Çerkezköy Bakış - Yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde üretim kapasitesini harekete geçiren Milli Eğitim Bakanlığı, bu kapsamda dezenfektan, kolonya, cerrahi maske, siperlikli maske gibi bir çok ürünün seri üretimine geçti.
Son olarak Çerkezköy Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde ise N-95 maskeyi üretecek makine için Ar-Ge çalışmaları başlamış, okul Milli Eğitim Bakanlığı’ndan verilen ödenekle bu makineyi ortaya çıkartarak maske üretmişti.  Okulda bugün itibariyle Ar-Ge çalışmaları tamamen biterek, saatte 600 adet N-95 maskenin seri üretimi başladı. Okul öğrencileri ve öğretmenlerinin yoğun çalışması neticesinde başlayan üretim kapasitesi istenildiği zaman arttırılabilecek.

“SAATTE 1200-2000 KAPASİTEYE ULAŞACAĞIZ

Okul Müdürü Murat Kıroğlu yaptığı açıklamada, “N-95 maske üretimi ile ilgili Ar-Ge çalışmalarımız sona erdi ve şuan üretim tesisimizi kurduk, aktif bir şekilde çalıştırmaktayız. Saatte 600 adet üretebilmekteyiz bununla birlikte yine Ar-Ge çalışmalarımızla ünitemizi biraz daha geliştirmeyi düşündük ve önümüzdeki haftalarda bu sayıyı saatte 1200-2000 bin adet kapasitesine yükseltmeyi hedefliyoruz. Üretim tesisimizde 6 öğrenci çalışmakta. Öğrenciler kesim istasyonu ve dikim bölümünde işledikten sonra maskeleri son olarak dezenfekte edilip paketleniyor.” dedi.

“BUGÜN İTİBARİ İLE ÜRETİME BAŞLANDI”

Makine üretim çalışmalarında yer alan okul öğrencilerinden Alper Polat da, “Bakanlığımızdan gelen ödenekle başlamakta olduğumuz N-95 maske üretimine ben ve okul müdürümüz ile beraber işin kumaş bölümünü geliştirdik. Mekatronik bölümümüzde Ar-Ge çalışmalarını tamamladı. Kumaşın hava geçirgenliği gibi bir çok teknik kısmını araştırdık ve tamamladık. Bugün itibari ile de saatte 600 adet N-95 maskenin seri üretimine başlamış bulunmaktayız.”dedi.
Ar-Ge çalışması öğrencilerinden Hüseyin Can Hanbaş ise, “Okulumuzda N-95 maske üreten makineyi öğretmenlerimiz ile birlikte 1 aylık Ar-Ge çalışması neticesinde tamamladık. Bugün itibari ile saat 600 adet N-95 maskenin seri üretimine geçtik. Bu sayıyı ilerleyen Ar-Ge çalışmalarımızla daha da arttıracağız.” ifadelerine yer verdi.

VALİ YILDIRIM TEBRİK ETMİŞTİ

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, N95 maske makinesinin Çerkezköy Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde üretildiğini duyurmuş, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım da bir süre önce  Çerkezköy Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin maske atölyesini ziyarete ederek makinenin üretimi ve yazılımını gerçekleştiren öğretmenleri tebrik etmişti.

Editör: TE Bilisim