Her evde bulunan dekorasyon parçalarından biri halıdır. Salon için farklı halı modelleri üretilirken, çocuk odası veya mutfak için farklı halı modelleri üretilir. Halıların kullanım yerine göre seçilmesi önemli bir başlıkken, dokumaları ve boyutları gibi etkenlere dikkat edilmesi de doğru halı alışverişini gerçekleştirmek için temel başlıklardır. yurukhome.com’dan Fatih Yürük, odalara halı seçerken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Halıların kaymamasına dikkat edilmeli

Koridorlara serilen yollukların, çocuk odalarında zemini ortalayacak şekilde konulan halıların, banyo paspaslarının ve mutfak halılarının kaymaması önemli. Çünkü çocuklar koşarken veya yetişkinler yürürken halının kayması kişilerin düşmesine neden olabilir. Düşme sırasında kafanın vurulması veya vücut uzvunun kırılması oldukça risklidir. Bu durumun önüne geçilmesi için kaymaz taban halı modellerinin tercih edilmesi önerilir. Banyo paspaslarında da benzer teknolojili taban kullanılır. Böylelikle duş sonrası gibi zeminin kayganlaştığı alanlarda kişilerin kayıp düşmesi önlenir.

Halı kullanılacak yere göre seçilmeli

Alınacak halının hangi odada ve ne amaçla kullanılacağı önem taşır. Salon veya oturma odaları için üretilen halı modelleri, diğer odalar için üretilen halılardan daha farklıdır. Çocuk odası halı modelleri gibi özel kategorilere ait modeller, farklı desenler ve boyutlardan oluşur. Çocuk odası halıları üzerinde yer alan çiçek veya araba desenleri kız ve erkek çocuk odalarına göre değişir. Çocuk odası ve mutfak halıları genellikle daha küçük boyutlarda üretilir.

Kullanılacak alanın genişliğine göre halı boyutuna karar verilmelidir. Oda içerisinde bulunan mobilyalardan kalan alan ve halının nereye kadar uzanması istenildiğine karar verilip ölçü alınmalıdır. Halının büyük gelmesi halinde uçlarında katlanmalar oluşması veya küçük gelmesi halinde zeminde çok boşluk kalması odanın görünümünü olumsuz etkiler.

Evcil hayvanı olan kişiler püskülsüz halılara yönelmeli

Evcil hayvanların ev içerisindeki obje veya aksesuarlarla oynamaları sevdikleri aktiviteler arasındadır. Bu noktada yer hizasında olan halı püskülleri dikkat çeken oyuncaklar halini alır. Evcil hayvanların halı püskülleri ile oynaması halıya zarar verebileceğinden halının kullanım süresini kısaltır. Halının uzun süreli kullanılması ve evcil hayvanların halıyı bir oyuncak gibi görmemesi adına püskülsüz halıların tercih edilmesi önerilir.

Alerjik bünyeler anti alerjen halılar tercih etmeli

Halılar, yün, polyamid, akrilik, viskon ve polyester gibi ipliklerden üretilir. Yün ve akrilik dokumalı halılar alerji riski taşır. Ancak diğer sentetik dokuma halıların bu tür bir riski bulunmaz. Alerjik bünyeler ve çocuk odaları için polyester veya polyamid iplikten üretilmiş halılar önerilir. Ancak bu tür halılar seçerken de avantajlı ve dezavantajlı yönleri incelenmelidir. Polyamid, temizlemesi kolay bir halıdır. Yüksek fiyatlı ve sentetik olması dezavantajlı özellikleri arasındadır. Polyester en yaygın bulunan halı çeşitlerindendir. Temizlemesi kolay ve dayanıklı olması uzun süreli kullanım sağlar. Dezavantajları arasında ise sentetik olması, statik elektriklenme yapması, boncuklanma problemi görülmesi yer alır.

Mardin Life

Editör: TE Bilisim