Çerkezköy Bakış - AK Parti Tekirdağ Milletvekili ve MKYK Üyesi Mustafa Yel, Çerkezköy’de bir dizi ziyaretler gerçekleştirdi. 

HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ

Geçtiğimiz haftalarda AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanlığı’na atanan Kamil Çetintaş’ı ziyaret eden Yel, hayırlı olsun dileklerinde bulundu. Çetintaş ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Yel’e teşekkür etti. 

ÇÖPLÜK KONUSU

Yel, daha sonra kendisini takip eden gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Çerkezköy’e yapılması planlanan ve Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay tarafından haftalardır dile getirilen çöp depolama alanı ile ilgili kendisine sorulan soruya yanıt veren Yel, “Ne yazık ki, Cumhuriyet Halk Partililer kendi beceriksiz ve basiretsiz davranışlarını başkalarına yüklemek konusunda marifetliler.

Algı yönetimi konusunda Türkiye’nin pek çok bölgesinde gördüğümüz örnekleri bugünde Çerkezköy’de görmüş bulunmaktayız. Çöp işi Büyükşehir Belediyelerine aittir. Çöp konusu ile ilgili Valilikler herhangi bir tavır takınmazlar, belirleyici değillerdir. Büyükşehir Belediye meclisinde bu kararlar alınır ve uygulanır.

Büyükşehir Belediye meclisinde çoğunluk CHP’li grupta. Bu bakımdan, büyükşehir meclisi istemezse karar alınamaz. Bu konu ile ilgili valimizle görüştüm, Kızılpınar’da yapılacağını bilmiyordum ama konu ile ilgili karar vericinin Büyükşehir olduğunu hatırlatmak istiyorum. Valiliğe Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü görüş bildirir, valilik bu konularla ilgili ısrarcı olmaz.” dedi.

“KAMULAŞTIRMA YAPILMASI LAZIM”

Yel, Çerkezköy’ün merkezinden geçen ve aşırı yağışlarda debisi oldukça yükselen, kurak günlerde ise çevreye aşırı ağır koku yayan Çorlu Deresi ile ilgili de değerlendirmede bulundu. Gazetecilerin, Çorlu Deresinin ıslahı ile ilgili DSİ’nin 1 yıla yakındır işe başlamadığı yönünde Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın yaptığı açıklamalarını hatırlatması üzerine Yel,  “Çerkezköy OSB ile DSİ arasında Büyükyoncalı Manika mevkisinde bir baraj projesi var.

Bu proje Çerkezköy’ü asıl kurtaracak olan projedir. Bununla ilgili Kültür Müdürlükleri ve Anıtlar Kurulu bir çalışma yürütüyor. Barajın konulacağı saha alanında tarihi kalıntıya rastlandı, çalışmalar yürütülüyor son aşamalara gelindi. Sel felaketi gibi sıkıntıları önlemek üzere dere ıslah çalışmalarına başladık.

Çerkezköy içerisinde dere ıslahının yapılması için Büyükşehir tarafından kamulaştırma yapılması lazım. Kamulaştırma yapılmayan yerlerde DSİ ıslah çalışması yapamıyor. Onlar kendi üzerlerine düşen yükümlülükleri yerine getirdikten sonra, DSİ gereken çalışmaları yapacaktır.” cevabı verdi.

DSİ MÜDÜRÜ İLE TELEFONLA KONUŞTU

Devlet Su İşleri Bölge Müdürü Emre Karakaş ile telefonda görüşen Milletvekili Yel, Karakaş’ın Büyükşehir Belediyesi’nin kamulaştırma yapmadığı yönündeki sözünü gazetecilere dinleterek, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın kamuoyunu “Büyükşehir kamulaştırma yaptı” diyerek yanılttığını kaydetti.

AKAY NE DEMİŞTİ

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın da katıldığı muhtarlarla yapılan toplantıda Akay, “Çerkezköy’ün Çorlu suyu sorunu Fatih Mahallesi’ni sular altında bıraktı. 2012 DSİ tarafından açıklama yapıldı, ‘biz bu işi yapacağız’ diye. Büyükşehir yasası ile ‘bu işi siz yapacaksınız’ dediler.

Daha sonra ‘2016’da kamulaştırma yapacaksınız’ dediler. 15 Mart 2017 tarihinde Çorlu Suyu kamulaştırması için işi Büyükşehir omuzlarına yük aldı. Ocak 2019’da hala risk altında bulunan GMKP ve Fatih Mahallesi’ndeki vatandaşların sorununu gidermek için DSİ ihale yaptı. Mart 2019’da işi müteahhide teslim etti.

Bir yıl ödenek yok diye işe başlamadılar. Buraya gelen il ve ilçe başkanlarının bu konularla ilgili bilgileri var ama ilgileri yok. Çorlu suyu sorunu hala devam etmekte, tarih 2020 yılının Ağustos ayı, Allah vermesin Giresun’da neler olduğunu gördük. Ani su baskınlarının bu şehirde neler olduğunu gayet iyi gördük.

2020 yılı oldu iş teslim edileli 1 sene geçti hala daha ödenek verilmedi. Böyle şeyi yaşarsak bu konuştuklarımızı tarih not edecektir. Böylesine hayati meseleleri Çerkezköy bir daha yaşamasın diye başkanlarımıza ilgilenmeleri temennisinde bulunuyorum. Zaman zaman Çerkezköy’ün derelerinden kokular geliyor, vatandaşın talebi, şikayeti bizlere geliyor.

İşte bunun nedeni derelere yapılan kaçak deşarjlar. Bunu geçtiğimiz yıllarda Kızılpınar’da kırmızı akan dere ile gördük. Siz dereyi ıslah ederseniz, bu deşarjlar olmaz. Kavakdere örneği var, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi örneği var. Islah edilmiş dere örneğini orada görebiliyoruz. Çorlu Deresinin ıslahının talebini bir kez daha istiyorum. 1,5 yıllık dönem geçirdik, 3,5 yıllık dönem kaldı. Yoğun bir 2021, 2022 ve 2023 yılı geçireceğiz. Yatırımlarında, yapacaklarımızın da arkasındayız.” dedi. 

Editör: TE Bilisim