Çerkezköy Bakış - Teknolojinin gelişmesi ile beraber birçok meslekler unutulmaya yüz tutuyor. Bunlardan birisi de radyo tamirciliği. Çerkezköy’de 27 yıldır radyo başta olmak üzere elektrik ve elektronik tamirciliği yapan İbrahim Kara, her sabah Gazi Osman Paşa Mahallesindeki yaklaşık 10 metrekarelik dükkanına geliyor. Ardından da sazını eline alıp, çaldığı şarkılarla önce ruhunu dinlendiriyor. Daha sonra da tamir için bekleyen radyo, oto teybi gibi elektronik eşyaların tamiratına girişiyor.

HOBİM KAZANCA DÖNÜŞTÜ
Babasının memuriyeti nedeniyle 10 yaşındayken Elazığ’dan ayrılıp Diyarbakır’a taşındıklarını belirten İbrahim Kara, “Burada sanat okulunda okudum. Diyarbakır Endüstri Meslek Lisesi Elektrik bölümünü bitirdim. Yine buradan bir arkadaşımla bit pazarında satılan eski elektronik cihazları söker, tamir ederdik. Daha sonra memuriyet nedeniyle babam Çerkezköy’e tayin oldu. Burada bir müddet TCDD çalıştım, Daha sonra 1988 senesinde bir fabrikaya girdim 2002 yılında emekli oldum. Dükkan açtım daha sonra, ilk başta hobim olan bu konu daha sonra kazanca dönüştü.” dedi.


 

“YENİ NESİL SANAT ÖĞRENMEYE MEYİLLİ DEĞİL”
Elazığ Harput’ta büyüdüğü için kendisine ‘Harputlu İbrahim’ dendiğini belirten İbrahim Kara, “Emekli maaşı ile iki çocuğu okutmak zor. Arkadaşlarımızın destekleri ile bu dükkanda kazancımızı elde ediyorum. Çorlu, Saray, Vize’den gelen müşterilerim var. Bu işleri yapan tek ben varım Çerkezköy’de. Meşaketli, uğraş isteyen işler bunlar. Şimdi gençler tamir etmekten ziyade yorulmadan kazanmanın derdinde. Bir iki eleman aldım, ama olmadı onlar çalışmaya hevesli çıkmadı. Yeni nesil gençlik iş öğrenmeye pek meyilli değil maalesef.” diye konuştu.


 

“İŞİMİZİ YAPMAYA, EKONOMİYE KATKI SAĞLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Harputlu İbrahim, doların yükselmesi ile işlerinde aksaklıkların yaşandığını kaydederken işlerini yapıp ekonomiye katkı sağlamaya devam edeceğini vurguladı. İbrahim Kara, “Şimdiki teknoloji, bozulduğu zaman atmaya yönlendiriyor. Elektronik malzemeler dolar üzerinden geliyor. Bu sebeple geçen hafta 10 TL’ye yaptığımız iş, bir sonraki hafta 15 TL oluyor. İşimizi yapmaya, ekonomiye katkı sağlamaya devam edeceğiz.” ifadelerine yer verdi.

“SÖZ VERDİĞİM İŞİ TAMAMLAMAK İSTİYORUM”
Televizyon ve bilgisayar dışında her türlü elektronik malzeme tamiri yaptığını söyleyen Kara, “Yaptığım işlerin içinde en çok hoparlör sargıları, radyo tamirleri, kış mevsiminde ısıtmalı cihazların tamiri ile daha çok meşkale oluyorum. Söz verdiğim işi tamamlayamayınca zoruma gidiyor, yalnızım ve tek başıma gerçekten zor oluyor. Teknolojinin gelişmesi işimizi azalttı diyebilirim. 40-50 TL’lik bir teybi parça parça tamir etmek 100 TL’yi geçer. Müşteri tamirden ziyade yenisini almak istiyor. Havya vuramayacağımız cihazlar oluyor, lehim atamıyoruz. Bu sebepledir ki o cihazları yedek parçaya ayırıyoruz. Gençlere tavsiyem, eskiden kalma her şeye sahip çıksınlar ata ve dede yadigarlarını unutmasınlar.” dedi.



Editör: TE Bilisim