Çerkezköy Bakış - Türk Metal Sendikası (TMS) ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında süren ve uzlaşı sağlanamadığı için metal işçilerin meydanlara indiği toplu sözleşme görüşmelerinde mutlu sona ulaşıldı.
Alınan karar ile ilgili Türk Metal, Birleşik Metal-İş Ve Özçelik-İş Sendikaları, MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi anlaşması üzerine ortak basın açıklaması yayınladı.
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 11 Ocak 2022 günü akşam saat 19,30'da, MESS yönetimiyle bir araya gelen Türk Metal Sendikası, Birleşik Metal-İş Sendikası ve Özçelik-İş Sendikası, yaklaşık 7 saat süren müzakereler sonucunda, 12 Ocak 2022 günü sabaha karşı saat 02.30 itibariyle MESS ile Grup Toplu iş Sözleşmesinde anlaşmaya varmıştır.

Anlaşma sonucunda; üyelerimiz için MESS ortalamasına yıllık olarak yüzde 65.67 oranında zam birinci 6 ay herkesin ücretine yüzde 10, bunun üzerine 3 lira 70 kuruş alınmıştır. Bunun açılımı ise şöyledir:

seyyanen zam alınmıştır. Bunun MESS ortalamasındaki karşılığı yüzde 27.44'tür. İkinci 6 ay herkesin saat ücretine yüzde 30 oranında zam yapılacaktır. Enflasyonun bu oranın üzerinde gerçekleşmesi halinde, enflasyon oranı geçerli olacaktır. Sözleşmenin üçüncü ve dördüncü 6 aylarında ise enflasyon oranında artış yapılacaktır. Sosyal haklara birinci yılına yüzde 35 artış sağlanmıştır. İkinci yılına ise enflasyon oranında zam alınmıştır. Kurban bayramı yardımı birinci yıl için bütün gruplara yüzde 75 oranında artırılmıştır. Son olarak, ilki bu Ocak ayı olmak üzere herkese net 400 liralık erzak çeki. 2023 Ocak ayında yine net 400 liralık erzak çeki verilecektir.”

Editör: TE Bilisim