulanacak. Projenin uygulanma aşaması ve Ar-Ge faaliyetlerinde sunum tekniği, soru cevap yöntemi ile anket uygulaması kullanılacak.”
Editör: TE Bilisim