Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Hizmet Kervanı programı kapsamında Kapaklı’da sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıda Karaağaç ile Kapaklı arasında minibüs hattı olması talepleri üzerine konuşan Başkan Albayrak, “22 Ekim’den itibaren Karaağaç ile Kapaklı arasında direk ulaşım başlayacak. Ayrıca Kapaklı ile Karaağaç arasındaki 3.5 kilometrelik stabilize yolu asfaltlayacağız.” dedi.

Çerkezköy Bakış - Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığının Hizmet Kervanı adı verdiği programın 8’nci durağı Kapaklı İlçesi oldu.
“TEBRİK EDİYORUM”
Toplantının başında yaptığı konuşmada, daha güzel bir Kapaklı yaratmak için yola çıktıklarını belirten Albayrak, “Öncelikle sizleri tebrik etmek istiyorum çünkü çok sağlıklı bir seçim yaptınız. Büyükşehir Meclisinde Belediye Başkanı İrfan Mandalı ve 5 Meclis Üyesi Kapaklı’yı temsil ediyor. Hepsi birbirinden değerli isimler. Önerileriyle, katkılarıyla Kapaklı’nın gelişmesi için ne yapılması gerektiğini çok iyi savunuyorlar” dedi.
“HALKA TAM OLARAK ANLATILMADI”
Büyükşehir sisteminin çok kolay bir şekilde oturmadığını ve konunun özellikle belde, köylerde yaşayan vatandaşlara detaylı bir şekilde anlatılmadığını vurgulayan Albayrak,  “Büyükşehir oluşurken, bu durum halka tam olarak anlatılmadı. Bir gecede büyükşehir statüsüne geçmek travmadır. Bundan etkilenen vatandaşların bilgilendirilmesi gerekirdi. 15 ayda bunun altyapısı hazırlanabilirdi. Yarın Tekirdağ’da Büyükşehrin Kırsal Kesime Etkileri konulu bir panel gerçekleştireceğiz” dedi ve vatandaşları panele davet etti.
“BİR TANE DAİRE BAŞKANI YOKTU”
Göreve geldiği zaman talimat verecek bir tane bile daire başkanı olmadığını ifade eden Albayrak, “Ayrıca bürokrasi de kolay yürümüyor. Biz buraya kadrolaşmaya gelmedik. İsteseydik bunu kısa sürede yapardık ancak bu konuda çok titiz davrandık çünkü hizmet etmeye geldik. Bu düşünceyle hareket ediyoruz. Şu anda çok iyi bir noktadayız. Hedeflerimiz çok büyük. Bununla birlikte Kapaklı da daha büyük olacak. Sağlam temellerle gelmek için uğraşıyoruz” şeklinde konuştu.



SORULAN SORULARI DİNLEDİ
Albayrak’ın konuşmasının ardından Kapaklı’yı tanıtan 10 dakikalık sunum katılımcılara izlettirilirken, ardından da katılımcılar sorun ve taleplerini dile getirdi.
Bu esnada söz alan Kapaklı Belediye Meclis Üyesi İrfan Demir, öncelikle Hizmet Kervanı programı dolayısıyla Kadir Albayrak’ı kutlarken, ardından da Kapaklı’nın sorunları ile ilgili konuştu.
 Kapaklı ve Çerkezköy’de su sorununun yaşandığını kaydeden Demir, “Daha önce 100 metreden çıkan su şimdi 400-450 metreden çıkıyor. Su sorunu hayati önem taşımakta. ÇOSB’ye tahsis edilen Yoncalı Barajı’nın Büyükşehre tahsisi konusunda da çalışma yapacağınıza inanıyorum” dedi.
“CİDDİ BİR ALTYAPI SIKINTISI VAR”
Kapaklı’da yaşanan hava kirliliği konusunda da ÇOSB ile ortak bir çalışma yapılabileceğini belirten İrfan Demir, Kapaklı’nın ciddi anlamda altyapı sıkıntısının olduğunu da vurgulayarak, “Şu an 10-15 bin nüfusa göre planlanan bir altyapıyla gidiyoruz. Yağmur yağdığında büyük sorun oluyor. Yazın kuraklık sıkıntısı da yaşanıyor. Kanalizasyon ile ilgili ciddi problemler var” diye konuştu.
“KARAAĞAÇ-KAPAKLI ARASI ULAŞIM SIKINTISI VAR”
Demir ayrıca, Karaağaç ile Kapaklı arasında ulaşım sorunu yaşandığını da hatırlatırken, köylerin doğal güzelliklerinin korunması ve buna paralel olarak alt ve üst yapısının geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Çerkezköy’ün arka bahçesi olmaktan çıkıp büyük bir ilçe olduklarını kanıtlamaları gerektiğini savunan Demir, “Yeni kurulan ilçelere daha farklı bakmanız lazım. Çünkü bizler yeni doğan bir bebek gibiyiz” diyerek konuşmasını tamamladı.
Demir’in konuşması sonrasında Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı söz aldı. ÇOSB’nin barajla ilgili çalışmalarına devam ettiğini kaydeden Mandalı, yerüstü suyundanKapaklı’nın da yararlanmasını istediklerini belirterek, “Kolektör hattı Kapaklı’dan geçecek. Biz bu konuda ÇOSB ile ciddi bir pazarlığa gireceğiz gibi görünüyor” dedi.



“ÇERKEZKÖY’ÜN ARKA BAHÇESİ OLMAK SÖZ KONUSU DEĞİL”
Mandalı’nın ardından konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, öncelikle Çerkezköy’ün arka bahçesi gibi bir durumun söz konusu olmadığına dikkat çekerken, çevre ve çevre temizliği ile ilgili birçok çalışmalarının olduğunu ve bunun Kapaklı’ya da yansıyacağını dile getirdi. Albayrak ayrıca, TESKİ’nin alt yapı konusunda çalışmalara devam ettiği bilgisini de verdi.
“3 AŞAMALI ÇALIŞMA BAŞLATILDI”
Karaağaç ile Kapaklı arasındaki ulaşım sorunu ile ilgili olarak da Ulaşım Koordinasyon Merkezi Daire Başkanı Zeki Gürcün söz aldı. Ulaşım konusunda 3 aşamalı bir çalışma yürüttüklerini kaydeden Gürcün, “Bunlardan ilki acil müdahale gerektiren ve lokal bazdaki yerler. İkincisi, 6 ay sürecek toplu taşıma rehabilitasyonu çalışması ve üçüncüsü de 15 yıllık süreçte yaşanabilecek gelişmelere göre ulaşım ana planını hazırlamak” ifadelerini kullandı.
“22 EKİM’DE HAT AÇILIYOR”
Karaağaç ile Kapaklı arasındaki ulaşım problemini çözmek için üç kooperatifle görüştüklerini ve güzargah belirlediklerini dile getiren Gürcün, “22 Ekim’den itibaren Karaağaç ve Kapaklı arasında direk ulaşım başlayacak. 2.Bağlantı yolunu da asfaltladık. Vatandaşlar bu yolu da kullanabilecek” bilgilerini verdi.
“ÖĞRENCİ TAŞIMA İLE İLGİLİ İHALEDE YAPILDI”
Gürcün ayrıca, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün öğrenci taşınması ile ilgili ihaleyi de yaptığını kaydederek, uygulamanın kısa zaman içinde başlayacağı müjdesini verdi.
Toplantı esnasında, Karaağaç Mahalle Muhtarı Özgür Cengiz de söz alarak yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Karaağaç’ta henüz lise olmayışını kanayan yara olarak nitelendiren Cengiz, imarla ilgili olarak da problem yaşadıklarını belirtirken, bu esnada İrfan Mandalı söz aldı.
Büyükşehir olduktan sonra prosedürün yeni yeni tamamlandığını ve 2-3 aydır Karaağaç’a gerçek anlamda hizmet götürmeye başladıklarını ifade eden Mandalı, bazı konularda Cengiz’i eleştirerek, “Muhtarımız hedef şaşırtma uğraşına girdi. Karaağaç’ta siyasete damga vurmaya çalışanlarla imza toplandı. Eğer bana gelseydiniz, yasal açıklamaları sizlere yapardım. Negatif bakış açısının bir diğer nedeni de Karaağaç’ın 4 mahalleye bölünecek olmasıdır. Biz bunu Ziraat Odası kurulabilmesi için istedik. Çünkü Kapaklı’nın Ziraat Odası’na ihtiyacı var. Muhtar bu konuda maddi kaygı içine düştü. Neden Kapaklı’yı bölmüyorsunuz denilebilir. Karaağaç zaten daha önce 5 mahalleydi. Yasanın ardından tek mahalle oldu. Bundan sonra da 4 olacak” şeklinde konuştu.
“GÖRÜŞME TALEBİM OLDU”
Mandalı’nın söylemleri sonrasında bir kez daha söz alan Muhtar Özgür Cengiz, “Sizinle görüşmek için talebim oldu ama bana geri dönülmedi. Mahalle bölünmesi ile ilgili bir yok. Sizin bahsettiğiniz gibi bir çalışmamız da olmadı” dedi.
Bu esnada Kadir Albayrak söz alırken, Karaağaç’ın çok fazla ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek, “Karaağaç’ta 3 dönem belediye vardı. Aslında sorunlar bu süre içinde çözülebilirdi. Bundan sonra Karaağaç’ın sorunu bizim sorunumuzdur. Büyükşehir olarak bu konuda hazırlıklarımız var. Lise konusunu da en kısa zamanda görüşeceğim” diye konuştu.
1/25000 PLANDA DEĞİŞİKLİK YAPILACAK
Karaağaç halkının kat artırımı ile ilgili isteğine ise Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı yetkililerinden geldi. İmar ile ilgili talebe kat artışı yönünden bakılamayacağına vurgu yapan yetkililer, “Öncelikle 1/25000’lik planlarda değişiklik yapılacak. Ondan sonra 1/5000’lik planlara el atacağız. 1/1000’lik planlarla birlikte bu sorun da masaya yatırılacak” şeklinde konuştu.



“TOPLU TAŞIMA VE SU’DA ENGELLİ İNDİRİMİ”
Toplantıda, Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şube Başkanı Hayati Çakan da söz alırken, Belediye Başkanı İrfan Mandalı’nın bu güne kadar kendilerine her konuda destek olduğunu belirtti ve Mandalı’ya teşekkür etti. Su ödemesi ve toplu taşımada bazı sıkıntılarının olduğunu dile getiren Çakan, su konusunda problemin çözüldüğünü ancak engellilerden toplu taşıma araçlarında ücret alındığını ifade ederken, Kadir Albayrak da, engelli vatandaşların hayat standartlarını normal vatandaşlarla eşit seviyeye çıkarmak için çalışacaklarını söyledi.



“ALBAYRAK’I ELEŞTİRDİ”
Toplantıda söz alan bir diğer isim de AK Partili Meclis Üyesi Mustafa Çetin oldu. Kadir Albayrak’ın iyi niyeti ve kişiliği hakkında olumlu ifadeler kullanan Çetin, Albayrak’ı bu konuda kutlarken, Büyükşehir yasası ile ilgili eleştirilerini doğru bulmadığını belirterek, “Ak Partili bir Meclis Üyesi olarak yasaya getirdiğiniz eleştiriye gerek olmadığını düşünüyorum. Büyükşehrin neler getirdiğini en kısa zamanda göreceğiz. Bu eleştirinin tekrarlanmamasını rica ediyorum” diye konuştu.
“BAZI GERÇEKLERİ KABUL ETMEK LAZIM”
Bunun üzerine Çetin’e cevap veren Albayrak, “Ben ilk toplantımızı yaptığımda Büyükşehir yasasını çıkaran Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a hepinizin huzurunda teşekkür etmiştim ancak bazı gerçekleri kabul etmek lazım. AKP Milletvekili Ziyaeddin Akbulut benim çok yakın arkadaşımdır. Kendisiyle de bu konuyla ilgili görüşmüştüm. Ama kendisi Çorlu’da ‘Büyükşehir ne yapıyor’ şeklinde bir açıklama yaptı. Bu beni oldukça üzdü” ifadelerine yer verdi.
“KAZAK GÖLÜNDE YEMEK YENİLDİ”
Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Daire Amirleri, Meclis Üyeleri, Belediye Personeli ve katılımcılar, toplantı sonrasında, Kazak Gölü Piknik ve Mesire Alanı’nda öğle yemeği yediler.



“ZODYAK İLE GÖLÜ GEZDİ”
Yemeğin ardından Zodyak’a binip Kazak Gölünü gezen Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı renkli görüntülere sahne oldu.
Editör: TE Bilisim