Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı eski Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Trakya bölgesinde yıllık olarak yaklaşık 178 kilogram üretilen ve önemli tarım ürünlerinden biri olan çeltikte bu yıl rekolte düşüklüğü beklendiğini belirtti. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Öztürk, bir kilogram çeltik üretiminde en az bin ila bin 200 litre su tüketildiğine dikkat çekti.
“DAHA FAZLA SUYA İHTİYAÇ VAR”
Öte yandan Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Trakya bölgesinde su kaynaklarının kuruma noktasına geldiğini ve çeltikte rekolte düşüklüğü olabileceğini vurguladı. Bu durumun pirinç fiyatlarında artış yapacağını ifade eden Öztürk, “Trakya bölgesinde çeltik üretim sezonunda en az 178.000.000 m3 ila 213.600.000 m3 suya ihtiyaç vardır. Çeltik üretimi su yoğun tarımsal üretimdir. Sıcak hava dalgalarının ve kuraklığın etkisiyle çeltik üretiminde daha fazla su kullanmak gerekir. Ancak bölgede yüzeysel su kaynakları kuruma noktasına gelmiş durumdadır. Bu yüzden bu yıl Trakya bölgesinde çeltik üretim rekoltesi ciddi oranda düşebilir. Temel gıdalardan olan pirinç fiyatları bu yıl ciddi oranda artabilir. Rekolte düşüklüğünden dolayı.” dedi.
ÇELTİK NEDİR?
Çeltik, su altında yetişen bir tür tahıldır. Özellikle pirinç olarak bilinir. Çeltik, tarımsal olarak suya batırılmış veya suyla sürekli temas halinde olan tarım arazilerinde yetiştirilir. Çeltik, genellikle sıcak ve nemli iklimlerde yetişir. Çeltik, suyun bol olduğu sulak alanlarda, sulama sistemlerinin yeterli olduğu koşullarda en iyi şekilde yetiştirilirken yetişme süreci boyunca tarlaların suyla kaplı kalması gerekir, bu da çeltik tarımını diğer tahıl türlerinden ayıran önemli bir özelliktir.
TÜRKİYE’DE ÇELTİK NERELERDE YETİŞİR?
Türkiye'de çeltik (pirinç) tarımı, ülkenin bazı bölgelerinde uygun iklim ve toprak koşullarına bağlı olarak yapılmaktadır. Çeltik, genellikle sulama imkanı olan bölgelerde yetiştirilir. Türkiye'de çeltik yetiştiriciliği yapılan başlıca bölgeler şunlardır:
1. Marmara Bölgesi: Özellikle Edirne ve Kırklareli illerinde çeltik tarımı yapılmaktadır. Bu bölge, sulama imkanlarının iyi olduğu ve su kaynaklarının bol bulunduğu yerlerdir.
2. Ege Bölgesi: Aydın, İzmir ve Manisa illerinde çeltik yetiştiriciliği yaygındır. Özellikle Aydın’ın Germencik ve Sultanhisar ilçeleri çeltik üretimi açısından önemli merkezlerdendir.
3. Karadeniz Bölgesi: Samsun ve Ordu illerinde de çeltik tarımı yapılmaktadır. Bu bölgelerde de sulama olanakları sağlandığında verimli çeltik üretimi gerçekleştirilmektedir.
4. Akdeniz Bölgesi: Antalya ve Mersin illerinde çeltik tarımı yapılmaktadır, ancak bu bölgelerde çeltik üretimi, diğer bölgelere kıyasla daha sınırlı olabilir.
Bu bölgelerde çeltik tarımı, sulama sistemleri ve su kaynaklarının bol olduğu alanlarda yapılırken, çeltik tarımı için en uygun koşullar, suyun sürekli olarak tarla üzerinde bulunmasını gerektirir, bu nedenle sulama imkanlarının yeterli olduğu alanlar tercih edilir.