Çerkezköy Bakış - Çerkezköy İrmet Hospital Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Opr.Dr.Ahmet Körmutlu kepçe kulak ve tedavisi hakkında bilinmeyenleri anlattı.
“OPERASYONLA HALLEDİLDİĞİNİ ÇOĞU İNSAN BİLMİLYOR”
Kepçe kulağın, okulların yeni açıldığı şu günlerde özellikle çocukları kısmen erişkinleri ilgilendiren bir konu olarak karşımıza çıktığını ifade eden Körmutlu, “Tıbbi terim olarak da anlamı kepçe kulak(prominent ear) olan doğuştan gelen bu şekil bozukluğunun kısa süren hatta erişkin hastalarda lokal bir operasyonla halledilebildiğini çoğu insan bilmemektedir. Özelliklerde okul çağı çocuklarda ve ergenlerde bu şekil bozukluğunun psikolojik bir sıkıntı olduğu çevreden bu görünümüyle ilgili dalga konusu olduklarının aşikar olduğunu hepimiz bilmekteyiz” dedi.
“YAKLAŞIK 45 DAKİKA SÜRÜYOR”
Kulağın doğuştan gelen microtia (kulağın küçüklüğü ve bazı bölümlerinin az gelişmesi,bazen hiç gelişmemesi) gibi bozuklukları da olduğunu kaydeden Körmutlu “Doğuştan gelen bu şekil bozukluklarıyla ilgili özel isimlendirmeler de mevcuttur. Fakat en çok görülen ve plastik cerrahların rutin ameliyatları arasında yer alan kepçe kulak ameliyatı ve bu düzeltme ameliyatlarının ortak tıbbi ismi olan otoplasti ameliyatlarıdır.” dedi.  Hastalığın tedavisi ile ilgili de bilgi veren Körmutlu “Erken bebeklik yeni doğan döneminde kafa bantları ve özel splintler ile mevcut şekilde düzelme olduğunu gösteren yayınlar vardır. Fakat geç dönemde tek tedavisi otoplasti ameliyatlarıdır. Çocuklarda genel anestezi altında erişkinlerde lokal anestezi ile yaklaşık 45 dakika süren bir müdahaledir. Kulak arkasından yapılan küçük bir kesi ile kıkırdaklara şekil verme ve iplerle asma esasına dayanmaktadır. Erken dönem sonuçları açısından yüz güldürücü ve hastaları hem ruhsal hem bedensel olarak memnun eden bir uygulamadır” bilgisini verdi.
Editör: TE Bilisim