Çerkezköy Bakış - Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, geçtiğimiz cuma günü düzenlediği basın toplantısı ile İmar ve Emlak Servisinde sahte tahakkuk fişleri ile işlem yapılarak kamunun yaklaşık 700 bin TL zarara uğratılarak sahtekarlık yapıldığını tespit etiklerini açıklamış, olayla ilgili idari soruşturma başlatıp, Çerkezköy Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduklarını duyurmuştu. Çerkezköy gündemini değiştiren sahtekarlıkla ilgili AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Ümit Kök ve MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz de düzenlediği basın açıklaması ile Akay’ı eleştiren yönde açıklama yapmıştı. Akay, düzenlediği basın toplantısında Kök ve Aydeniz’e cevap verdi ve “Onların tamamı seçimden kalma zannediyorum. Toplumdan yeterli desteği görememenin iç acısıyla bunları nasıl siyasete alet ederiz ile bir arkadaşımız ‘kayyum atansın’, diğer arkadaşımız ‘belediye başkanı kendini geri çekmeli’ dedi. Siz kimsiniz de bunlara karar veriyorsunuz? Önce bir aynaya bakın bakalım. Çerkezköy Belediyesi’nin net durumu bellidir. Böyle boş laflara benim söyleyecek bir şeyim yok.” ifadelerini kullanmıştı.

“İHBARIMIZI YAPTIK”

Akay’ın yaptığı basın toplantısından yaklaşık 4 saat sonra AK Parti İlçe Başkanı Ümit Kök, teşkilat binasında basın toplantısı düzenleyerek Akay’a jet hızında cevap verdi. Açıklama yapmasının nedenlerini anlatan ve Akay’ın olayın merkezinde olduğunu ifade eden Kök, “Bunun 1. sebebi, bugün biz AK Parti Çerkezköy İlçe Teşkilatı ve AK Parti Çerkezköy Meclis üyelerimizle beraber Çerkezköy Cumhuriyet Savcılığına ihbarda bulunduk. Çerkezköy Belediye Başkanı ve diğer ilgililer ile ilgili görevi kötüye kullanma, zimmet, kamu kurum ve kuruluşlarını zarara uğratmak, haksız çıkar sağlamak, evrakta sahtecilik, reysen tespit edilecek suçlar ihbarımızı yaptık. Bunula beraber bugün Çerkezköy Belediye Başkanı’nın bir açıklaması oldu. Orada bazı konularda beni ve bazı konularda MHP İlçe Başkanını kast ederek ithamlarda bulunmuş. ‘Siz kimsiniz’ gibisinden bir tabiri var. Boş laflar, haddinize mi? Gibi gibi. Seçim sürecinde de yine böyle sen kimsin gibi bir lafı olmuştur. Ben orada da kendimi ona tanıtmıştım, herhalde tanıyamamış şimdi yine tanıtayım. Ben AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Ümit Kök… Yaklaşık 20 bin aktif üyesi olan partinin ilçe başkanıyım. Bunu önce bir idrak etsin. Onun dışında bir cümle daha dikkatimi çekti. Allah yardımcıları olsun diye bir cümle kurmuş. Aynı şekilde iade ediyorum. Allah onun yardımcısı olsun. 5 yıldır belediye başkanı ben değilim. Benim belediye başkanı olduğum belediyede yolsuzluk, dolandırıcılık, sahtecilik yapılmadı. İstanbul Belediye başkan adayının yaptığı çarpıtmalar gibi, olayları çarpıtma gibi bir adet edinmişler. Çerkezköy Belediye Başkanı biz değiliz. 5 buçuk yıldır başkan sensin. Senin zamanında yapıldı bu olay. Aynaya baksınlar demiş. Biz her yere bakarız. Biz tertemiziz, hiçbir şeyden korkmayız.  Elinde bir şey varsa çıkarsın rahatlıkla anlatabilirsin. Bizim bir korkumuz yok. Bu olayın merkezinde olan belediye başkanı olan sensiz. Bu işin dışarda bir ayağı olduğu gibi içerde de bir ayağı var. İki kişinin olduğunu zaten kendisi de söylüyor. Bu iki kişi belki 12 kişi olacak, belki 20 kişi olacak. Bunu ben bilemem. Ama belediye başkanı olarak bunun tespitini rahat bir şekilde yapacak olan sensin. Bu işleri kimler yapıyorsa bunların tespitini yapacak olan sensin. 5393 sayılı kanunun belediye başkanının görevlerini anlatıyor. Bir oku bakalım neler yazıyor. Açıklamaları şunu gösteriyor ki en az 1 buçuk yıldır bu işler yapılıyor. 1 buçuk yıldır bu işler yapılıyor, sen neredeydin? Siz ne iş yapıyordunuz? Senin cebinden para çekilse fark etmiyor musun? Resmen Çerkezköy Belediyesi’nin cebinden paraları çekilmiş.” dedi.

“İNANILMAZ BİR BOYUTA DOĞRU GİDİYOR”

Olayın hangi noktalara gideceğinin belli olmadığını söyleyen Kök, “Tespit olayını bile net bir şekilde ifade edemiyor. Hangi personel, nasıl tespit etti.  Yoksa sen bunu hiç tespit edemedin de birisi, bir mal sahibi, bir projeci veya bir vatandaş geldi de size bunu iletti, kamuoyuna düşecek kaygısı ile mi bunu açıkladınız. Sen bu işin göbeğindesin, çünkü sen belediye başkanısın. 5 yıldır bu ilçeyi sen yönetiyorsun. Biz bu ilçenin ilçe başkanlarıyız. Şuan muhalefetteyiz. Bunu yapmazsak görevimizi yapmamış oluruz. Böyle cümleler kurarak bu işten çıkamazsın. Bu işin hangi noktalara gideceği belli değil. İnanılmaz bir boyuta doğru gidiyor.” diye konuştu.

KAYYUM AÇIKLAMASI

Kayyum konusuna da değinen Kök, “Bir basın mensubu Vahap Akay’a belediyeye kayyum atansın dediğimi soruyor. Ben kayyum atansın demedim. İstifa etmeli dedim. Şu anki tespitlerle bize gelen iddialarla ki öngörümde haklı çıkıyorum. Çok hızlı şekilde dosya sayısı artıyor. Müfettişlerin Çerkezköy Belediyesini araştırması ile beraber bu işin başka boyutlara da gideceğini doğrudan temin dosyaları olur, ihale dosyaları olur bunların incelenmesi ile beraber kayyum atanabileceğini ön gördüğümü söyledim. Hala da arkasındayım gidişat onu gösteriyor. Atansın demek başka bir şey, atanacağını ön görüyorum farklı bir şey. Vahap Akay’ın ya anlamakta bir problemi var. Ya da izlemedi.  Artık danışmanlar vesairesi kimse ona aktaranlarda bir sıkıntı var. Bunlar siyasi manevralar. Onun da kasıtlı yapıldığını tahmin ediyorum. Ben buradan tüm Çerkezköylülere sesleniyorum. Bu konu her vatandaşı ilgilendiriyor. Kamu vicdanı olarak bakılmalı bu olaya.” dedi.

“BU ÇOK KÜÇÜMSENECEK BİR KONU DEĞİL”

Açıklamalarını sürdüren Kök, “Biz kaymakamlıktan muhakkik talep ettik demiş. Aynı zamanda valilikten müfettiş talep ettik demiş. Benim aldığım bilgiye göre kaymakamlıktan muhakkik evet talep ediyor yazılı olarak. Ama bu muhakkiki kendi kurduğu komisyona talep ediyor. Haliyle kaymakamlık da bu talebi ret ediyor. Sebebi ise şu; ben o komisyona kaymakamlık olarak muhakkik vermem. Kendim muhakkik yoluyla olayın tespitini yaparım. Hep bir çarpıtma noktasında ilerliyorlar. Olayın doğrusu budur. Kaymakamlığın yaptığı doğru olandır. Neden; bu komisyona kimlerin olduğunu bugün açıkladı. O komisyonda olan arkadaşların bu işin içerisinde olma ihtimalleri de var, olmama ihtimalleri de var. Bu işin aslı da doğrusu da bu şekildedir. Kaymakamlığın kendi araştırmasını yaptığını da aynı zamanda Kaymakam beyin bu işe el attığını, valilik aracılığı ile de İçişleri Bakanlığından müfettişler talep ettiğini biliyorum. Aldığım bilgilere göre Çerkezköy Belediye Başkanı, Valilikten, İçişleri’nden müfettiş talep ettiğini söylemiş. Benim bildiğim kadarıyla böyle bir talep olursa Çerkezköy Belediyesi’nin Kaymakamlığa iletmesi lazım o da üst mercilere iletir. Benim bildiğim kadarıyla Çerkezköy Belediyesi’nin Kaymakamlığa böyle bir talebi yok. Valiliğe mi İçişlerine mi verdiler ne zaman verdiler bilmiyoruz. Tabi ki isimleri vermesini beklemiyoruz ama bunları doğru bir şekilde anlatmasında bir zarar var mı? ‘28 Mayıs’ta tespit ettik. 13 Haziran’da da suç duyurusunda bulunduk’ dedi. O arada neden beklediği de muamma. Tespitini yaptığın gün ilgili birimlere gider suç duyurusunda bulunursun. Sebep ne? Bu çok küçümsenecek bir konu değil. Kaç kişi, kaç dosya çıkacak belli değil. Bunu özel müfettişlerin gelip incelemesi gerektiğini düşünüyoruz. İnşallah en hızlı şekilde müfettişlerin gelip Çerkezköy Belediyesi’nin en hızlı şekilde incelenmesi gerektiğini biz söylüyoruz.” dedi.

“VATANDAŞA ‘ÇIK DIŞARI BURADA YAŞAYAMAZSIN’ MI DİYECEKSİN”

“Vatandaşın ne yapacağını bilmeye hakkı yok mu” diye soran Kök, “İnsanların bu işten mağduriyet yaşayacağını söylemiştim. Yine çarpıtma yoluyla ‘bunu kimler size söyletiyor’ gibisinden cümleler kurmuş. Ben ruhsatların iptal edilmesiyle, iskanların iptal edilmesiyle ilgili bir örnek vermiştim. Yine o örneği veriyorum. Bir vatandaş, tertemiz daire almak istiyor. Gidiyor pazarlığını yapıyor. Her vatandaş gibi Çerkezköy Belediyesinden ilgili müdürlüklere gider eksisi artısı var mı diye sorarsınız. İskanının, ruhsatının olduğunu da öğrendiğiniz dakika gider gönül rahatlığı ile işleminizi yaparsınız. Böyle bir vatandaşın suçu ne? Bizim oradan bir siyaset gütme gibi bir şeyimiz yok. Burada sorumlu kim?  Vatandaşın mağdur noktasına düşmesinde Çerkezköy Belediyesi’nin suçu yok mu? Haliyle var. Yapılmış bir dolandırıcılık var. Bu kurum bundan sorumludur. İskan ne demek? Yapı kullanım izin belgesi. Ben iptal ettim, iptal ettiğin takdirde orası kullanılamaz hale gelmek zorunda. Ruhsat iptali oldu, orada öyle bir bina yok demektir. Ne yapacaksın? Mühürleme yapıp oradaki vatandaşa ‘çık dışarı burada yaşayamazsın’ mı diyeceksin. Bu mağduriyet noktasını açıklamak zorunda. Vatandaşın yarın ne yaşayacağını bilmeye hakkı yok mu? Biz AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanlığı ve meclis üyelerimizle beraber bu işin arkasındayız, sonuna kadar da takip edeceğiz.” şeklinde konuştu.

“ALLAH YARDIMCISI OLSUN DİYORUM VAHAP AKAY’A”

Yaşanan olayların yanı sıra kendilerine bir iddia daha geldiğini belirten Kök, “Burada basın açıklamalarımda söylemediğim bize gelen bir iddia var. Bu iddia doğru ise Çerkezköy Belediyesi’nde çok başka yerlere bu dava gidebilir. Bunu burada açıklamak istemiyorum. Hem tedbir alınması noktasında doğru bulmuyorum. Savcılığa da bu bilgiyi verdim. O konular araştırdığı takdirde o iddia doğru ise bu iş çok farklı noktalara gidecektir. Allah yardımcısı olsun diyorum Vahap Akay’a.” ifadelerini kullandı.

“SUÇLU İSE HEMEN İSTİFASINI ALIRIM”

Basın mensubunun sorduğu “AK Parti yönetiminde olan bir ismin bu işe karışmış olduğu bilgisi bizlere geldi. Tutumunuz ne olacak?” sorusu üzerine Kök, “Mağdur mu, yoksa bu işi yapanlarla beraber mi? İlk açıklamamda işleyişi açıklamıştım. Müteahhit, mal sahibi vatandaş. Ruhsat, iskan harcı ile ilgili çıkan meblağı iş takibini yapan insanların iletebileceğini bu kişilerin de bunlara verip ödeme yöntemine gidebileceğini bu insanların suçlu değil ihmalkarlık yapmış olacağını söylemiştim. Önemli nokta şu, hangi partiden olduğu önemli değil. Suç işleyip, sahtekarlık yapanın birey olarak yanında olamayız bırakın partiyi. Suçlu ise hemen istifasını alırım ama mağdur noktasındaysa, bir sürü böyle kişi çıkacak.” dedi.

“BİZ TEMİZİZ”

Yönetimden bir kişinin böyle bir işin içerisinde olması durumunda güvensizlik ortamı oluşursa istifa eder misiniz sorusuna Kök, “Benim yönetimimden birinin olacağını sanmıyorum. Öyle bir şey olursa da istifasını alırım.  Benim böyle bir kaygım yok. Bizim koltuk derdimiz de yok. Bu olayla alakalı da olmaya bilir herhangi bir talep geldiğinde burada oturmak bir vebaldir. Ben yönetim kurulumdan bu işin içerisinde suçlu noktasında bu işin arkasında çıkacak bir arkadaşım olduğunu düşünmüyorum. Ama Çerkezköy Belediye Başkanı’nın çalışma arkadaşları, belediye personelinin bu işin içerisinde olduğu belli. Çok rahatız biz bu konuda. Aynaya baksınlar gibi bir cümle kullanmış. Varsa şahsımla alakalı elinde bilgi, belge ben kişilik haklarını göz önünde bulundurarak suç duyurusunda bulunmayacağımı söylüyorum. Biz temiziz.” diye konuştu.

“AL KOMİSYONA ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE YÜRÜSÜN”

“Listeyi incelediniz mi?” sorusuna Kök, “Listeyi incelememe gerek yok. Bizim makamına gidip de belge bilgi istememize gerek yok. Belediye başkanı bu kadar objektif düşünüyorsa kurduğu komisyona AK Partili ve MHPli isimleri de alırdı. Al komisyona şeffaf bir şekilde yürüsün.” dedi.

Editör: TE Bilisim