Çerkezköy Bakış - Ulaştırma Koordinasyon Merkezi Ticari Plaka İşlemleri Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler tarafından gerçekleştirilen denetimlerde 200’ün üzerinde aracın öğrenci taşımacılığına uygunluğu değerlendirildi. Kontrollerde araçların okul taşıtı yazısı, "dur" ibaresi olan ışıklı tabela, emniyet kemerleri, otomatik kapılar, araçların yaşları, cam filmleri, araç takip sistemleri gibi işlevlere bakıldı.

“SÜRECİ DAHA ÖNCE İZAH ETSEYDİLER OLAY DAHA FARKLI GELİŞEBİLİRDİ”

Denetimlerle ilgili açıklamada bulunan Çerkezköy Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa As, Öğrencilere 320 okul servisi aracı ile hizmet verildiğini ifade ederek, “Burada sıkıntı şu, pandemi nedeniyle 1,5 yıldan bu yana okullar kapalı. Bununla beraber herkeste okullar açılacak mı, açılmayacak mı kaosu devam etti. Aniden alınan yüz yüze eğitim kararı hem servis araçlarımızın hazırlığında hem de öğrenci velilerinin hazırlık yapmasında bir sıkıntı oluştu. Süreci daha önce izah etseydiler olay daha farklı gelişebilirdi.” dedi.
As, “Biz de bunu defalarca söyledik. Eğer ki bir şoför arkadaşımız hostesli çalışıyorsa mutlaka yakını olması gerekir. Eşi olabilir, kızı olabilir yani bunun mezuniyetindense bence yakın olması daha avantajlıydı. Bunu bu sene uygulamaya başladılar. Lise mezunu olan Halk Eğitimi Merkezi’nde yaklaşık 30 saatlik eğitim alabilen herkes rehber personel olarak çalışabiliyor.” dedi.

“TRAFİK YOĞUNLUĞU SORUNU VAR”

Kapaklı ve Çerkezköy’de en büyük sıkıntılarının trafik yoğunluğu olduğunu ifade eden As, “Trafik sorununu da aşmamız gerekiyor. Önümüzdeki 2-3 gün içerisinde yeni düzenlemeler geldiği zaman hem milli eğitim müdürümüzle hem okul müdürlerimizle istişareler yapıyoruz, uzak mevkilerde okuyan öğrencilerimizi en kısa zamanda nasıl ulaştırabiliriz diye görüşmelerimiz oldu. Fakat saat uygulamasında müdürlerimizin fedakarlık yapmasını istiyoruz. Yeni açılan okullarımızın mesafesi uzak olduğu için dolayısıyla trafik yoğunluğundan dolayı sorun oluşuyor. Velilerimiz bize güvensin. Bugün de en iyi şekilde hizmet verebilmek için denetimlerimiz sürüyor. Uygunluk denetimleri neden yapılıyor? Aracın koltuk sensöründen tutun da cam filmine kadar, 3 nokta emniyet kemerinden kamerasına kadar bunlar tamam mı değil mi buna bakılıyor. Eksik varsa zaten araç uygunluktan geçmiyor. Zaten otomatikman öğrenci servis taşımacılığı yapamıyor anlamına geliyor.” dedi.

“YÜZDE 15-17 ARASI BİR ZAM GELDİ”

Öğrenci servisi fiyatları ile ilgili de bilgi veren As, “3 Eylül 2021 fiyat listesi geldi. Geçen yıla göre yaklaşık yüzde 15-17 arası bir zam geldi. 0-3 kilometre 225 TL, 3-8 kilometre 255 TL, 8-15 kilometre 290 TL. Ama bunun haricinde 15 kilometreden fazlası kilometre başı 5,75 TL fark alınıyor. Rehber personel içinde öğrenci başı 50 TL alınıyor.” dedi.


 

Editör: TE Bilisim