Çerkezköy Bakış-Her yıl olduğu gibi bu yıl da Kurban Bayramı öncesi çarşı ve pazarda hareketlilik başladı. Hareketliliğin yoğun olarak yaşandığı yerlerden biri de bıçakçılar oldu. Yaklaşan Kurban Bayramı ile birlikte Çerkezköy’de bazı vatandaşlar, kurban kesimi için yeni bıçak almayı tercih ederken, bazıları da eski bıçaklarını biletmeyi tercih ediyor.


“BIÇAKLARINI GİDİP BIÇAKÇIDAN ALSINLAR”


Eski bıçaklarını biletmek isteyen vatandaşlar bileycilerin yolunu tutuyor. Vatandaşların bıçaklarını yetiştirmek için yoğun mesailerine başlayan bıçak bileme ustası Ahmet Seven “Vatandaşlar bıçaklarını bıçakçıdan alsınlar. Piyasada şu an Kurban Bayramı nedeniyle pek çok bıçak satışı var. Bunlar malzemesi ne olduğu belirsiz bıçaklar. Bazı markaları üzerine basarak vatandaşa 3-5 liraya satıyorlar ve vatandaş da bunlara inanıyor. Ve daha sonra da kurban kesmeye gidiyor. Ama bunun neticesinde de mağdur oluyor. Biz elimizden geldiğince en kaliteli hizmeti vatandaşlarımıza vermeye çalışıyoruz ve şu an aşırı yoğunuz.” dedi.


“İBADETİ YERİNE GETİRİRKEN ONUN DA BİR CANLI OLDUĞUNU UNUTMAMALIYIZ”


Kurban Bayramı öncesi işlerinin artığını belirten Seven, doğru bıçak kullanımına dikkat çekti. Seven, kurbanlık hayvanlara eziyet edilmemesi ve kurban kesiminde kaza yaşanmasının önüne geçilmesi için, kaliteli çelik ve keskin bıçakların kullanılması gerektiğini tavsiye etti. Seven, “Bayram öncesi bizde de aşırı bir yoğunluk var bileyleme üzerine vatandaşlarımız bıçaklarını ehil insanlara bileylettirsinler. Yani bu işi sadece kurbandan kurbana yapan değil, bu işin mesleği olan insanlara yaptırsınlar. Sonuçta karşımızdaki de kurban ibadetini yerine getirirken onun da bir canlı olduğunu unutmamalıyız. Ve bıçağımız ne kadar keskin olursa o kadar canı acı çekmez. “dedi.


BİLEYLEME AŞAMALARINI ANLATTI


Yapılacak bileyleme işlemin aşamalarını anlatan bıçak ustası Ahmet Seven “Bıçağı biz ilk önce çift teker zımpara makinemizle bıçağın ağzını açıyoruz. Açtıktan sonra kesici ağız dediğimiz makinemizle ağzını bileyliyoruz. Bu tabi devir kontrollü makine. Şu makinemiz kılağı dökme makinasında kılağısını döktükten sonra en son da bez keçe ile ince işçiliğini yapıyoruz. Üzerinde ince de olsa kılağı kaldı mı diye kontrol ediyoruz. Daha sonra da bıçağın testini yapıp vatandaşımıza teslim ediyoruz.” dedi.

Editör: TE Bilisim