Çerkezköy Bakış - Sağlık Bakanlığı tarafından işitme engelli bireylerin acil durumlarda 112 Acil Çağrı Hattına ulaşabilmesi, randevu alabilmesi ve tercüme talepleri için oluşturulan Engelsiz Sağlık İletişim Merkezi(ESİM) mobil uygulaması, Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantıda basına tanıtıldı. 
Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıya, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Dönmez, 112 Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Zafer Soykırlı, İl Sağlık Müdürlüğü çalışanları ile basın mensupları katıldı.
Toplantıda açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Dönmez, 112 Acil Sağlık Hizmetlerinde çalışan tüm personele işaret dili eğitimi verilmesinin hedeflendiğini, ilk grubun eğitime başladığını belirterek, "Bu eğitimin sonunda 112 Acil Servis Hizmetlerinde çalışan tüm sağlık personeli, işaret diliyle iletişim sağlayabilecek. Bu eğitimlerin devamını getireceğiz, her nöbette, bir sağlık çalışanı işaret dili biliyor olacak. Bakanlığımızın bu konuda bir çalışması var, ESİM’i kurdu Sağlık Bakanlığımız. Bu merkezden işitme engelli bir vatandaşımız, konum göndermek, görsel göndermek, kaza yeri fotoğrafı göndermek ve orada çalışan işaret dili bilen personeller sayesinde derdini anlatıp, doğru iletişim kurma noktasında destek alabilmektedir" dedi.
112 Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Zafer Soykırlı, mobil cihazından ESİM uygulaması aracılığıyla acil durum çağrısı yaparak uygulamayı basın mensuplarına tanıttı. Zafer Soykırlı, "İşitme engelli vatandaşlarımız, 112’yi direkt arayarak acil durumlarını bildiremiyor. Ancak ESİM uygulamasıyla, karşı tarafta bakanlığımızın işaret dili eğitimi almış personeli ile görüntülü olarak iletişime geçip kendilerini işaret diliyle ifade edebiliyorlar. Ayrıca, Türkiye’nin neresinde olursa olsunlar işitme engelli vatandaşlarımız bu uygulama üzerinden kendilerine hastanelerden randevu alabiliyorlar. Sadece 112 açısından faydalı olmuyor, engelli bireyimiz onlara hangi şikayetten dolayı hastaneye gitmek istediğini anlatıyor, ESİM merkezindeki arkadaşlarımızda o birey adına bulunduğu ildeki bir hastaneden randevusunu oluşturuyor. Ayrıca merkezdeki personelden tercüme hizmeti alabiliyorlar ve konum hizmeti de sunuyor bu uygulama, yani merkez o engelli bireyin bulunduğu yerin konumunu görebiliyor ve duruma göre 112 ekiplerini bulunduğu yere sevk edebiliyor" diye konuştu.
Soykırlı daha sonra, uygulamayı kullanarak göğüs ağrısı şikayeti olduğunu belirterek ESİM merkezine acil çağrıda bulundu. ESİM'in yönlendirdiği 112 ekibi yaklaşık 7 dakika içerisinde, göğüs ağrısı ve kalp krizi durumlarında kullanılan donanımlar ile birlikte toplantı salonuna geldi. 112 ekiplerine durumu izah eden Zafer Soykırlı, özverili çalışmalarından dolayı teşekkür etti.
Basın toplantısı, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Dönmez ve 112 Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Zafer Soykırlı’nın gazetecilerin sorularını yanıtlamasıyla devam etti.İHA
Editör: TE Bilisim