Çerkezköy Bakış - Çerkezköy Belediye Başkanlığı binasın tadilatta olmasından dolayı, Meclisin Nisan ayı toplantısının birinci oturumu Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda Belediye Başkanı Vahap Akay başkanlığında gerçekleşti. 2016 faaliyet raporunun okunmasının ardından söz alan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, 2016 yılında yapılan çalışmaları değerlendiren bir konuşma gerçekleştirdi. AK Parti adına söz alan meclis üyesi Remzi Garip ise “Faaliyet raporları stratejik planda belirtilen, vaat edilen projelerin yıllık kontrolüdür. Seçim beyannamesinde vaat edilenleri gerçekleştirmek sizlere kalıyor. 3 sene geçti. Yapılan sunumda hala yapacağız, edeceğiz deniliyor. Geçen 3 yılda göze çarpan bir yatırım göremiyorum.” diye konuştu. 2016 faaliyet raporu CHP’li üyelerin evet, AK Parti’li üyelerin hayır oylarıyla oy çokluğuyla kabul edildi.
 

TEDES İHALESİ TEK TARAFLI FESHEDİLDİ

2016 yılı faaliyet raporunun okunmasının ardından kürsüye çıkan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay “2016 yılında 22 olağan toplantı gerçekleştirdik. 203 toplantı gerçekleştirdik ve yüzde 96 oy birliğiyle meclis oylamaları yaptık.” dedi. 2016 yılında Çerkezköy Belediyesi tarafından yapılan çalışmaları özetleyen Akay, belediye binasında süren tadilat çalışmasının 40 gün içerisinde tamamlanacağını belirtti. Yeni Pazar ihalesinin 10 Mayıs tarihinde yapılacağını sözlerine ekleyen Akay, “Çerkezköy pazar yerinin malzemeleri sökülüp Kızılpınar’daki pazar alanında değerlendireceğiz. Veliköy’e de pazar alanı projemiz var.” diye konuştu. Kasım ayında ihalesi gerçekleştirilen TEDES projesinin bitmesine yaklaşmışken şirketle ilgili bir sıkıntıdan dolayı tek taraflı olarak fesih ettiklerini belirten Akay “Bu noktada yaklaşık 5 milyon 800 bin civarı kredi almıştık. TEDES projesi yüzde 95’lere ulaştı ancak geçtiğimiz hafta içerisinde kaymakamlığımızdan bize ulaşan bir bilgiye göre TEDES ihalesini fesih etmek zorunda kaldık. Geçtiğimiz hafta cuma günü ihalemizi fesih ettik. Teslim aşamasına gelmişken geçen hafta şirketle ilgili bir sıkıntıdan dolayı tarafımıza gelen bir gizli yazı ile biz sözleşmeyi tek taraflı fesih ettik ve teminatları gelir kaydettik. Bu konu ile ilgili son aşama budur.” dedi. Akay 2016 yılında yapılan altyapı, üstyapı, kültür, çevre düzenlemeleri gibi faaliyetleri de belirtti.
 

“GÜDÜK KALIYOR”

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın konuşmasının ardından AK Parti adına meclis üyesi Remzi Garip söz aldı. Faaliyet raporunun okunması belediye başkanının çalışmalarının bir ibrasıdır diyen Garip “Çerkezköy’ün bütçesi 2016 yılı için yaklaşık 100 milyon civarında.  Büyükşehrin de bütçesini göz önünde bulundurduğumuzda en az bu kadar daha bütçeden söz edebiliriz. Okunan faaliyetlerde yapılanlar güzel şeyler, teşekkür ederiz fakat bize göre bu yapılanlar 200 milyonun karşılığında çok güdük kalıyor. Geriye 2 yıldan az bir zaman kaldı. Hala daha faaliyetleri anlatırken birçok şeyi yapacağız, gerçekleştireceğiz, devam ediyoruz, planlama yapıyoruz gibi söylemlerle karşılaşıyoruz. Yapacaktan ziyade yaptıkların daha fazla söylenmesi gerekiyor. Dışarıdan bakıldığında Çerkezköy’de göze çarpan bir proje görmüyorum. Spor kompleksi güzel oldu ama onun da yatırımlarının birçoğu yıllar önce yapılmıştı.” diye konuştu.
Çalışmaların kaotik olarak değil de belli bir program içerisinde yapılması gerektiğini belirten Garip, “Belediye başkanları adayken halkın önüne bir seçim beyannamesiyle çıkar. Bu seçim beyannamesinde birtakım vaatlerde bulunurlar. Seçilen kişi seçim beyannamesini yasal hale getirmek mecburiyetinde. Faaliyet raporu yıllık stratejik planın takibi ve kontrolüdür.” dedi.


 

TADİLAT ÇALIŞMASINI ELEŞTİRDİ

Faaliyet raporlarının toplantıdan birkaç gün önce meclis üyelerine verilmesi gerektiğini düşündüğünü belirten Garip, “Stratejik planı hazırlayan sizlersiniz, o süreleri sizler verdiniz, size sadece yazılanları gerçekleştirmek kalıyor.”dedi. Belediye yenileme tadilatlarının kış mevsiminde başlamasını eleştiren Garip, “Şu andaki meclis salonu o haliyle de işlerimizi görebilirdi. Ayrıca bu çalışmalara kış mevsiminde başlamanın ne gereği vardı? Bütün kış boyunca hem vatandaşı hem personeli o soğukta perişan etmemizin ne gereği vardı? Çalışmalar yazın başlanabilirdi. Bizlerde toplantıya uygun olmayan Kızılpınar Kültür Merkezi’ndeki gibi salonlarda toplanmazdık. Planlama eksikliği var. ÇTSO ile anlaşıp her toplantıyı burada yapabilirdik.”ifadelerine yer verdi.
 

PROJELERİN BİRÇOĞUNA BAŞLANMADI

Belediye meydanının yıllardır görmediği çamuru gördüğünü belirten Garip, “Hükümet caddesinde çalışmalar uzadı.Stratejik planda tamamlanması planlanan projelerin birçoğu tamamlanmadı ve birçok projeye ise halen başlanmadı. Öğretmenevi yapacağız demiştiniz, yapamadınız, öğretmenleri de hüsrana uğrattınız. Çevre ve ekolojik dengeye duyarlısınız fakat bu konuda herhangi bir çalışma yapmadınız. Çevresel görüntü ve hava kirliliğinin takibine yönelik bir çalışma yapmadınız. Stratejik plan sizin anayasanız. Eğer uygulamayacaksanız 16 Nisan’daki gibi değişiklik yapacaksınız. Stratejik planı gözden geçirip revizyonlar yapabilirsiniz. Tavsiyem stratejik planı bu toplantıdan sonra gözden geçirip içeriğinden revizyonlar yapmak ve güncel planı meclisin huzuruna sunmanızdır.”diye konuştu.
 

“KİM BU KİŞİLER?”

Eleştirilerini sürdüren Garip, Yıllardır “Çerkezköy’ü beraber yönetiyoruz” yazılarını afişlerini görüyoruz. Kim bu kişiler. Eğer belediye meclis üyelerinden bilen varsa kalksın ifade etsin.  Meclisimize sunulan gündem maddeleri ile alınan hangi konu bu mecliste tartışılıp karara bağlanmıştır. Daha önce hazırlanmış maddeler gündeme geliyor hangi meclis üyemizle istişare ettiniz. 2 yıl kaldı ilan panolarına dev fotoğrafları asmaya devam edecekseniz “Çerkezköy’ü ben yönetiyorum yazmanız gerekir” dedi.
 

“SEÇİM BEYANNAMEMİZİ BAŞIMIZIN UCUNDA TUTUYORUZ”

Eleştirilere cevap vermek için tekrar kürsüye çıkan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “Seçim beyannamesini başımızın ucunda tutuyoruz, 2014 yılında kapı kapı gezip, vatandaştan oy isterken ettiğimiz taahhütler burada. Büyükşehir belediyesinin de seçim beyannamesini başımızın ucunda tutuyoruz. Hedefimiz çalışmalarımızı büyük oranda gerçekleştirmek. Hedef ve niyetimiz Çerkezköy’ün geleceğine yatırım yapmak.” diye konuştu. Hükümet Caddesindeki köprüyü Devlet Su İşleri’nin yaptığını, yol ve kaldırım çalışmalarının büyükşehir belediyesi tarafından yapıldığını belirten Akay, “Bu çalışmaların takibindeyiz, yönlendirmeler ile işin hızlandırılmasını sağlıyoruz. Bu konudaki eleştirilerinizi Büyükşehir belediye meclisi üyesi olarak orada gündeme getirirseniz daha sağlıklı olur diye düşünüyorum.” diye konuştu.
 

KÜLTÜR MERKEZİNİN İHALESİ YAPILACAK

Öğretmenevi konusunda bir çalışmaları olmadığını ve Adnan Kahveci parkındaki çalışmaların Temmuz ayı gibi büyük oranda tamamlanacağını belirten Akay, “Askeri lojmanların 4 tanesini yıkarak o alanı açmış olduk. Bu alana yapılacak olan Kent Park projesini çok önemsiyoruz.” dedi. Belediye Başkanı Akay, Kültür Merkezi’nin projesinin bittiğini ve önümüzdeki haftalarda ihalesinin gerçekleşeceğini de belirtti.

“ÇERKEZKÖY’Ü VATANDAŞLARIMIZLA YÖNETİYORUZ”

Çerkezköy’ü vatandaşlarla beraber yönettiklerini belirten Akay, “Çerkezköy’ü vatandaşlarımız ile beraber yönetiyoruz. Göreve talip olurken de şimdi de bunu söylüyoruz. Bugüne kadar benimle görüşmek isteyen hiçbir meclis üyesini geri çevirme söz konusu değil. Vatandaşlarımızdan gelen istek, talep ve şikayetlere göre hareket ediyoruz. Birlikte yönetim anlayışından bunu kastediyoruz.” diye konuştu.

2.MADDE GÖRÜŞÜLDÜ

2016 faaliyet raporunun okunması, konuşmalar ve oylamanın ardından meclise 10 dakika ara verildi. Aranın ardından meclis görüşmelerine kaldığı yerden devam edildi. Gündemin 2.maddesi olan denetim komisyon üyelerinin seçimi gerçekleştirildi. Komisyon başkanlığına Funda Serfiçe, komisyon başkan yardımcılığına Ayhan Çitil, komisyon üyeliğine Melek Şen, Enver Bayram ve Necmettin Çınar seçildi. Denetim komisyon raporunun okunmasının ardından AK Partili Meclis üyesi Ayhan Çitil söz aldı.

“KAYIRMACILIK YAPTIĞINIZ APAÇIK ORTADADIR”

AK Partili Meclis üyesi Ayhan Çitil  “Yapmış olduğumuz çalışmalarda esnasında denetim görevimizi yerine getirdiğimize inanıyoruz. Belediye meclisi üyeleri tarafından denetim komisyonuna seçilmiş olduğumuz 2016 yılının gelir ve giderlerini denetlemek üzere görevlendirildik. Çalışmalar esnasında bize desteklerini esirgemeyen başta Belediye Başkanı Vahap Akay olmak üzere herkese teşekkür ederim. Yaklaşık 45 günlük yaptığımız denetimler esnasında doğrudan teminlerde piyasa araştırmasının geniş çaplı olmadığını, yeterli rekabetin sağlanmadığını, kamuoyunun yeterli kadar bilgilendirilmediğini görmekteyiz. Doğrudan teminler görsel basında ve belediye sitesinde yayımlanmamıştır. Bu konuda 2015 yılındaki eksikliklerden ders alınmadığı açıktır. Yaptıklarınız yasalara uygun fakat bir taraftan şeffaf belediyecilik iddialarınız var diğer tarafta da doğrudan satın almalarda seçilmiş kişilerle bu işi sürdürdüğünüz, bir nevi kayırmacılık yaptığınız apaçık ortadadır. Günün piyasasının fiyatlarının çok üzerinde satın alınmaların yapıldığı görülmektedir. Bunun da sebebi rekabet ortamının yeteri kadar olmamasıdır.” diye konuştu.

“VEREMEYECEK HİÇBİR HESABIMIZ YOK”

Ayhan Çitil’in sözleri üzerine söz alan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay  “Komisyon belediye birimleri ve bağlı kuruluşlarından her türlü bilgi ve belgeyi isteyebilir. Komisyon çalışmasını 45 gün içerisinde tamamlar ve raporunu sunar. Denetim komisyonunun yasa ile sabit olan yetki sınırları belli.  Komisyon çalışmalarının 42. gününde sunulan dilekçelerin tamamını Tekirdağ İl Başkanı tüm belediye başkanlarına aynı ifadeyle göndermiştir.  Dilekçeyi siz yazmadınız, altına imzanızı attınız. Cumhuriyet Başsavcılığı orada, isteyen gider. Bu yakışıksızlığı aynen size iade ediyorum. Bunu size yakıştıramadım. Bizim veremeyecek hiçbir hesabımız yok" şeklinde konuştu.

KOMİSYON ÜYELERİ SEÇİLDİ

Tartışmalı geçen görüşmelerin ardından diğer gündem maddelerine geçildi. Tarife komisyonu üyeliğine AK Parti grubundan Turgut İleri ve Dilaver Burak, CHP grubundan Serdar Ürkmez, Nedir Yılancı ve Uğur Erem seçildi. Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleri ise AK Parti grubundan Şükrü Dumanlar ile Ahmet Çetin olurken, CHP grubundan Ali Çalışkan, İsa Karaman ve Yüksel Sivil seçildi. İmar ve Bayındırlık Komisyonuna AK Parti grubundan Seyithan Caferoğlu, Nurettin Yekeler, CHP grubundan ise Ali Dede, Binali Etyemez ve Rağbet Erol seçilirken, yeni oluşturulan komisyonlar 12 Nisan itibariyle geçerli olarak görev yapacak.

ENCÜMENLER BELİRLENDİ

Gündemin 6.maddesinde Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nde ilçeyi temsilen encümen olarak dahil olacak meclis üyelerinin belirlenmesi için gizli oy usulü seçim yapıldı. 30 oy pusulasının bulunduğu seçimde CHP grubundan gelen 18 oyda Funda Serfiçe, Ensar Sivri ve Taner Bahar seçilirken, AK Parti grubundan ise açılan 12 oyda Dilaver Burak, Ayhan Çitil ve Mustafa Çiftçi seçildi.

TAHSİN AKGÜN'E VETO

Gündemin diğer maddeleri ise oy birliği ile ilgili komisyonlarda görüşülmek üzere komisyonlara sevk edildi. Muhtarlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı ve Bağlık Mahalle muhtarı Tahsin Akgün'ün Kaymakam Atilla Selami Abban'a ilettiği dilekçe de mecliste görüşüldü. Muhtar Tahsin Akgün'ün giderler açısından belediyeden talep ettiği ek bütçeye karşı çıkılırken, ilgili komisyonca değerlendirilmesi açısından komisyona oy birliği ile sevk edildi.

Editör: TE Bilisim