Çerkezköy Bakış- Asgari ücret tespit komisyonu toplantısı sonrasında konuşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2021 yılı için asgari ücretin net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak açıkladı. Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, Türk Metal Sendikası Kapaklı Şube Başkanı Günay Özden ve Türkiye Tekstil Örme Giyim ve Deri Sanayii İşçileri Sendikası (TEKSİF) Çerkezköy Şube Başkanı Mürsel Türkkan açıklanan asgari ücret fiyatını değerlendirdi.

“BİZ ZATEN TÜRK-İŞ OLARAK BUNU İMZALAMADIK”

İnsan onuruna yaraşır bir şekilde ücret istediklerini ifade eden Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, “Bu da işçilerimizin, emekçilerimizin talebi 3 bin TL’nin altında olmamasıydı. Ama baktığımız zaman işte 2 bin 825 TL. Biz zaten TÜRK-İŞ olarak bunu imzalamadık, kabul de etmedik. En aşağı 3 bin TL olsaydı bir şekilde kabul edilebilir yanı olurdu. Ama şu an için gerçekten biz yeterli bulmuyoruz bu asgari ücreti. Hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu.

“ONAYLAMADIĞIMIZ BİR RAKAM”

TÜİK’in açıkladığı rakamın 2 bin 792 TL olduğunu hatırlatan Türk Metal Sendikası Kapaklı Şube Başkanı Günay Özden, “Bu rakam baz alınırken son ayın enflasyon oranı da göz önüne alınmadan gerçekten eksik açıklanan bir rakam. Ve aynı zamanda da tek bir kişinin geçinebilir rakamıdır. Yani ailenin rakamı değildir. Bu yüzden açıklanan rakamı değerlendirdiğimizde 2 bin 825 TL TÜRK-İŞ olarak bizlerin kabul etmediği, 3 bin TL’nin üzerinde bir teklifle gelinmesini masada beklemiş olduğumuz bir rakamdı. Ama biliyorsunuz asgari ücret tespit komisyonunda 5 kişi işveren tarafı, 5 kişi işçi tarafı, 5 kişi de hükümet tarafı. İşçi ve işveren tarafının bir araya gelerek belirlemiş olduğu bir rakam değil. Hükümet ve işveren tarafının bir araya gelerek belirlemiş olduğu 2 bin 825 TL’lik bir rakamdır. Tarafımızca onaylamadığımız, ülkemizdeki yaşam standartlarına olumlu bir rakam olmadığını düşünüyoruz. Zaten muhalefetimizi TÜRK-İş olarak yapılan toplantıda koyduk. Gönül isterdi ki her üç tarafın da o masada birlikte üçünün onayıyla çıkması gereken bir rakam olması. Ama maalesef ki öyle bir rakamla karşılaşmadık. Hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı. 

“KABUL EDECEĞİMİZ BİR RAKAM DEĞİL”

Asgari ücret 2 bin 825 TL olarak açıklandığını kaydeden Türkiye Tekstil Örme Giyim ve Deri Sanayii İşçileri Sendikası (TEKSİF) Çerkezköy Şube Başkanı Mürsel Türkkan da, “ Asgari ücret 2 bin 825 TL olarak açıklandı. Fakat önümüzdeki yıl için gelecek zamlar, enflasyon zamları bunlar bunun içinde hiç hesaplanmadan bir ücret bu 2 bin 825 TL. Bir dahaki enflasyon zamlarının hiçbiri yok bu ücretin içinde. TÜRK-İŞ’in de istediği en kötü ihtimal 3 bin TL’nin üstünde olması lazım ki buna biraz olsun sıcak bakılsın. Ama maalesef böyle bir şey olmadığı için bizim genel başkanımız da TÜRK-İŞ adına bir açıklama yaptı. Yani bu kabul ettiğimiz bir rakam değil dedi. Biz de işçi temsilcileri olarak bu pek kabul edeceğimiz bir rakam değil. Seneye zamlar ne kadar olacak onu da bilmiyoruz. En az 3 bin TL olması lazımdı ki biraz sıcak bakılsın. Hayırlı uğurlu olsun. Genelde bunu belirleyici olarak DİSK’e bağlı işveren sendikaların 5 temsilcisi ve hükümetin 5 temsilcisi oluyor. Ne kadar sendikaların 5 temsilcisi de olsa çoğunluk orada olduğu için o geçiyor. Biz ne kadar olmaz desek imza atmasak, masadan da kalkıp gitsek çoğunluğun kabul ettiği rakam belirli oluyor.” dedi.  

Editör: TE Bilisim