Çerkezköy Bakış - Halk Eğitim Merkezinde ‘Meme Kanseri’ konulu seminer düzenlendi.
SEMİNER DÜZENLENDİ
Dün saat 14:00’da Çerkezköy Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen seminerde ‘Meme Kanseri’ anlatıldı.
 “KADINLARDA EN SIK GÖRÜLEN KANSER”
Özel İrmet Hospital Hastanesi Genel Cerrahi Doktoru Op.Dr. Nurullah Burak Korkmaz, meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser hastalığı olduğunu vurguladı. Doktor Korkmaz, “Her 9 kadından birinde görülen meme kanseri aynı zamanda 100 kadına karşılık 1 erkekte dahi görülebilir. Memede sadece süz bezleri değil, damarlar, yağlar, destek dokuları ve lenf dokuları da vardır. Bu nedenle kanser hücrelerinin damarlar ve lenf yollarından vücudun başka bölümlerine de yayılabilir.” dedi.
EN ÇOK KİMLERDE GÖRÜLÜR
Korkmaz, “Hastalık en çok meme sağlığını ihmal edenlerde, yaşı ilerlemiş bayanlarda, birinci derece akrabasında meme kanseri olanlarda, ilk adet kanamasını erken yaşta görenlerde, geç menopoza girenlerde, az doğurgan olanlarda ve alkol, sigara ile şişman kişilerde görülür.” diye konuştu.
BELİRTİLERİ NELERDİR
Meme kanserinin belirtilerinden de bahseden Korkmaz şöyle devam etti: “Memede bulunan yerde sertlik, bulunduğu yerde kızarıklık, meme başında akıntı, damarlarda belirginlik, iki memenin de büyüklüğünde farklılık, bulunduğu yerin derisinde portakal kabuğu gibi kabarıklık ve noktacıklar, ciltte çukurlaşma, büzüşme, memede iyileşmeyen yaralar,  ele gelebilecek büyüklükte kitle hissedilmesi, koltuk altından köprücük kemiğe kadar olan kısımda lenf bezlerinin şişmesidir.”



“MAMOGRAFİNİN ZARARI YOKTUR”
Meme kanseri teşhisi öncesi yapılan Mamografi hakkında da açıklama yapan Doktor Burak Korkmaz, “Her yaştaki kadına güvenle mamografi filmi çekilir. Mamografi sırasında en fazla 2 akciğer filmi kadar ışın alınır. Mamografi hayat kurtaran bir tetkiktir. Özellikle yüzde 99 oranında kadınların hayatını kurtarır. Ben mamografinin kadınlar arasında bu kadar önemli olmasına rağmen, yine kadınlar tarafından sürekli yıpratılmasını anlamakta güçlük çekiyorum. Mamografinin eğer en ufak zararı varsa ki bence yok onu tehlikeli ve zararlı gibi gösteren çabaların insanlığa fil kadar zararı vardır.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim