Çerkezköy Bakış - Özel Optimed Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Rahime Bekar, menopoz ile ilgili bilgi verdi.
ORTALAMA YAŞI 51
Menopozun, kadınlarda düzenli aralıklarla tekrarlanan adet kanamalarının sona ermesi hali olduğunu ifade eden Bekar “Menopoza girme yaşı ortalama 51’dir. Ancak 45-55 yaş aralığı içinde izlenebilmektedir. Cerrahi menapoz ameliyat ile yumurtalıkların alınması ile gerçekleşirken 35 yaşın altında menopoza girilmesi durumuna erken menapoz denir” dedi.
“BİRDEN GERÇEKLEŞEN BİR DURUM DEĞİLDİR”
Menapozun birden gerçekleşen bir durum olmadığını, öncesinde bazı değişklikler ile başlayıp, zaman içinde adet kanamalarının tamamen kesilmesi ile devam ettiğini kaydeden Bekar “Sonrasında ise yumurtalıkların kadınlık hormonu olan östrojen üretimini tamamen durdurmalarına bağlı daha uzun süreli problemlerin eşlik ettiği bir süreç başlar. Belkide ilk belirtiler kanama düzensizlikleri ile ortaya çıkar.Genellikle adet görülme sıklığı artar ve adet kanamalarının süresi uzar. Bu duruma sıcak basmaları , yüz ve boyunda kızarmalar ve gece terlemeleri sıklıkla eşlik eder. Sinirlilik,uykusuzluk,huzursuzluk gibi sıkıntıların yanında depresyona eğilimin arttığı menapoz süreci kadınların ruh sağlıklarını da olumsuz yönde etkiler” dedi.
KÜÇÜLME OLUR
İlerleyen dönemlerde rahim ve yumurtalıkların boyutlarının küçüldüğünü, meme dokusunda gevşeme ve sarkma meydana geldiğini kaydeden Bekar “Vagina iç duvarı ve vulva derisinin incelmesine bağlı yanma ,sızlama ile karakterize vajinit,alt idrar yollarında ise sistit gibi enfeksiyonların sıklığı artar. Vücut genelinde deri daha kuru ve ince bir hal alır. Östrojen düzeyinin azalmasına bağlı kadınlarda kalp ve damar hastalıkları menapoz öncesine göre sonrasında daha yüksek oranda görülmektedir.Yine aynı nedenle kemik mineral yoğunluğu da azalmaya başlar. Omurgada, kaburgalarda, kalça kemiğinin başında ve diğer bacak kemiklerinde kırıklar görülebilir” bilgisini verdi.
DÜZENLİ KONTROL YAPTIRMALARI ÖNERİLİYOR
Menapoz tanısının bu klinik belirtilerin yanında kandaki FSH,LH ve östrojen hormon düzeylerinin seviyesine bakılarak konduğunu kaydeden Op. Dr. Rahime Bekar “Bu dönemde alınacak tıbbi destek hem bu sürecin daha rahat geçirilmesini sağlayacak hem de ileri yıllara dönük özellikle osteoproza karşı daha etkin koruma sağlayacaktır. Ulrasonografi,mammografi,kemik dansitometrisi ve smear tetkikleri ile erken dönemde bir çok hastalığın tanısı konup önlemler alınabilecektir. Menapoz dönemindeki bayanlara bu nedenle tıbbi kontrollerini düzenli şekilde yaptırmaları önerilmektedir” dedi.
Editör: TE Bilisim