Çerkezköy Bakış - Temel atma törenine, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, AK Parti Tekirdağ Milletvekilleri Mustafa Yel ve Çiğdem Goncagül, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan ile çok sayıda davetli, iş adamı ve siyasi katıldı.

Projesinin temel atma töreninde konuşan Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, burada yaptığı konuşmada, MÜSİAD'ın projelerine her zaman destek vereceklerini söyledi. 2019-2023 dönemini kapsayan 11. Kalkınma Planı'nın Meclis'ten geçtiğini belirten Ağbal, "Hükümetimiz, planda ön görülen hedefleri gerçekleştirmek üzere gece gündüz çalışıyor ve çalışmaya devam edecek." diye konuştu. 

Türkiye'nin, kabuğunu kıran, bölgesinde, dünyada güçlü bir ülke konumuna doğru hızla ilerlediğini ifade eden Ağbal, 2 binli yılların başında ekonomik krizlerle boğuşan, siyasal anlamda parçalanmış bir yapıya sahip vatandaşların her açıdan maddi ve manevi sıkıntılar yaşadığı bir Türkiye'den, bugün ekonomisiyle, siyasetiyle, sahip olduğu maddi manevi kazanımlarıyla çok güçlü bir Türkiye'ye gelindiğini vurguladı.

Ağbal, şöyle devam etti: “Son 17 yılda Türkiye ekonomisi, ortalama yüzde 5,5 oranında büyüdü. Uzun dönem büyüme ortalamalarına bakacak olursanız, bu dönemdeki büyüme, Türkiye ortalamalarının üzerinde. Bu, güçlü Türkiye'nin en temel göstergelerinden bir tanesi. İhracatımız 36 milyar dolardan bugün 172,5 milyar dolara kadar geldi. Türkiye, 1990'lı yıllarda yüksek ve sürekli bir şekilde, yüksek seviyelerde seyreden enflasyon batağındayken, Allah'a şükürler olsun, tek haneli enflasyonları gördü. Son 17 yıl ortalama enflasyon oranı yüzde 9,8. Halbuki AK Parti iktidara gelmeden önceki 17 yıla baktığımızda ortalama enflasyon oranı yüzde 69. Yüksek enflasyonlarla mücadele eden bir Türkiye'den, artık çift haneli enflasyonu kabul etmeyen bir Türkiye ile karşı karşıyayız."

"2020 YILINDA TÜRKİYE EKONOMİSİ YÜZDE 5 BÜYÜYECEK"
Ağbal, 2010 yılında, MÜSİAD'ın orta gelir tuzağını Türkiye'de ilk işaret eden sivil toplum örgütü olduğunu dile getirdi. Birçok alanda yerli ve milli yönetimin hayata geçmesi konusunda da MÜSİAD'ın önerileri ve projelerinin, önlerini açtığını vurgulayan Ağbal, "Önümüzdeki süreçte, hızlı bir şekilde ekonomide toparlanma ve yeniden büyüme hedeflerimizle önümüze bakmaya devam edeceğiz. İnşallah 2020 yılında Türkiye ekonomisi, yüzde 5 büyüyecek. 2020'de enflasyonda yüzde 8,5 yani tek haneyi göreceğiz. İhracattaki büyüme kendisini devam ettirecek." dedi. 

Ağbal, AK Parti iktidarı döneminde, gerek organize sanayi bölgesi kuruluşlarında, gerekse küçük ve orta ölçekli sanayi sitesi kuruluşlarında önemli adımlar atıldığını dile getirdi.

2003-2018 yıllarında Türkiye'de 121 yeni organize sanayi bölgesinin devreye girdiğini belirten Ağbal, "Bu dönemde, hükümetlerimiz tarafından organize sanayi bölgelerinin altyapısı için yaklaşık 4 milyar lira kaynak kullandırıldı. 2002 yılında Türkiye'de organize sanayi bölgelerinde istihdam edilen kişi sayısı 415 bindi. Şu anda 2019 Eylül itibarıyla organize sanayi bölgelerinde istihdam edilen kişi sayısı 2 milyona çıktı. Yani 4 kattan fazla arttı." ifadelerini kullandı. 

Ağbal, 2023'e ilişkin Kalkınma Planı'nda özel hedefler belirlediklerine işaret ederek, şunları kaydetti: "2023 geldiğinde hedefimiz, bu plan döneminde 64 yeni organize sanayi bölgesinin, 31 sanayi sitesinin devreye girmesi. 18 endüstri bölgesinin tamamlanarak devreye girmesini planlıyoruz. Bu dönemde, organize sanayi bölgelerinin, küçük sanayi sitelerinin orta ölçekli sanayi sitelerinin altyapılarını yapmak için de plan çalışmalarında 8 milyar lira kaynak öngördük. Dolayısıyla şimdi büyük bir hedefimiz var. İnşallah çalışmalarımız devam ediyor."

"YENİ ESERLER VE FİKİRLER ORTAYA KOYMALIYIZ"
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, burada yaptığı konuşmada, 30 yıldır ülke için üzerlerine düşen ne varsa yapmaya çalıştıklarını söyledi. 

Bugün Tekirdağ'da yepyeni bir hikayenin başlangıcında daha bir araya gelmenin huzurunu ve sevincini yaşadıklarını anlatan Kaan, "Bizler, MÜSİAD olarak 30'uncu yılımıza tazelenme düsturuyla girdik. Yeni dünyanın yeni paradigmalarını da gözeterek, geride kalmamak adına yeni bir hikaye yazmak adına bu yola koyulduk." diye konuştu.

Kaan, günümüzde milli güç unsurlarının değiştiğini, klasik iktisat teorilerinin, yeni iktisadi mimariyi açıklamakta yetersiz kaldığını ifade etti.

Bu durumda tazelenme ve senkronize olunması gerektiğini vurgulayan Kaan, şöyle devam etti: "Eskiden toprak, askeri güç, insan ve para olarak sınanmış olan ulusal güç unsurları, bugün hemen hemen her anlamda saha derinliğini işaret eden bir çoğunluğa erişmiş durumda. Bunun için, yeni sözler söylemek, yeni eserler ve fikirler ortaya koymamız gerekir. Güçlü bir ülke olmanın yolu bile artık, sadece güçlü bir ekonomik yapıdan geçmiyor. Yeni güç dengelerine göre, yeni milli güç unsurları söz konusudur. Peki nedir bunlar; ekonomiyi destekleyecek bilgi alanı ve ticari enformasyon, değerleriyle ve özgün kültürüyle ayakta durmayı sindirebilmiş bir toplum yapısı, ekonomik sistemin paydaşları arasındaki senkronizasyon, milli ve yerli üretim modelleri, planlı bir eğitim sistemiyle donatılmış kalifiye insan gücü, sürdürülebilir bir gelecek planlaması, kaynakların etkin ve verimli kullanılması, ceza uygulamaya değil sorun çözmeye odaklanmış bir hukuk sistemi, uluslararası anlamda akredite olabilmiş bir sermaye yapısı ve stoku. Bu bakımdan MÜSİAD, sermaye stoğu olarak bugün Türkiye'deki sermayenin en üst seviyesine çıkmış durumdadır."

"YATIRIMLARIMIZ, ASLINDA GELECEĞİN TÜRKİYE'SİNE BİR HAZIRLIKTIR"
Kaan, MÜSİAD olarak tazelenme sürecinde yeni bir hikaye için "Milli iktisadi mimari" adını verdikleri sosyoekonomik bir gelişim modelini ortaya koyduklarını dile getirdi. Artık yeni dünya düzeninin, yeni kurallarının, yeni oyuncularının, yeni modelleri ve yeni nesillerinin söz konusu olduğunu anlatan Kaan, karar alma mekanizmalarında bu dört hususunun göz önünde bulundurulması gerektiğine işaret etti.

Bayrağı teslim edecekleri bambaşka bir neslin kendilerini beklediğini vurgulayan Kaan, şunları kaydetti: "Bizim tüm yatırımlarımız aslında geleceğin Türkiye'sine bir hazırlıktır. Biz, MÜSİAD olarak bu bilinçle hareket etmekteyiz. Bugün burada ortaya koyduğumuz proje, sadece bir sanayi sitesi değil, bir şehirleşme ve şehirleşmesiyle birlikte planlı bir şekilde gelişecek milli teknoloji hamlesinin, milli üretim üsleri şeklinde modellenmiş şeklidir. Ülkemiz açısından yeni bir standarttır. TEKMÜSKOOP Sanayi Üssü, klasik sanayi sitesi mantığının üstünde, milli üretim ve teknoloji üssü şeklinde tasarlanmıştır.

Türkiye bir deprem ülkesidir. Bu model 8 buçuk şiddetindeki bir depreme bile dayanabilecek bir şekilde inşa edilmektedir."

Konuşmaların ardından MÜSİAD Milli Üretim Üssü'nün temeli dualar eşliğinde atıldı.
Uğur Arslan
 

Editör: TE Bilisim