Çerkezköy Bakış - Çerkezköy TSO Trakya Anadolu Lisesi’nin teknoloji ekibinde yer alan 3 öğrenci, atık malzemelerden kuluçka makinesi üretti.  Genç mucitlerin hazırladığı bu ürün, geçtiğimiz hafta okulda düzenlenen 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarında katılımcıların ilgisine sunuldu.

İLK YUMURTALAR KULUÇKA MAKİNESİNE KONDU

Öğrenciler atık mini buzdolabı, fan, ampul ve duyu, bidon, elektrik kablosu, termometre, nem ölçer gibi malzemeleri topladı. Yaklaşık 2 haftalık bir çalışma yürüten öğrenciler, atık malzemeleri geri dönüşüme kazandırmak amacıyla yaptıkları proje kapsamında kuluçka makinesini üretmeyi başardı. 1 hafta önce ilk tavuk yumurtalarını kuluçka makinesine koyan öğrenciler, 15 gün sonra ilk kuluçkanın olmasını hedefliyor. 

“İLERLEYEN SÜREÇTE FARKLI DENEYLER VE PROJELER DE YAPACAĞIZ”

Okulda bir teknoloji ekibi kurduklarını ifade eden Çerkezköy TSO Trakya Anadolu Lisesi Müdürü Cahit Tosun, “Bu teknoloji ekibimizle birlikte çeşitli yarışmalara katıldık. Ekibimizle birlikte en sonunda kuluçka makinesi yaptık. Ve kuluçka makinesine yumurtalarımızı koyduk. Artık onların civciv haline gelmesini bekliyoruz. İlerleyen süreçte farklı deneyler ve projeler de yapacağız. Bizim buradaki amacımız öğrencilerimize destek olup kendilerini geliştirebildikleri kadar geliştirebilmeleri” dedi.

“İLK DENEMEMİZİ YAPIYORUZ”

Teknoloji ekibinde yer alan 10. sınıf Öğrencisi Taha Helvacıoğlu, “Okulumuz kuluçka makinesini yaparken hurda malzemeler kullandık. Arkadaşlarımızla bu projeyi yaptığımız için çok mutluyuz. Çevre halkına yararlı olmayı hedefliyoruz. Çevremizden gelen destek çok büyük. İnsanların bu projeye bakışı olumlu oldu. Okul müdürümüze ve çevre halkına çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.


Projede yer alan 10. sınıf Öğrencisi Sinan Kaya da, “Bu projeyi yapmamızın amacı aslında hem okulumuzda yapılan deneylere katkı sağlamak hem de atık malzemeleri geri dönüştürülebilir hale getirerek yeni ürün ortaya çıkarmak. Ekip arkadaşlarımızla beraber bunu hedefleyerek bu projeye başvurduk. Çevremizdekilerin desteğiyle en verimli ürünü yapmaya çalıştık. Akılımıza da kuluçka makinesi geldi. Kuluçka makinesinin üretimi yaklaşık 2 hafta sürdü. Kuluçka süresi yumurtanın cinsine göre değişiyor. Tavuk yumurtasında 21 günde çıkıyor. Tavuk yumurtalarımızı yaklaşık 5 gün önce koyduk. Toplamda 21 günde çıkıyorlar. 16 gün sonra kuluçkalama haznemize alacağız. Yumurtaların çıkma aşaması başlayacak. Şu anda makinemizde ilk denememizi yapıyoruz” dedi.


 9. Sınıf Öğrencisi Ayhan Kemal Dinçer de arkadaşları ile birlikte çevreden aldıkları hurda malzemelerle 2 hafta içinde kuluçka makinesini yaptıklarını kaydetti.   

Editör: TE Bilisim