Çerkezköy Bakış - Sıcak havalarda vücudun sıvı kaybının arttığını söyleyen Doç. Dr. Mendi, “Bilindiği üzere sıcak havalarda vücudun sıvı kaybı artmaktadır. Ayrıca sıcak havalarda uzun süre bekletilen kremalı, soslu veya yağdan zengin besinlerde ishal ve kusmalara sebep olan bakteri üremesi de kolaylaşır ve bu şekilde tüketilen besinler nedeniyle de gelişen ishal-kusma sonucu vücudun su ve mineral kaybına neden olur. Vücutta sıvı açığı meydana gediğinden çarpıntı, tansiyon düşmesi ve bayılmalar yaşanabilir. Eğer beraberinde mineral dengesizliği de geliştiyse ritim bozuklukları görülebilmektedir’’ dedi.
 

BRUGADA VE TANSİYON HASTALARI DİKKAT!

Sıcakların artmasıyla ani kalp durmasına ve ölüme bile sebebiyet veren bir diğer hastalığın Brugada olduğunu ayrıca tansiyon hastalarının da sıcak havalarda çok dikkatli olması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Mendi, “Sıcak havalarla beraber kalıtsal ritim bozukluğu olan Brugada hastalarında ritim bozukluğunu başlatabilmektedir. Sıcak havalar sıvı kaybı yoluyla tansiyon düşüklüğüne yol açabileceği gibi yüksek tansiyon hastalarında ise birtakım sinir sistemi yollarıyla da ani tansiyon yükselmelerine neden olabilmektedir’’ dedi.
 

BOL BOL SIVI ALIMI GERÇEKLEŞTİRİLMELİ

Kalp hastalıklarına sahip insanların yaz aylarında sıvı alımlarına özen göstermesi gerektiğini sözlerine ekleyen Doç. Dr. Mendi, “Kalp yetmezliği hastalarında, artan hava sıcaklıklarıyla beraber nem oranındaki artış nefes darlığında kötüleşmeye neden olabilmektedir. Yine kalp yetmezliği hastalarında böbrek fonksiyonlarındaki hassasiyet nedeniyle aşırı sıvı kaybı böbrek fonksiyonlarında bozulmaya yol açabilir veya var olan bozukluğu kötüleştirebilir. Şok uygulama fonksiyonu olan kalıcı kalp pili (ICD) bulunan hastalarda ise sıvı kaybındaki artış sonucu meydana gelen çarpıntı ve/veya ritim bozukluğu pil şoklamalarına neden olabilir” ifadelerini kullandı.
 

YAZ AYLARINDA KALP SAĞLIĞIYLA İLGİLİ NELER YAPILMALI

Doç. Dr. Mendi yaz aylarında kalbimizi korumak için tüyolar vererek, “En başta yaz sıcaklarında saat 10.00 ile 17.00 arası mümkün mertebe, özellikle kalp ve yüksek tansiyon hastalarının güneş ışınlarına direk maruz kalmamalı, bol su tüketilmeli, gazlı ve şekerli içecekler yerine sıvı açığının bol su tüketilerek yerine konulmalı, yağlı yiyecekler-kızartmalar ve şerbetli tatlılardan uzak durulmalı, açık renkli-pamuklu ve bol kıyafetler tercih edilmeli’’ dedi.

Editör: TE Bilisim