Çerkezköy Bakış - Kardiyoloji Uzmanı Aydın, “COVID-19 virüs nedeniyle pandemi döneminde kronik kalp rahatsızlığı olan bireyler korona yakalanacağım endişesiyle doktor kontrollerini aksatabiliyor. Hastaların korkmadan sosyal mesafe kurallarına uyarak sağlık kontrollerine devam etmeleri ve ilaçlarını düzenli kullanmaları gerektiğini ifade etti. Öte yandan dünyada koronavirüse oranla kalp hastalığından hayatını kaybedenlerin oranı daha yüksektir.” dedi.

KALP RAHATSIZLIĞI OLANLAR PANDEMİ DÖNEMİNDE NELERE DİKKAT ETMELİ?

Özellikle kaygıların hastalar üzerinde büyük etkisi ve zararları olabiliyor. Kardiyoloji Uzmanı Aydın, “Pandemi ile birlikte kaygı toplumsal olarak bir nevi panik ataklara dönüştü. Korana virüsün genel olarak kapalı ortam ve çok insanların kalabalık olduğu ortamlar olan alışveriş merkezleri, düğünler, toplantı salonları gibi ortamlarda daha fazla görülür. Aylardır evde kalan bireyler var ve bu kişiler psikolojik açıdan çok bunalmış durumda. Sosyal mesafe kuralına uyarak ve maske takıp açık havada egzersiz yapmak, hastalığın bulaşma riskini arttırmamakla birlikte hem beden hem de ruh sağlığınızı korumanızda yardımcı olur. Özellikle psikolojinizi düzeltmek için yapılması gereken bir diğer şey ise COVID-19 gündemi takip etmekten vazgeçmeli. Özellikle kronik hastalığı olan bireylerin influenza (Grip) ve zature aşılarını yaptırmalarını tavsiye ediyorum. Koronavirüs karşı geliştirilen BioNTech ve Sinovac aşılarında ciddi bir yan etkileri olmamakla birlikte. Kişilerin rahatsızlıklarına göre aşılarını yaptırmaları önem taşıyor.” dedi.

PEKİ KALP RAHATSIZLIĞI OLANLAR, RUTİN KONTROLLERİNİ HANGİ PERİYOTLARLA YAPMALI?

Hasta ne kadar kontrol altında ve ne kadar dengede ise, takip periyotları o kadar uzar. Hasta ne kadar komplikasyonlu ise ya da hastalık süreci ne kadar dengesizse kontrol süreci o kadar artar. Bu periyodik süreçleri en aza indirgemek için mutlaka doktor kontrolünde düzenli aksatmadan ilaç kullanımına dikkat edilmelidir.

PANDEMİ DÖNEMİNDE KONTROLLERİN AKSATANLAR DA NE GİBİ SORUNLAR ORTAYA ÇIKABİLİR?

Pandemi sürecinde, Türkiye’de acil koroner girişimler yüzde 25-40 arasında azalmış durumda. Bunlara ek olarak, aynı şekilde yatarak tedavi gören ve kontrole gelen hasta sayıları da belirgin bir şekilde azaldı. Pandemi sürecinde kalp sağlığının ihmal edildiği durumda ilerleyen süreçte büyük sağlık sorunları ile karşılaşma riskini önemli ölçüde artıracaktır. Kalp rahatsızlıkları, dünya da hayat kayıplarına neden olan hastalıkların  başında gelmektedir. Kontrolü aksatılan rahatsızlıkları kişilerin tedavi sürecini zorlaştırmak ile beraber süreci de uzatabilir.

Unutulması gereken bir noktada hayat kayıplarının yüzde 80’in nedeni hala kalp hastalıklarıdır. Koranavirüs süreci ise bu oranların çok çok altında kaldığını net bir şekilde ifade edebiliriz. Salgından korunmak için tüm kurallara uyalım ve diğer sağlık sorunlarını ihmal etmeden doktorlar kontrolleri ve tedavilerini yaptıralım.

COVID-19 GEÇİREN BİREYLER NE ZAMAN KARDİYOLOJİK KONTROLLERİNİ YAPTIRMALI?

Sadece COVID-19 değil diğer tüm virüslerin kalbi etkilediğini unutmayalım. Virüsler miyokardit dediğimiz kalp kası iltihabına neden olabilir ve bu durum tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Bu rahatsızlık ise pıhtı oluşumunu sıkılaştırabilir. Bütün viral enfeksiyonlar sistemik tutulum yapabilmektedir. Kalp ile ilgili hiçbir şikayeti olmadığı halde COVID-19 geçirenler kardiyoloji muayenesine gelebiliyor. COVID-19 bazı durumlarda diğer viral virüslerin olduğu gibi kalbi etkileyebilmektedir. Öte yandan belirtileri ve ihtiyacı olduğu halde “Hastaneden virüs kaparım” korkusuyla kontrolleri aksatmamak gerekiyor. Özellikle nefes darlığı ve göğüs ağrısı olan kişiler doktora başvurmakta geç kalmamalıdır.

"KRONİK KALP VE DAMAR RAHATSIZLIĞI OLANLAR AŞI YAPTIRSIN"

Aydın, kış aylarında vücut bağışıklığının düşmesi sonucu enfeksiyonlara yakalanma olasılığının arttığına işaret ederek, özellikle kalp yetmezliği, kalp krizi öyküsü olan yaşlı hastaların her yıl grip aşısı, olmasını önerdi.

Ayrıca, kronik kalp ve damar rahatsızlığı olanların koronavirüs aşısı yaptırmasının önemli olduğuna dikkati çeken Aydın, "Bu tür rahatsızlıkları olanlar mutlaka koronavirüs aşısını yaptırsın. Çünkü kalp gibi kronik hastalığı olan gruplarda koronavirüs nedeniyle ölüm oranları çok daha yüksek seyrediyor." ifadelerini kullandı.

“BOL SU İÇİN”

Su içmek kesinlikle en önemli unsurlardan biridir. Kişilerin günde 2 ya da 3 litreye yakın su içmesi sağlıkları bakımından oldukça faydalıdır. Kalp hastalığı olanlar da günlük su tüketimine ayrıca özen göstermelidir.

“KASLARI HAREKETE GEÇİRİN”

Evde küçük ağırlıklar kaldırarak kasların hareket etmesine sağlanmalıdır. Gün aşırı 10’ar dakika bile yapmak yeterli olacaktır. Nefes egzersizleri ve esneme hareketleri yapılmasına gayret edilmelidir.

“SAĞLIKLI BESLENMEYE ÖZEN GÖSTERİN”

Kesinlikle şeker ve tuz tüketiminden kaçınılması gerekir. Çünkü bunlar bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Her gün oluyorsa salata ve 1 tabak sebze yemeği tüketilmesi gerekir. Doktora danışarak vitamin desteği alınması da oldukça önemlidir. Bu dönemde kalp rahatsızlığı olan kişilerin doktor ile irtibatı kesmemesi telefonla bile arayıp herhangi bir şikâyeti olduğunda bildirmesi gerekir.

“KALP HASTALARI İÇİN MORAL ÇOK ÖNEMLİ”

Aydın, “COVID-19 nedeniyle yayılan birçok olumsuz haberi takip etmemek daha doğrudur. Moralin yüksek tutulması bağışıklık sisteminin güçlü kalması açısından çok etkilidir. Evde çeşitli hobilerle uğraşmak yeni şeyler üretmek kişilerin kendine mutlu hissetmesini sağlar bu da bağışıklık sisteminin güçlenmesi konusunda oldukça etkilidir.” dedi.

“HİJYENE DİKKAT EDİLMELİ”

Aydın, “Pandemi sürecinde en etkili unsur kişilerin hijyen konusunda oldukça hassasiyet göstermesi gerekir. Ellerin sürekli temiz tutulması, sokağa çıkıldığında ellerin göz ve ağız ile temas ettirilmemesi, maskesiz dolaşmamaya dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Ayrıca dışarıda kişilerin yanlarında alkol bazlı dezenfektan yada ıslak mendil bulundurmaları gerekir.” ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim