Çerkezköy Bakış - Çerkezköy Belediyesi Ekim ayı olağan meclis toplantısının ilk oturumu tamamlandı.
SAAT 15.00’DA BAŞLADI
Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda dün yapılan toplantı saat 15.00’da başladı.
Belediye Meclis toplantısına mazeret bildiren Meclis Üyesi Ali dede katılmazken, toplantı Çerkezköy belediyesi sınırları içerisinde kalan parsellerde 10 adet Belediye hissesinin satın alma taleplerinin okunması ile başladı. Satın alınmak istenen talepler okunduktan sonra hisse satışları incelenmek üzere İmar Komisyonu’na gönderildi.
YENİ DÜZENLEME
Hisse satışlarının komisyona havale edilmesinin ardından Mali Hizmetler Müdürlüğü’nün gelir tarifesi hakkındaki müzekkeresi görüşüldü. Bu gündem maddesi ile ilgili Meclise bilgi veren Mali Hizmetler Müdürü Mustafa Gümüş, Bakanlığın ilan, reklam, eğlence, işgaliye, iş yeri açma kapama gibi Belediye’nin bazı gelir kalemlerinin sokak, cadde ve bulvara göre alınması yönünde tavsiye kararı olduğunu ve bu konuda çalışma yapılmasını istediğini belirterek, bu nedenle söz konusu maddeyi Meclis gündemine aldıklarını ve bir çalışma yapılacağını söyledi. Verilen bilginin ardından söz konusu gündem maddesi oy birliği ile kabul edildi.
“KIZILPINAR’A ÖNCELİK VERİLSİN”
Daha sonra Meclis gündeminin üçüncü maddesinde yer alan Stratejik Plan konusu görüşüldü. Bu maddede söz alan AK Partili  Meclis Üyesi Dilaver Burak, parti gruplarına verilen çalışmanın incelediğinde Çerkezköy’deki beton yolların kaplanmasının öngörüldüğü fakat Kızılpınar’daki yollarda insanların yağmurlarda çizme ile dolaştığını, çukurların oluştuğunu, arabaların çukurlardan çekiciler ile çıkarıldığını söyleyerek belirterek, Kızılpınadaki yolların yapımına öncelik verilmesi gerektiğini ifade etti.



AKAY: “KIZILPINAR’DA ALTYAPI EKSİĞİ VAR”
Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy’deki yolların altyapılarının bitmiş olduğunu ve sadece beton yolların üzerinin asfalt ile kaplanacağını belirterek, “Kızılpınar’da altyapı eksikliği var. Altyapı sorunlarını TESKİ’nin gündemine alarak çözmeye çalışıyoruz. Altyapıyı yapmadan üstyapıyı yapmak istemiyoruz. Bu nedenle etap etap yapılacak. Gönül isterdi ki altyapı sorunu olmasın ve yollar kaplama yapmaya hazır olsun ama orada öyle bir şansımız yok. Göreve geldiğimizden beri Kızılpınar’ın yollarını iyileştirmek için çaba gösteriyoruz. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi de Pazartesi gününden itibaren katkı koymaya başladı. Orada 45 gün daha çalışma yapacağız ve yolları bir noktaya getireceğiz” açıklamasını yaptı.
“ÖNCE ALT YAPI TAMAMLANMALI”
Altyapıyı bitirmeden üst yapıyı yapmanın doğru olmayacağını kaydeden Başkan Akay’ın konuşmasının ardından söz alan AK Parti Sözcüsü Remzi Garip, kendilerine verilen stratejik planı incelediğini ve çok sığ, yetersiz bulduğunu belirterek, planın nasıl hazırlandığını sordu. Başkan Akay’ın ‘Sığ olduğunu nasıl tespit ettiniz?’ sorusuna Garip, Çorlu Belediyesi’nin de stratejik plan hazırladığı ve kitapçık haline getirdiği planı göstererek, “Orası da Belediye burası da. Bizimki 7-10 sayfa, bu kitapçık halinde. Bu planı kim hazırladı, nasıl bir yol izleniyor? Hazırlanan planın hazırlanacak bütçeler ile ilgili de uyumlu olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“SIĞ YAKLAŞIMINIZA KATILMIYORUM”
Bunun üzerine Belediye Başkanı Akay, hazırlanan taslak stratejik planın 5 aylık bir çalışmanın ürünü ve eseri olduğunu belirterek, kendilerinin 5 ay önce Çerkezköy’deki bütün sivil toplum örgütlerine yazı yazdığını ve görüş, öneri ve taleplerini aldığını, seçim meydanlarında vatandaşların taleplerini ilave ettiklerini, Belediye bürokratlarının deneyim ve tecrübelerinden yararlandıklarını belirterek, “Tüm bu görüşlerin toplamından ortaya çıkan sonuçtur bu plan. Sizin sığ yaklaşımınıza katılmıyorum” dedi. Bunun üzerine Remzi Garip, “O zaman bizden niye görüş alınmadı?” diye sorunca, Başkan Akay, “Siz de görüşlerinizi ve tespitlerinizi Komisyonda ileteceksiniz. Bu yüzden almadık. Komisyonda katkı verebilirsiniz” cevabını verdi.
GARİP: “BELEDİYE ÇALIŞMA YAPMALI”
Ardından Remzi Garip, planda çevre sorunlarına yeteri kadar yer verilmediğini vurguladı ve özellikle hava kirliliği konusunda Belediye Başkanı Akay’dan ciddi çalışma beklediğini söyleyerek “Son yıllarda bölgede kanser vakalarında yüzde 100’e yakın bir artış var. Bunun nedeni de hepimizin bildiği gibi sanayi kuruluşları. Belediye’nin yılın 365 günü hava ölçümü yapması ve vatandaşı uyarması gerekiyor. Bu noktada çalışma yapılmalı” dedi.
YILANCI: “BELEDİYENİN FAZLA BİR YAPTIRIM GÜCÜ YOK”
Garip’in ardından söz alan CHP Grup Sözcüsü Nedim Yılancı ise çevre konusunda Belediyelerin fazla bir yaptırım gücünün olmadığını belirterek, “Sizler iktidar partisinin temsilcilerisiniz. Bu konuda Çevre Bakanlığı başta olmak üzere çalışma yapabilirsiniz, girişimde bulunabilirsiniz” dedi. Bunun üzerine Garip, kendisinin iktidarda görevli olmadığını ve Meclis Üyesi olduğunu söyledi. Tartışmalar eşliğinde Çerkezköy Stratejik Planı incelenmek üzere İmar ve Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi. Stratejik planın Komisyonlara havale edilmesinin ardından Performans Programı da incelenmek üzere Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi. Ardından gündemin 5. Maddesinde yer alan Fen İşleri Müdürlüğü’nün Çerkezköy Orman İşletme Şefliği Amenejman planı 168 nolu bölme içinde kalan Kartaltepe C tipi Mesire Yeri hakkındaki müzekkeresinin görüşülmesine geçildi.
PİKNİK ALANI YENİDEN KİRALANACAK
Bu gündem maddesi ile ilgili Meclise verilen bilgide Kartaltepe Piknik Alanı’ndaki alanın Orman Genel Müdürlüğü’nden 33 bin 150 TL yıllık bedel ile 29 yıllığına kiralanacağı, teminat olarak 1990 TL yatırılacağı belirtildi. Verilen bilginin ardından konuşan Belediye Başkanı Akay, Çerkezköy Belediyesi’nin 1996 yılında hazineye ait söz konusu alandaki 39 hektarlık alanı 1997 yılında 49 yıllığna kiraladığını, 2007 yılında Orman Genel Müdürlüğü’nün burasını C Tipi Mesire Alanı olarak değiştirerek, tamamının kiralanmasını iptal ettiğini ve bunun üzerine Çerkezköy Belediyesi’nin burayı 2007 yılında 16 hektarını 5 yıllığına kiraladığını ifade etti. 5 yıllık kira süresinin 27 Mayıs 2013’te bittiğini ve Ocak 2014 yılında burasının ihaleye çıkacağı ve ihaleye özel müteşebbislerin de katılabileceği yönünde bir yazının geldiğini belirten Akay, “Göreve geldiğimizde bu konu önümüze geldi ve önceliği buna verdik. Orman Genel Müdürlüğü, Bakanlık nezdinde girişimlerimiz oldu. Verdiğimiz mücadelenin ardından bu duruma ancak gelebildik” açıklamasında bulundu.
GARİP’TEN ERTEM DÖNEMİNE ELEŞTİRİ
Bunun üzerine Remzi Garip, Belediye Başkanı Akay’ın yaptığı işi desteklediğini ve kabul oyu kullanacaklarını belirterek, “Biz orayı 1997 yılında 49 yıllığına kiraladık. Bakanlık iptal etmiş olabilir ama 2007 yılında Belediye’nin bürokratları, siyasileri bu işe sahip çıksalar ve konuyu yargıya taşısalardı olay bu noktaya gelmezdi. 39 hektarın şuan ancak yarısına yakınını alabiliyoruz.. Aynı şey geçen Meclis’te yaşadığımız üzücü olayda da başımıza geldi. Biz yer tahsis etmişiz ama takip edilmemiş. Herkes işini yapmalı, bürokratlar, siyasiler takip etmeli, olaya sahip çıkmalı” ifadesini kullandı.
OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ
Geçmişte yaşanının geçmişte kaldığını belirten Belediye Başkanı Akay, “Biz önümüze bakıyoruz artık ve burayı nasıl halkımızın hizmetine daha güzel sunabiliriz onun çabası içerisindeyiz. Geçmişte siyasiler hata yapmış olabilir” değerlendirmesinde bulundu. Daha sonra yapılan oylamada Çerkezköy Orman İşletme Şefliği Amenejman planı 168 nolu bölme içinde kalan Kartaltepe C tipi Mesire Yeri’nin 29 yıllığına Çerkezköy Belediyesi tarafından kiralanması oy birliği ile kabul edildi.
BİLİRKİŞİ SEÇİMİ YAPILDI
Daha sonra Tekirdağ Valiliği Kadastro Müdürlüğü’nün 2700 sayılı bilirkişi seçimi hakkındaki yazısını görüşen Belediye Meclisi, Meclis’te bulunan siyasi parti gruplarının tespit ettiği her mahalle için 6 bilirkişiyi oy birliği ile kabul ettikten sonra Meclis toplantısı İsmail Altıntaş varisleri ve Fikret İşcan’ın 420 ada 1 ve 17 nolu parsellere ait imar planı değişiklik talebini İmar Komisyonu’na havale ettikten sonra sona erdi. Gündem maddelerini görüşen Belediye Meclisi, Komisyonlara gönderilen konuları görüşmek üzere Perşembe günü saat 15.00’da yeniden toplanacak

Editör: TE Bilisim