Çerkezköy Bakış - Çerkezköy Kaymakamlığı tarafından Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi’nde düzenlenen İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü programına katılım yoğun oldu yaşandı. Program, Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenleri ve öğrencilerinin hazırladığı ‘Asım’ın nesli’ adlı gösteri ile başladı. İstiklal Marşı’nın her kıtasının farklı şekilde anlatıldığı gösteri büyük beğeni topladı.

GÜMÜŞ: ÖDÜL PARASINI DAHİ KABUL ETMEMİŞTİR

Gösterinin sona ermesinin ardından ise program İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş’ün günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapması ile devam etti. Gümüş, “Mehmet Akif Ersoy’u aramızdan ayrılışının 83, İstiklal Marşımızın kabulünün 98. yılında milli şairimizi rahmet, minnet ve şükranla anmak ve anlamak üzere sizlerle birlikteyiz. İnsanoğluna şair olup şiir yazmak elbet nasip olur, vatana şair olup istiklal marşını yazmak, milletinin sesini manzum bir destana kaydetmek her insanoğluna nasip olmaz. “Korkma! Sönmez bu şafaklarda yüzen Alsancak” çünkü korkarak kazanılmadı bu istiklal, bu vatan. Bir şiirden, bir marştan daha fazlası, o kadar şey anlatıyor ki her kelimesi, her cümlesi yüreğe dokunan geçmişten geleceğe bir ders, bir öğüt, bir destan. Ve bu şair böylesi bir esere, eserlerini topladığı Safahat’a yer vermemiş, ‘Bu şiir benim değil milletimin’ demiş. Sırtında paltosu yok iken ödül olarak verilen parayı almamış.” dedi.

ASIM’IN NESLİ

Gümüş, konuşmasının devamında, 2023 eğitim vizyonunda aklıselim, kalbiselim ve nesliselim gençlik hedefi olarak kendisini bulan Akif’in geleceğe ısmarladığı Asım’ın nesli olduğunu kaydetti. Hüseyin Gümüş, “Asım’ı vardır O’nun. Asım’da Akif gibi haksızlığa tahammül edemeyen biridir. Şiirlerinde Asım’a tavsiyelerde bulunur. Akif’e göre milletlerin kalkınmasını iki temeli vardır; fazilet ve marifet. Berlin’de ilim adamlarının atomu parçalama çalışmaları yaptığını duyar. Siz de vatanınıza hizmet etmek istiyorsanız, Berlin’e gidin, o ilimi öğrenin ve hemen vatanınıza dönün der. Asım’ın ilim tahsil etmeye göndermiştir. Ve özgürlüğüne çok düşkündür, asla tasma takmaz, soluduğu havada İstiklal yoksa, tıkar burnunu özgürce ölür, işte O’nun ‘Asımın nesli’ diye geleceğe ısmarladığı nesil tıpkı Çanakkale’de ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu bir çok yer ve zamanda Akif’in Korkma! Haykırışını duymuş, canı pahasına her şeyini terk ederek 3,5 soysuzun maşalığını yapan vatan hainlerinin her zaman karşısına dikilmiştir.” ifadelerini kullandı.

“İSTİKLAL MARŞINI SEVMEK ÜLKEMİZİ SEVMEKTİR”

İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, “Değerli misafirler, İstiklal Marşını sevmek, ülkemizi sevmektir, İstiklal Marşı’nı coşkuyla söylemek, ülkemize, bağımsızlığımıza sahip çıkmaktır. Bağımsızlığınıza sahip çıkmak ise, onurumuza sahip çıkmaktır. İşte kara günlerimizin göstergesi, kahramanlık destanımız, heybetli, kimliğimiz, yurt severlik ve özgürlük aşkımız İstiklal Marşı ve milletimizin sinesinden çıkarak onun acılarını, umutlarını kararlılığını ‘Hayal ile yoktur alkış verişim, her ne demişsem görüp de söylemişim’ diyerek abideleştiren Mehmet Akif. Türk Milleti tutsak yaşamaz. Bir kişi, bir ocak dahi kalsa da bağımsızlığını koruyacak, bağımsızlığın simgesi, kanımızın rengi olan bayrağını dalgalandıracak ve daima gür sesiyle söyleyecek. “Hakkıdır Hakka tapan milletimin İstiklal!” Benim bu milletten asla unutmamasını istediğim mısralar işte bunlardır. Hürriyet ve İstiklal aşkı bu milletin ruhudur. Tarihe bakın, bütün milletlerin bir esaret ve hürriyetsizlik devri geçirdikleri bir hakikattir. Bizim kahramanlarımız hürriyetini kaybedeceğini anlayınca nefsini ateşe vermiş ve küllerini bile düşmana teslim etmemiştir. İşte asil ve aziz milletimizin değişmeyen ruhu budur.” diye konuştu.

ÖDÜLLER TAKDİM EDİLDİ

Gümüş’ün konuşmasının ardından İstiklal Marşı’nın kabulü dolayısıyla yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildikten sonra program sona erdi.

Editör: TE Bilisim