Çerkezköy Bakış - Seminerde konuşan Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Bahar Ayşegül Gülcü, “Çölyak tanısı alınana dek bir hastalık, tanısı alındıktan sonra zor ve pahalı bir yaşam biçimidir.” dedi.

SEMİNER DÜZENLENDİ

Optimed Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Hakan Sunal ile Optimed Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Sinem Kaya Savcı’nın konuşmacı olarak katıldığı ‘Maksat Glütensiz Yaşamda Gelişim’ konulu Çölyak Farkındalık seminerine Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Bahar Ayşegül Gülcü ile Çölyaklı vatandaşlar ve aileleri katıldı.

“ÇÖLYAK ZOR VE PAHALI BİR YAŞAM BİÇİMİDİR”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan programda ilk konuşmayı Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Bahar Ayşegül Gülcü yaptı. Gülcü selamlama ve teşekkür konuşmasının ardından dernek faaliyetleri hakkında bilgilendirme yaptı. Gülcü, “25 yıl bilmeyerek son 10 yıl da tanı almış bir çölyaklı olarak sizlere seslenmek isterim. Çölyak tanısı alınana dek bir hastalık, tanısı alındıktan sonra zor ve pahalı bir yaşam biçimidir. 10 yıl önce tanı aldığımızdan itibaren yola çıkarak, kendimiz gibi çölyaklı yol arkadaşlarımıza ulaşarak, çölyak ailesinin hikayelerini dinleyerek, hikayelerin, çekilen sıkıntıların, birbirinin benzeri olduğunu gördük. Hastalığımızın ardında sığınmayıp, bin bir zorluklara rağmen, yapmak istediklerimize uçuk bir hayal demelerine rağmen, grup çalışmasıyla ailelerin, gençlerin, çocukların bizlerin çektiği sıkıntıları çekmemesi, toplumdan, sosyal yaşamdan soyutlanmaması, erken tanı alabilmeleri, sosyal yaşamlarında glütensiz gıdaları tüketebilecekleri mekanları bulabilmeleri adına, önce Allah’ın izniyle, sonra hayallerimizi, umudumuzu, inancımızı, azmimizi, sabrımızı ve sevgimizi yanımıza alarak sol yanımız attığı müddetçe yola koyulduk. Öncesi grup çalışmalarıyla, sonrası Tekirdağ Çölyakla Yaşam Derneği, çölyak hastalığının Trakya’da artması sebebiyle 28 Aralık 2017 tarihi itibariyle 1,5 yılını doldurmuş Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği’ni bugüne kadar yanımızda yer alan tüm resmi kurum ve kuruluşlar, Trakya Çölyak ailesi, dernek üyelerimiz, çölyak dostlarımız, yönetim ve denetim kurulumuzla bugünlere kadar geldik.” dedi.

ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ

Çölyaklı ailelerin, gençlerin ve çocukların sıkıntı yaşamaması ve sosyal yaşamdan soyutlanmaması için erken tanının çok önemli olduğuna dikkat çelen Gülce, “Tekirdağ Çölyakla Yaşam Derneği, Çölyak hastalığının Trakya’da artması sebebiyle yoğun bir çalışma temposuyla bugünlere kadar geldi. Huzurlarınızda derneğimize, yönetim ve denetim kuruluna bir kez daha teşekkür ediyorum. Derneğimiz sağlıklı beslenen, gülebilen, sevgi dolu, topluma faydalı, geleceğimizin teminatı nesillerimizi görebilmeyi, birlik beraberliğimizin, kardeşliğimizin, her şeyin çözümü olan sevginin pekişmesi çabasını göstermektedir” diye konuştu.

10 YIL ÖNCESİNDE TRAKYA’DA GLÜTENSİZ ÜRÜNLERE ULAŞAMIYORDU

Trakya Çölyak ve Trakya Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Bahar Ayşegül Gülcü konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ekolojik tarım, biyolojik beslenme, sağlıklı yaşam, glütensiz hayat nesillere borcumuz değil mi? 10 yıl öncesinde Trakya’da Glütensiz ürünlere ulaşamıyordu. Bugün 40 ildeki Çölyak Dernekleri ve Türkiye Çölyak Federasyonu, birlik beraberlik içinde yapılan projelerle glütensiz ürünlere ulaşılmasını sağlamış, bir nebze olsa da yaşam alanlarını genişletip hayatlara dokunmuştur. Ayrıca Türkiye’de ilke imza atarak Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği içerisinde 11 ilçe ve köylere kadar her ay ulaştırılmaktadır. Bundan sonra da hayatlara dokunmak ve nesilleri yaşatmak adına projelerimize devam edilecektir.”

GENÇLERE SESLENDİ

Gençlere seslenen Gülcü konuşmasını şu ifadelerle tamamladı: Hayallerinizden asla vazgeçmeyiniz. Dernek adı altında yapılan tüm faaliyetlerde yer almaya çalışın. Gelecekte toplum içinde güçlü ve söz sahibi olmanız önemlidir. İki nimet vardır ki, insanların çoğu onların kıymetini hakkıyla bilmez. Onlardan biri sıhhat, diğeri boş vakittir. Sağlığınızın kıymetini bilip, gönül gözünüzün her daim açık olduğu sağlıklı yaşamlar diliyorum.

“ÜRÜNLERİMİZİ BULMAKTA ZORLANIYORUZ”

Gülcü’nün ardından çölyak hastası Musa Erbaş bir konuşma yaptı. 36 yaşında olduğunu ve 2 senedir çölyaklı olduğunu bildiğini söyleyen Erbaş, “Çarşıya çıktığımızda veya herhangi bir yere gittiğimizde kısıtlı imkanlarımız var. Bunların geliştirilmesini istiyoruz. Fırınımız yok. Ürünlerimizi bulmakta zorlanıyoruz. Devletimiz destek çıkıyor ama yeterli olmuyor.” dedi.

TEŞEKKÜR PLAKETLERİ TAKDİM EDİLDİ

Trakya Çölyak ve Trakya Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Bahar Ayşegül Gülcü’nün çölyak hastası Musa Erbaş’a plaket takdiminin ardından Özel Optimed Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hakan Sunal, Çölyak Hastalığının tanısı, nedenleri ve Çölyak hastalarının yapması gerekenler hakkında bilgilendirmede bulundu. Daha sonra Optimed Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Sinem Kaya Savcı da Çölyaklıların nasıl beslenmesi gerektiklerini anlattı. Özel Aka Koleji Lise öğrencisi Damla Gürel’in keman dinletisi ve Türk Halk Müziği Öğretmeni ve Halk Ozanı Mustafa Ozan’ın sazı eşliğinde seslendirdiği şarkılar seminere renk kattı. Program sonunda seminerin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür plaketleri takdim edildi.


 

Editör: TE Bilisim