Çerkezköy Bakış - Atatürkçü Düşünce Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Orhan Dündar, devam eden Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin basın açıklaması yaptı.

Türkiye’nin Karadeniz komşuları Rusya ile Ukrayna arasında beklenen savaşın 24 Şubat 2022 sabahı başladığını anımsatan Dündar, “Rus saldırısı başlamadan önceki en ilginç gelişme ise ABD, Japonya İngiltere ile NATO ve AB ülkelerinin, Rusya'ya yönelik kof tehditler dışında kıllarını kıpırdatmamaları, Ukrayna'ya askeri yardım yapmayacaklarını, Rusya ile savaşmayacaklarını açıklamaları, yani uzun süredir kışkırttıkları Zelenski yönetimindeki Ukrayna’yı yalnız bırakmaları olmuştur. Bütün bu gelişmeler emperyalizmin; güdümüne alarak sömürdüğü alanları korumak için neler yapabileceğini dik durmasını beceremeyen ülkeleri nasıl piyon olarak kullanıp zora düştüklerinde ortada bırakacağını, kendi toprakları tehlikeye düştüğünde tereddütsüz göze aldığı savaş, kullandığı ülkeler için aklına bile getirmeyeceğini bir kez daha göstermiştir” dedi.

"SAVAŞA HAYIR"

Dündar açıklamasına şöyle devam etti; “Yüz yıl önce İngiliz emperyalizminin kışkırtması ile Anadolu'yu işgale kalkışan Yunanistan’ın ve 1990'da ABD'nin kışkırtmasıyla Kuveyt'i işgal eden Irak’ın başlarına gelenlerden ders alınmadığı ortadadır. Öte yandan; savaş halindeki her iki ülkenin de Karadeniz'e kıyısı olması ve Ukrayna’yı kışkırtan ülkelerin deniz yolu ile yardım göndermeye kalkışabilecekleri olasılığı da boğazlara egemen olan ülkemizi doğrudan ilgilendirmektedir. Nitekim ortaya çıkan savaş hali 20 Temmuz 1936'da Mustafa Kemal Atatürk'ün büyük öngörü ve diplomatik ustalıkla 10 ülkeyi masaya oturtarak imzalattığı Montrö Boğazlar Sözleşmesi kapsamındadır ve Karadeniz’e kıyısı olmayan ülkeler bu barış denizine savaş gemisi sokamayacaklardır. Bu sözleşme ile Büyük Atatürk 86 yıl önceden bölgede gelişebilecek büyük bir savaşı, belki de 3. Dünya Savaşını önleme başarısı göstererek dehasını bu konuda da ortaya koymuş, Montrö'yü her fırsatta küçümseyenleri mahcup etmiştir. Ülkesini ve bölgesini korkunç felaketlerden koruyan tartışmasız bütün dünyanın saygı ve hayranlık duyduğu böyle büyük bir devlet adamı ve dahiye kendi ülkesinde kimilerince ayyaş denilebilmiş olması, ilke, devrim ve eserlerinin yok edilmeye çalışılması ne büyük talihsizlik, ne ürkütücü aymazlık, ne tarifsiz acıdır. Ülkemizi yönetenlerin yaşananlardan ders almasını, komsularla dostluk ve barışa dayalı ilişkiler kurmanın, emperyalistlerle mesafeli, başı dik, bağımsız, Atatürkçü dış politika uygulamanın önemini kavramalarını beklemek hakkımızdır. Türkiye ne ABD, ne Rus emperyalizminin yanında olamaz, olmamalıdır. Atatürk'ün "Yurtta Barış Dünyada Barış" ilkesi ancak böyle hayata geçirilebilir. Atatürkçü Düşünce Derneği elbette; amansız, fakatsız, en gür sesiyle "savaşa hayır" diyor. Ama bununla yetinmiyor. Filler tepişirken ezilen çimen olmamanın yolunu Atatürk'ün 100 yıl önce gösterdiğini hiç unutmamamız, başka rehber, farklı yol aramanın beyhude ve çarenin yeniden Kemalist cumhuriyet olduğunu görmemiz gerektiğini ekliyor”

Editör: TE Bilisim