Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Başkanı Süleyman Kozuva, ÇTSO Meclis Başkanı Hacı Mehmet Erdoğan’ın, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun oda ziyareti sonrası yaptığı açıklamada, “TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun talimatıyla başkanımız aday” yönündeki açıklamasıyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

“BAŞKANLIK” BİR BAYRAK YARIŞI OLMALIDIR”

3 dönemdir odanın içinde yer aldığını ve ilk dönem meclis üyesi, iki ve üçüncü dönemde ise yönetim kurulu başkanlığı yaptığını hatırlatan Kozuva, “Bildiğiniz gibi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu üç günlük Trakya programında odamıza ziyarette bulundu. Bu ziyaret bizleri çok memnun etti. Kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum. Meclis Başkanımız Sayın Hacı Mehmet Erdoğan’ın bu ziyaretin ardından yaptığı basın açıklaması ise, siz değerli basın mensupları için sürpriz, benim açımdan duygusal anlar yaşamamıza sebep oldu. Bu sürpriz açıklama, basında manşetleri değiştirdi. Bu vesileyle yeni bir basın toplantısı ile duygularımı ve düşüncelerimi açıklama gereği doğdu. Kozuva, “Hem TOBB Başkanımız, değerli büyüğüm Rifat Hisarcıklıoğlu’na, hem onun bu isteğini, samimiyetimize güvenerek basın açıklamasında dile getiren can dostum, vefakâr arkadaşım Meclis Başkanımız Sayın Hacı Mehmet Erdoğan’a inanın çok teşekkür ediyorum.

Bu anlamlı ziyareti haber yapacak iken adaylığımı manşete taşıyan sizlere de çok teşekkür ediyorum.

Arkadaşlar, ısrarla istenmek, beğenilmek, takdir görmek bir insan için çok güzel bir duygu. Allah hepinizden razı olsun. Bu makamlara bizleri tekrar layık gören, hizmetimizin devam etmesini arzulayan değerli başkanlarımızın, dost ve arkadaşlarımızın olması bize onur veriyor. Bu sevinci ve bu gururu bana yaşattıkları için kendilerine minnettarım. Bu vesileyle bir iki cümle ile de olsa duygularımı ifade edeyim. Şunu bütün samimiyetimle söylüyorum ki bu makama gelirken amacımız Çerkezköy’ümüze Kapaklı’mıza ve Saray’ımıza hizmet etmekti. Bölgemize ve ülkemize hizmet etmekti. Rabbime şükürler olsun, arkadaşlarımızla birlikte her gün daha güzel çalışmalara imza attık. Oda olarak değerli üyelerimize hep ilkleri yaşattık. Odamızı sadece Türkiye’de değil dünyada da tanınan bilinen kabul gören marka haline getirdik. İnanın ki bu başarılar, koltuk ve makam merakı ile olmadı, olmazdı da. Bunun için gönülde insan sevgisi, yürekte memleket sevgisi, zihinde ise sorumluluk duygusu gerekir. Hatırlarsınız, her platformda dile getirdim. Bu makamlar hizmet için vardır ve öyle olmalıdır. Bayrağı daha yükseklere taşımak isteyenin talip olması gereken makamlar olmalıdır. Makamdan güç almak isteyenlerin değil makama güç katmak isteyenlerin yeri olmalıdır.

İşte bunun için Başkanlık bir bayrak yarışı olmalıdır. Bu düşüncemi dört seneden beri her zaman dile getirdim. Bu makamlara gençlerin gelmesi gerektiğini söyledim. Beni bu makamda yeniden görmek isteyen TOBB Başkanımıza, yeniden aday olmamı arzulayan değerli Meclis Başkanımıza duygusal anlamda yürekler dolusu teşekkür ediyor ve bu bayrak yarışını gençlere bırakma düşüncemi yeniden dile getirmek istiyorum.”dedi.

“GENÇLERİMİZE FIRSAT VERİLMELİDİR”

Kozuva, açıklamasını şöyle sürdürdü: Tekrar aday olmak yerine, gençlerimizin aday olması ve bizim de onları desteklememiz gerektiği düşüncesindeyim. Şunu özellikle ve aynı samimiyetle belirteyim ki aday olmama düşüncem, asla şahsımın özel işleri sebebiyle alınmış bir karar değildir. Biz, bu zamana kadar her ikisini de kendi mecralarında çok şükür alnımızın akıyla ve başarıyla yürüttüğümüz gibi bundan sonra da çok rahat yürütürüz. Başarılarımız, başaracaklarımızın teminatıdır, bundan kimsenin şüphesi olmasın. Ama bu makama olan saygım, gençlere olan güvenim, bu bayrak yarışını zamanı geldiğinde gençlere bırakmayı gerektirecek kadar kutsaldır. Gençlerimize fırsat verilmelidir. Gençlerimiz bu konuda desteklenmelidir. Nihai kararım da bu şekildedir. Bu basın toplantısı ile hem bana gösterilen teveccühe teşekkür etmek hem de yeniden aday olmama kararımı, değerli üyelerimize ve kamuoyuna siz basın mensupları aracılığıyla tekrar arz etmek istedim.

Katılımınız için hepinize tekrar teşekkür ediyorum.

SORULARI YANITLADI

Kozuva, ardından gazetecilerin soruların yanıtladı. Kendi mevcut yönetiminden çıkacak birisini de destekleyeceğini ifade eden Kozuva, “Arzum burada içimizden bir arkadaşımızın çıkması veya gerçekten gençlerin desteklenmesidir. Bu makamlara hepimizin gelip geçici olduğunu da bilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ne güzel seçildik üç dönem oldu. Bir dönem meclisteydik başkan yardımcılığı yaptık. Çok iyi bir şekilde bana göre, size göre bilemem iyi bir yönetim sergiledik. Bizim bugüne kadar oylarımızda hiçbir zaman oy çoğunluğu denen bir şey olmadı. Hep oybirliğiyle kararımızı aldık. Allah razı olsun arkadaşlarımızdan. Bu sadece benim sayemde olmadı gerçekten bunu çok samimi söylüyorum. Arkadaşlarımız, yönetimimiz, meclisimiz sayesinde oldu. İnşallah bundan sonra seçilecek olan arkadaşımız kim ise biz her zaman onun yanında duracağız. Durmam demiyorum gerçekten bilgi birikiminden faydalanmalarını istiyorum. Konuyla ilgili tek isteğimiz odamız adına, Çerkezköy adına, Saray adına, Kapaklı adına ne gerekiyorsa sizin de işbirliği ile bu işi yapmanız olacaktır. Yönetimden bir arkadaşım var ise onun yanında duracağım. İnsan, insan olduğu için önemli benim için. Şahıslar gerçekten önemli değil. Ama benim bir vefa borcum var. İçerde yönetimden bir arkadaşım var ise onun yanında duracağım. Buda herhalde çok normal olan yapmam gereken bir şey. Benim yanımda olan arkadaşıma kalkıp da yanında durmazsam o da benim vefasızlığımdır. O da bana yakışmaz.” dedi. 

“YENİLEN PEHLİVAN GÜREŞE DOYMAZ”

Yıldızı bir türlü barışmayan ÇTSO Başkan adayı Rahmi Yılmaz’ı eleştiren Kozuva, “Bu makamların gelip geçici olduğunu bizim bilmemiz gerekiyor. İsim vereceğim Rahmi Yılmaz gibi olmamamız lazım. Yenilen pehlivan güreşe doymaz hesabı her seçimlerde geliyor gidiyor. Hep başkanlar kötü hep başkanlar hatalı. İnşallah Rahmi Yılmaz bir gün bırakmayı düşünür diye düşünüyorum.” dedi.

“23 NİSAN ÖNÜMÜZDE OLSAYDI ONA BU KOLTUĞU VERECEKTİM” 

“Ben birilerinin gazına gelerek bugüne kadar hiçbir hareket yapmadım yapsaydım zaten Rahmi Yılmaz ile biz şu anda kavga etmemiz gerekiyordu.” diyen Kozuva, “Rahmi Bey’in kendine göre düşünceleri çok farklıdır. Oda kurulduğundan beri odada maalesef bir yere gelemedi. Ben hep söylemiştim 23 Nisan önümüzde olsaydı ona bu koltuğu verecektim de bir günlük en azından burada bir başkanlık yapsın mutlu olsun. Bundan sonra da bu koltuğa oturacağını da düşünmüyorum. Ama tabi kısmet işi bu. Koltuğa oturursa yine az önce verdiğim söz gibi gerçekten bizden bir şeyler isterse bilgi birikiminden paylaşırım, isterse ona da yardımcı oluruz. Onda da bir sıkıntımız yok. Ama Rahmi Bey azıcık şapkayı çıkartıp masanın üstüne koyup biraz düşünmesi lazım. Her girdiği başkanla yola çıkıyor. Ben dahil iki tane oldu son dönemde ben yanıma almadığım için çıkmadı. Her girdiği başkanla çıkıyor bir sene veya bir buçuk sene sonra kavga ediyor. Her girdiğinde de bu son diyor. Ama sonlar bitmedi nedense. Bu koltuk ihtiyacı olanların değil, bu koltuğun ihtiyacı olan insanların koltukta oturması gerekiyor. Ben buraya bir iddia ile girmiştim zamanında. Yani üç dönem önce diyeyim ilk meclise girerken bir iddia ile girmiştik. Madem biz buraya girdik ise maksimum burada iki dönem veya üç dönem ben maksimum kullandım 3 dönem oldu. Gerçekten bu koltuk çok güzel ama bu koltuğa ihtiyacı olanların değil, bu koltuğun ihtiyacı olan insanların koltukta oturması gerekiyor. Oda bana çok şey mi verdi. Allah bir kere değil binlerce kere razı olsun bütün üyelerden. Ama gerçekten bir yerde bırakmasını bilmek gerekiyor. Burası benim kendi özel şirketim değil. Yeri geldiği zaman ben özel şirketimi bile bırakıp müdürlere teslim ediyorum. Benim ricam burasını hiç kimse kendi şirketi olarak görmemesi bundan sonra gelecek olan arkadaşlarımızın da bu koltuğa ihtiyacı değil de bu koltuğa neler verebilirim mi düşünerek gelmesi lazım.” ifadelerini kullandı.

“GEREKTİĞİ ZAMAN BIRAKILMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM.” 

Kozuva, Önümüzde gençler var pırıl pırıl. Kendi işyerimde de çok sayıda genç çalışıyor. Yüzde 72’ye yakın sadece gençlerden oluşuyor. İnşallah bundan sonra benim gibi 365 tane oda da bunu yapar ve gerçekten gerektiği zaman bırakmasını bilmesi gerektiğini düşünüyorum. Siyaset biliyorsunuz her zaman istenmez. Siyaset sadece verilirse evet denir. 3-4 sene önce bir belediye başkan adaylığımız oldu. Orada bir görev tebliğ edildi. Bununda en iyisini yaptığımı inanıyorum çok şükür problem yok. Yine başkanımız sağ olsun burada kal iyisiniz dedi. Benbir yerde bir söz vermiştim. O sözüm ağzımdan çıktığı için tutmam gerekiyordu. Ve şu anda onu tutuyorum. Bundan sonra da inşallah hepinizin adına da yine ben bunu tutacağımı söylüyorum. Yine bir göre gelirse talip olurum. Varsa bir şeyler gerçekten devlete, millete, bana ihtiyacı varsa, benim onlara ihtiyacım varsa ben yine her zaman göreve hazırım.” dedi.

“MİNAREYİ ÇALAN KILIFINI HAZIRLAR” 

Yılmaz’ın “Seçim odada değil okul da yapılsın” yönündeki açıklamasına Kozuva, “Burada olması gerekiyorsa seçimin evet burada olacaktır. Okulda olacaksa da okulda olacaktır. Rahmi Yılmaz’ın geçen sefer bunu dillendirmesinin sebebi çok büyük bir hezimete uğramasıydı. Minareyi çalan kılıfını hazırlar. Bir şeyler bulmak zorunda insanoğlu bir şeyler söylemek zorunda yani burada olduğu zaman nasıl bir hile yapılabilir, nasıl bir şey yapılabilir, onu da anlamıyorum. Herkes giriyor sandığa oyunu atıyor ve çıkıyor. Yani onu da bilmiyorum. Tabi burada mutlaka bir başkan adayı isen avantajın biraz daha fazladır. Başkansan devam etmiş geçmişin varsa gerçekten evet doğrudur. Ama inşallah oda bir gün kazanırsa, kazanamayacak da üstüne basa basa söylüyorum kazanırsa o da onları yapsın. İstediği yerde istediği, seçimi de yapsın.” ifadelerine yer verdi. 

“BEN SADECE VERDİĞİM SÖZÜ TUTTUM “

Bu açıklamanız Ahmet Çetin adına çekilme olarak yorumlanabilir? yönündeki soruya, “Bütün adayların aynı olduğunu ve kimsenin adına çekilmediğini ifade ederek cevap veren Kozuva, “Ben sadece verdiğim sözü tuttum. Gerçekten 365 odanın başkanı aynı zamanda geri kalan STK’ların da yapması gerektiğini söylüyorum. Ali Bozdağ’ı örneği veriyorum Ali abimizin çok severim, sayarım, büyüğümüzdür, çok şeyler öğrendim. Ama bana göre bu son seçimlerde girmemesi gerekiyordu. Bana Bir Süleyman geldi geçti, bir başkan geldi geçti densin öyle kalsın isterim şahsım adına, herkes adına bunu isterim. Herkeste bunu yapmak zorunda diye hissediyorum. İnşallah bundan sonra da ben bir örnek olurum. Çerkezköy‘de odamızda biz çok örnek olduk. İki dönem üst üste başkan olan bu odamızda yok. Bu ülkede ben yapmıştım Trakya’da yok daha doğrusu aslında baktığın zaman burada da inşallah benden sonra bunlar örnek kalır. Hep beraber yaparız. “dedi.

“BİZİM YÖNETİMİMİZDE ÜÇ TANE OKUL YAPTIK “

Kozuva, “Bugüne kadar 20 senelik odada bir tane okul yapılmıştı. Allah razı olsun arkadaşlardan, bizden önceki yönetimlerden. Biz şu anda üç tane okul yaptık, yapıyoruz. Bir tanesini yaptık bir tanesi inşallah Kapaklı’ya başlanıyor protokollerini imzalıyoruz. En son başkan geldi ne dedi Rifat Bey geldiğinde de yine bir söz aldık sizin huzurunuzda, gördünüz kendisi ifade etti bir tane Çerkezköy veya Kapaklı’ya nereye ihtiyacımız varsa oraya tekrar bir okul yapacağız. Bizim yönetimimizde üç tane okul yaptık çok şükür. “dedi.

“BİZİM RAHMİ YILMAZ VE ŞOVLA İŞİMİZ YOK.” 

Meclis Toplantılarına gazetecilerin alınmamasıyla ilgili soruya Kozuva, bu kararı Rahmi Yılmaz’dan kaynaklı aldıklarını ifade etti.  Kozuva, “Şu mikrofonu uzatıldığı zaman Rahmi Yılmaz’ın şovu başlıyor. Biz kimsenin şovu için yokuz. Bizim burada 6 bin- 7 bin tane üyemiz varsa 6 bin – 7 bin tane şahsın şirketin odasıyız biz. Bizim Rahmi Yılmaz’la, şovla işimiz yok. Şov yapsaydık kendimizi anlatırdık.” ifadelerini kullandı.  
 

Editör: TE Bilisim