Çerkezköy Bakış - Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, kendi içlerinde yapılan bir inceleme ile sahte tahakkuk fişleri ile sahtekarlık yapıldığı tespit etti. Bunun üzerine alarm veren Akay, kurum müdürlerine ve yardımcılarına talimat vererek sahtekarlığın ortaya çıkartılmasını istedi. Akay, tespit edilen belgelerle birlikte idari soruşturma başlattı ve savcılığa giderek suç duyurusunda bulundu.

“KOMİSYONU KURDUK”

Akay, ortaya çıkartılan sahtekarlıkla ilgili makamında basın toplantısı düzenledi ve olayın nasıl tespit edildiğini anlattı. Akay, bir şüpheden yola çıkarak konu ile ilgili çalışma başlattıklarını, varılan nokta sonunda savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını belirtti. Konuyu tüm yönleri ile açıklayan Akay, “Mayıs ayının 28‘inden itibaren kendi içerimizde yapmış olduğumuz bir tespitten yola çıkarak kendi iç araştırmamız daha sonra savcılıkta suç duyurusuna kadar varan süreç ile alakalı bir açıklama ihtiyacımız doğmuştur. Buradaki zarar gibi görünen meselenin ne olduğunu tarif etmemiz lazım. Çerkezköy Belediyesine İmar İşlerine bir ruhsat başvurusunda bulunuyorsunuz. Ruhsat başvurusu, iskan başvurusu ya da talebiniz her ne ise bu başvuruda bulunduğunuz andan itibaren belediye imar işlerine çıktınız. Belediye imar işlerine bulunduğunuz evrakın içeriği ile alakalı size bir ödeme emri veriyor. Yani, geldiniz; bir ruhsat talebinde bulundunuz, belediye ruhsat talebini başvuran ruhsat dosya sahibini ya da o dosyayı takip eden arkadaşa bir ödeme emri oluşturuyor. Diyor ki; ‘Senin 37 bin 130 lira ödeme emrin oluştu. Al bunu, git belediyedeki Emlak Servisinde bir tahakkuk oluştur. Bu tahakkukunu bir tahsilata dönüştür. Sonra makbuzlarını al bize getir. Biz ruhsat işlerine devam edelim.’ Şimdi, vatandaş yukarıya çıkmış ödeme emrini almış, bu arkadaşın aşağı kata inip Emlak Servisinden bir tahakkuk oluşturması lazım. Öyle bir düzenle başvurulmuş ki hiç Emlak Servisine uğramadan bir sahte tahakkuk fişi ortaya çıkmış. Sahte tahakkuk fişini gerçekmiş gibi yukarıdaki imar birimine, ruhsat talebinde bulunan emlak birimine teslim olunuyor. Ve bununla beraber eğer bir ruhsat talebi ise ruhsat, iskan talebi ise iskan Çerkezköy Belediyesi ruhsat veya iskan talebinde bu belgeyi asıl olarak gördüğü için işleme devam ediyor. Biz, özet olarak bir şüpheden yola çıkarak 28 Mayıs 2018 tarihinde sahte olduğunu tespit ettiğimiz tahakkuk fişleri ile bu tespiti yaptık. O gün tutanakladık. Daha sonra araştırmayı biraz dar alanda incelemeye başladık. Bu sahte tahakkuk fişini kim, kimler, belediye içerisinden belediye dışından, bu işin içerisinde kimler olabilir, ruhsat alma aşamasında bu süreci takip edenleri de takip etmek suretiyle böyle bir süreç başlattık. Daha sonra araya bayram tatili girdi. Tatilin hemen ardından yine çalışmalarımıza devam ettik ve artık 12 Haziran 2019’da hemen Çarşamba günü bununla ilgili komisyonu kurduk. Komisyonumuz bu tarihten itibaren geriye dönük olarak gidebildiği yere kadar, Çerkezköy Belediyesinde bugüne kadar ödeme emrinin tahakkuka ve tahsilata dönüştüğüne dair kalem kalem, gün gün, ne kadar ruhsat, iskan verildiyse, ne kadar buna bağlı harç makbuzlarının ödeme emirlerinin tamamını tek tek taramakla ilgili görevlendirildi.”dedi.

“NİTELİKLİ BİR DOLANDIRICILIK ŞEKLİ”

Akay, “Bu konuyu, bunları üretmeye çalışan kim ya da kimlerin Çerkezköy Belediyesine ya da kurumlara ne gibi zararlar verdiğini ölçmek gibi bir komisyonumuzu kurduk, göreve başlattık. Hemen ardından dün itibari ile bu konu ile ilgili elimizde var olan evrakların tamamını suç duyurusu şeklinde verdik. Bugün itibari ile tespitlerimiz devam ediyor. İlaveler çıkmaya başladı. O ilaveleri de savcılığa teslim etmeye devam edeceğiz. As olan şu: bundan sonra ne olacak. Bir vatandaş veya inşaat firması geldi, yatması gereken bir parası Çerkezköy Belediyesi’ne ruhsat olmak üzere sahtekârların hesabına yattı, belediyenin hesabına yatmadı. Ne olacak: Çerkezköy Belediyesi ya ruhsatını iptal edecek ya da tahakkuk oluşturacak ‘bu parayı kamuya borçlusun’ diyecek. Çerkezköy Belediyesi bu sürecin sonundan zarar almadan çıkacak. Ancak öyle anlaşılıyor ki ruhsat almaya gelen, çalışan vatandaşların, müteahhitlerin, kişilerin zarar göreceği açık. Bu para birileri tarafından bana göre nitelikli bir dolandırıcılık şekli ile dolandırıldığını görüyorum. Çerkezköy Belediyesi’nin içerisinde de buna katılan eğer varsa bunları da tespit etmek amacıyla savcılığa suç duyurumuzu yaptık. Süreci sonuna kadar takip etmeye devam edeceğiz. Kamunun bu noktada bir eksiği, bu konuya yeltenenler adına bu noktada eğer belediye namına bir zarar ortaya çıkıyorsa bunu tamamlamak gibi bir zorunluluğumuz var. Şunu söylüyorum o ya da bu şekilde ruhsat almaya çalışan kişi ya da kurumlar öyle anlaşılıyor ki bazı tespitlerde, şu ana kadar 20’yi gecik tespitimiz oluştu, bunları da savcılığa vereceğiz. Daha da araştırmaya devam edeceğiz. Bunlar sahte evraklarla Çerkezköy Belediyesi’ne ödendiği gösterilen rakamları bir şekilde belediye hesabına ya yatıracaklar ya da ruhsatları, iskanları iptal olunacak.” İfadelerini kullandı.

“BİR KİŞİNİN BUNU TEK BAŞINA YAPMIŞ OLMASI BENCE MÜMKÜN DEĞİL”

Olayın iki yönünün olduğunu belirten Akay, “İki yönü var. Bir, hiç emlak servisine uğramamış olan, kendi başına sahte bir tahakkuk fişi oluşturmuş. Bir de örnek vermek gerekirse; 37 bin lira ödeme emri alan bir başka dosyada da aşağıya inmiş tahakkuk servisine orada 3 bin 700 tahsilat yapmış, o makbuzları cebine koymuş, sahte 37 binlik tahsilat makbuzunu tahakkuk üretip bunu teslim etmiş. Bir kişinin bunu tek başına yapmış olması bence mümkün değil. Çerkezköy Belediyesi’nin üzerinden birileri bir sahtekarlık işi içerisine girmiştir. Biz bu sahtekarlık durumu ‘aman şöyle duyulmasın, aman az duyulsun, aman bu bize zarar verir’ demeyiz. Çerkezköy Belediyesi adına sahte tahakkuk fişi, sahte tahsilat belgesi üreterek sahtecilik yapılmış. Bunu kim, nasıl yapmışsa kamu üzerinde vatandaşların dolandırılması, işin özeti bu aslında. Çerkezköy Belediyesi eninde sonunda verdiği ruhsatları tahakkuk ettirecek ve bu parayı alacaktır.” ifadelerini kullandı.

“650 – 700 BİN TL’LİK BİR DURUM SÖZ KONUSU”

Bugüne kadar çalışmalar sırasında elde edilen evraklarda yaklaşık zararın ne kadar olduğu sorusuna Akay, “Şu anda önümdeki tabloda gördüğüm 650-700 bin TL’lik bir durum söz konusu.  31.12.2018’den 1 Mayıs 2018’e kadar gittik şu anda, daha da gidiyoruz. Arkadaşlarımızı görevlendirdik. Mesai, hafta sonu gözetmeden Çerkezköy Belediyesi gidebildiği yere kadar elindeki dolandırıcılıkla karşı karşıya kalacak bütün evraklar sil baştan gözden geçiriliyor.” diye cevapladı.

“NE KADAR ÜRETEBİLDİKLERİ ŞEY VARSA ORTAYA ÇIKACAK”

Açıklamalarını sürdüren Akay, “Sadece Çerkezköy Belediyesinde ödeme emri çıkartılan ne kadar evrak varsa tamamı kontrol edilecek. Çıkanların hepsi kenara ayrılacak. Kamu üzerinde oluşturulmaya çalışılan kamu zararı, kamu üzerinden Çerkezköy Belediyesinden sahte tahakkuk fişleri ile dolandırılmak istenen hem Çerkezköy Belediyesi hem de bazı vatandaşların bu noktadaki ne kadar üretebildikleri şey varsa ortaya çıkacak.” dedi.
 

“NE KADAR ÖNLEM VARSA KESİNLİKLE ALINACAK”

Her şerden bir hayır çıkar diyen Akay, “Her şer den bir hayır çıkar derler. Başımıza bir tahakkuk fişi üretip bunu bu şekilde anlaşıldığı gibi bir şeytanlıkla karşı karşıya kaldık. Ne kadar önlem varsa kesinlikle alınacak.” şeklinde konuştu.  

“BEN BU PARAYI ALIRIM”

Akay, “Evrakların hepsi savcılığa verilecek. Burada 23 adet var. Bazısının iki adet, üç adet var. Buradakinin kötü niyetli mi, iyi niyetli mi olduğunun araştırmasını yapmak benim işim değil. Savcılık bu konuda araştırmayı yönetsin diye ben dosyamı iletmişim. Onları savcılık yönetecek. Ben neyi yöneteceğim: ‘A firması senin dosyanda sahte tahakkuk belgesi var. Sana ruhsat vermişiz. Çerkezköy Belediyesine ödemen gereken 50 bin 21 TL bir para yatmamış. Senin ruhsatın iptal oluyor kardeşim. Ya gel paranı yatır, ya ruhsatını iptal eder ruhsatını iptal ettikten sonra ruhsatsız bir yapıya yapmam gereken işlemleri ben belediye olarak yapmaya başlarım’ para yatar, soruşturma devam eder. Ben bu parayı alırım. Bu işi o mu yaptı, parayı kime verdin? Senin paranın Çerkezköy Belediyesine yatırmadığı belli. Sen mi yatırmadın ya da bu işi senin dosyanı hazırlayan birisi mi yaptı araştırması yapmak sorumluluğunu savcılığa yaptığımız suç duyurusu talebinde ifade ettik.” dedi.

“SAVCILIK SORUŞTURMASINDA HEMEN ORTAYA ÇIKACAKTIR”

Gazetecilerden gelen “Tespit ettiğimiz personel var demiştiniz. Bir de şüphelendiğimiz biri var demiştiniz. Bu personel hakkın bir işlem başlatıldı mı?” sorusunu da yanıtlayan Akay, “Şüpheler üzerinden belediye bir şey yapamaz. Bu soruşturma başladığında ki biran evvel başlamasından yanayız. Başlar başlamaz ben, buradaki diğer personeller bildiği, hatırladığı, tahmin ettiği ne varsa gider ifadesini verir. Bunlar gerçekleşmeden, elde somut veri olmadan kendi tahminlerimi söyledim.  Çok net bana göre bir tespitim ve tahminim var. Ortada belge var mı dersen yani bu tahsilat ve tahakkuk fişini yazılı olarak teslim ettiğine dair bir evraka gerek olmadığı için bugüne kadar bu gerçekleşmemiş. O yüzden buna dair somut veri olmadığı için isimleri telaffuz etmiyorum. Devamı savcılık soruşturmasında hemen ortaya çıkacaktır” şeklinde konuştu.  

“GERİYE DOĞRU GİDECEĞİZ”

Çalışmaların geriye doğru devam edeceğini ifade eden Akay, “Komisyonu kurduğum arkadaşlarıma yazılı olarak görevlendirmeleri yaptık. Bugünden itibaren Çerkezköy Belediyesi kaç tane ödeme emri oluşturdu. Çıkarın tabloyu. Mayıs, Şubat, Ocak, 2018, 2015,2012, 2010… sadece kendi dönemim değil, geriye doğru gideceğiz. Bunu yapmaya meyil eden vatandaşların belediyeye bir zarar oluşturup oluşturmadığına dair bir tablo çıkartacağım.  Kaç tane ödeme emri oluşturulmuş, kaç tanesi gerçek tahakkukuyla buluşmuş, kaç tane sakatlık var işin sonunda bunu rapor halinde anlatacağım zaten. Sonuçta burada bir sahtekarlık söz konusu. Gözden kaçırılmış bazı şeytanların sahte makbuzlar üreterek kamuyu birilerinin üzerinden menfaatle para sağladığı düzenden bahsediyoruz. Çerkezköy Belediyesi kendi nakdi zararını bir şekilde karşılayacak, yetmez, bu sahtekarlığı yapanlar kanun önünde hesap verecek. Bunun için de sonuna kadar mücadele edeceğiz.” dedi.

Editör: TE Bilisim