Çerkezköy Bakış - Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Gülnur Kocaçınar, yazılı basın açıklaması yaptı.

“ŞAŞKINLIK VE ÜZÜNTÜ İÇİNDE HABERLERİ OKUDUM”

Çerkezköy Şoförler Odası Başkanı Mustafa As’ın yaptığı açıklamayı üzüntü ve şaşkınlık içinde okuduğunu söyleyen Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Gülnur Kocaçınar, As’ın açıklama yapmadan önce engelli ve yaşlı haklarını araştırarak ya da derneğe uğrayıp bir fikir alışverişi yapmasının doğru olacağını ifade etti. Kocaçınar, “Haberi şaşkınlık ve üzüntü ile okudum. Ben isterdim ki oda başkanımız Mustafa bey bu açıklamayı yapmadan önce Engelli ve Yaşlı Haklarını araştırsın veya bize bir uğrayıp konu hakkında fikir alış verişi yapsın. Öncelikle şunu belirteyim, bir mahallede bir hırsız varsa bunu yakalayıp cezalandırmak yerine bütün mahalleyi hırsız ilan edip cezalandırmak ne kadar doğru ve hukukta bunun karşılığı var mı? Kartı kullanan kişinin fotoğrafı benzemiyorsa şoför kimlik isteyip karşılaştırma yapabilir. İkincisi, kişi yüzde 50 ve üzeri raporluysa bu ağır engelli veya özel gereksinimli anlamına gelir. Yani ulaşımda refakatçi hakkına sahiptir. Ücretsiz ulaşım kartı sahibinin kartı iki kez basması yeterlidir.” dedi.

“KİMSE ÜCRETSİZ TAŞINMIYOR”

Ücretsiz yolculuk yapan kimsenin bedava taşınmadığına vurgu yapan Kocaçınar, “Her şeyden önce engelli ve yaşlı vatandaşlar şunu bilmelidir ki hiç kimse ücretsiz taşınmıyor. Bunu şoförler cemiyeti ya da kooperatifi de biliyor. Toplu taşıma yapan araçlardaki kart okuma cihazları binen engelli ve yaşlı ücretsiz kartı kullanan kişilerin bir ay boyunca kaç kişi taşıdığı ise günlük Z raporunda bellidir.  Şoför bu kişilerin aylık toplamını Aile Sosyal ve Çalışma Bakanlığı’na fatura eder ve kişi başına aylık 900 TL alır. Bunu yapmak ve vergiden kaçmak için veya bu işlem zor geldiği için bedava taşıyoruz diye yaygara yapmaya hakları yok.” açıklamasında bulundu.

“BİR PARÇA HOŞGÖRÜ İSTİYORUZ”

Kocaçınar açıklamasının sonunda ise şu ifadelere yer verdi:12 Temmuz 2013 Tarihinde 4736 sayılı kanunda yapılan değişiklikle getirilen Engelli ve Yaşlı Vatandaşlara yönelik ücretsiz seyahat uygulaması tüm Türkiye'de hayata geçmiştir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan bu yönetmelik 04.03.2014 Tarih ve 28931 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürütmeliğe girmiştir. Yasalar, kurallar, tüzük bunları söylerken, her şeyi bir tarafa koyup insan yanımızla anlayıp düşünecek olursak ihtiyacımız olan tek şeyin bir parça hoşgörü olduğunu anlarız. 
Temsil ettiğim kurum ve tüm engelli vatandaşlarımız adına konuya açıklama getirmek istedim. Umuyorum ki, en kısa zaman da Mustafa beyle bir araya gelip süreçte yaşanan sorunları iyileştirebiliriz.” 

Editör: TE Bilisim