Çerkezköy Bakış - Esnafın kamuya olan borçlarının yapılandırılmasını da kapsayan 6736 sayılı kanunla ilgili açıklama yapan Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ, esnafın Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu,  Belediyeler ile  vergi, resim, harçlar, vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları, gümrük vergileri ve bu vergilerden doğan idari para cezaları, faiz gecikme faizi ve gecikme zamları,  Sosyal güvenlik primleri ve buraya ait tüm cezalar ile zamlar, trafik cezaları ve HGS ücretlerinin bu kapsamda yapılandırmaya dahil edildiğini belirtti.

36 AYA KADAR TAKSİT İMKANI

Yapılandırmanın 30 Haziran 2016 tarihine kadar olan borçları kapsadığını ifade eden Bozdağ “Devlet yapılandırma kapsamında mükellefe 36 aya kadar taksit imkanı da sundu. Borçlar peşin, 9,18 ve 36 ay taksitle ödenebilir. Ancak imkanı olan esnafımız borçlarını peşin öderse hem faiz ödememiş oluyor hem de taksite bölündüğü için faiz uygulanmıyor. Dolayısıyla borçların peşin ödenmesinde büyük yarar var” dedi.

SON GÜN 31 EKİM

SGK Borçlarının da yapılandırma kapsamında olduğunu söyleyen Bozdağ, bu tarihi fırsattan tüm esnafın faydalanmasını beklediklerini söyledi. Yapılandırma için son başvuru gününün 31 Ekim olduğuna dikkat çeken Bozdağ, esnafın bu tarihe kadar mümkünse son güne bırakmadan bu yapılandırmadan faydalanması gerektiğini dile getirdi.

“ESNAF ÖNÜNE DAHA GÜVENLİ BAKACAK”

Bozdağ, yapılandırmadan Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na borcu olanların da faydalanacağını kaydederek, odaya borcu olan üyelerin borçlarını yapılandırmaları çağrısında bulundu. Kamuya olan borçların yapılandırılması ile ilgili kanunun piyasaya da hareket getireceğini kaydeden Bozdağ, “Eminim uzun süredir, tabir-i caizse yaprak kımıldamadığı piyasaya bir nebze olsun hareket gelecektir. Esnafımız bu kanun ile derin bir nefes almış ve önüne daha güvenli bakacaktır” dedi.

“VADE 48 AYA ÇIKARILDI”

Kredi ve kredi kartı borçlarının da yapılandırma kapsamında olduğunu söyleyen Bozdağ “Bankalar da ihtiyaç kredisi vadesini 36 aydan 48 ay’a çıkardı. Bunun yanında konut kredilerinde de vatandaşın karşılama dilimi olan yüzde 30, yüzde 20’ye düşürüldü. Banka tarafından verilen kredinin oranı ise yüzde 70’ten yüzde 80’e çıkarıldı. İhtiyaç kredisi çekmek isteyen esnafımız kredisini ödeyemediği taktirde borç banka tarafından 72 ay vade ile yapılandırılacak” dedi.

“BÜYÜK BİR ŞANS”

Bazı sektörlerde 12 aydan aşağıya çekilen taksit sayısının tekrar 12 aya çıkarıldığını dile getiren Bozdağ “Esnafımızın hükümetin ekonomiyi canlandırmak adına yaptığı bu düzenleme inşallah iyi sonuçlar verecektir. Borç yapılandırması büyük bir şans ancak her zaman ayağımıza gelmeyebilir. Bu nedenle esnafımız ayağını yorganına göre uzatmalı ve borçlarını mümkün olduğunca ödemeye çalışmalıdır” dedi. Bozdağ, tüm esnafa hayırlı işler ve bol kazançlar temennisinde bulundu.
Editör: TE Bilisim