Çerkezköy Bakış-  TBMM Başkanı Prof. Dr.  Mustafa Şentop, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) ile Trakya Kalkınma Ajansı işbirliğinde düzenlenen "3. Çerkezköy Endüstriyel Fuarı"nı ziyaret etti ve burada düzenlenen “İş Dünyası Ödül Törenine” katıldı. Çerkezköy'deki üretim ve katma değerin Türkiye'nin tamamına hitap ettiğini belirten Şentop, Organize Sanayi Bölgesindeki 80 bin çalışanın yaptığı üretimle, iş adamlarının ödedikleri vergilerle Ankara'ya büyük katkıda bulunduğunu dile getirdi.

Çerkezköy Kapalı Pazar Yerinde düzenlenen programa, TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Kapaklı Kaymakamı Bülent Hamitoğlu, AK Parti Tekirdağ Milletvekilleri Mustafa Yel ve Çiğdem Koncagül, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mümin Şahin, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürü Ersan Ulusan, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, Sivil Toplum Kuruluş Temsilcileri, Siyasi Parti Temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

“BU BAŞARILARIN ÜLKEMİZE HAYIRLAR GETİRMESİNİ DİLİYORUM”

Ödül töreninde açılış konuşmasını gerçekleştiren Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva, “Bugün, Türkiye İhracatçılar Meclisinin ilk bin listesinde yer alan odamız üyesi 35 firmamız aramızda. Türkiye’nin ihracat devleri arasında yer alan firmalarımız, bölgemizin üretim ve çalıştırma gücünün en büyük örneği.  Türkiye ihracatta artık yeni bir dönemin kapısını aralıyor. 2000’li yılların başından itibaren büyük bir ivme yakalayan Türkiye dış ticareti, 2023 hedeflerine doğru her yıl kademeli olarak büyüyor ve dünya devleriyle yarışacak kimliğe adım adım yaklaşıyor. Ekonomik çarkları hareketlendirmek adına devletimizin iş dünyamıza sunduğu destekler ise bizlere cesaret veriyor. 2019’un başında Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın hepimize müjdelediği gibi elektrik ve doğalgazdaki yüzde 10 indirim, iş gücü teşviklerinin devamı, asgari ücret desteğinin 9 aydan 12 aya çıkarılması, yatırım, üretim ve iş gücü teşviklerinin devam etmesi devletimizin bizlere açtığı kapıların sadece bir kısmı. Bu çerçevede, Çerkezköy TSO olarak Cumhurbaşkanımızın bizlere uzattığı bu eli geri çevirmiyoruz. Firmalarımızın ihracat oranlarının artması, hiç ihracat yapmamış olanların ise adım adım yeni pazarlara açılması amacıyla odamızda bulunan Dış Ticaret Merkezimizle üyelerimize hizmet veriyor, ekonomiye can katıyoruz.  Üretimde ve ihracatta ilerlemenin hep birlikte mümkün olduğunu biliyor, firmalarımıza desteğimizin süreceğini belirtmek istiyorum. Bugün Meclis Başkanımız, Tekirdağ milletvekilimiz Prof. Dr. Sayın Mustafa Şentop hocamız da aramızda. Biz Tekirdağ olarak biliyoruz ki bugün olduğu gibi devletimiz hep yanımızda. Kendisine bizlere verdiği destekten dolayı teşekkür ediyorum. Türkiye'nin devleri arasında yer alarak bizleri en iyi şekilde temsil eden firmalarımızla gurur duyuyoruz. Ödül alan firmalarımız nezdinde tüm üreticilerimizi Odamız ve bölgemiz adına tebrik ediyor, bu başarıların ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum.” dedi.

“ÇERKEZKÖY KAZANACAK, TEKİRDAĞ KAZANACAK, TRAKYA KAZANACAK”

Önümüzdeki sene 150’yi aşkın firmanın fuara katılmasını hedeflediklerini ifade eden Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, “Bundan 3 yıl önce bir proje kapsamında bir hayali başlattığımız Çerkezköy Endüstriyel Fuarı 3 yıl önce 15-20 firma ile haya geçmiş başka küçük bir salondaydı. Ama hayallerimiz büyüktü. Bu kapsamda sayın başkanımızla beraber Çerkezköy’de ve tüm Trakya’da çalışmalar yaparak geçen sene yaklaşık 40’ın üzerinde firmayı buraya getirmeyi başardık. Bugün ise 100’ün üzerinde firmayı burada buluşturduk. Amacımız Trakya bölgesinde bulunan büyük alıcıların, tedarikçilerin yedek parça, yan parça veya tamir tadilat noktasındaki ihtiyaçlarını komşusundan tedarik etsin diyerek bu diyalog ortamını oluşturduk. Dışardan alacağına, komşusuna kazandırsın istedik.  Dövizimizin burada kalması, Kobilerimizi büyüterek istihdamı artırmak, gelirin artması noktasında projemizi büyütmeye devam ediyoruz. Çerkezköy kazanacak, Tekirdağ kazanacak, Trakya kazanacak. Bugün bu fuarımız Türkiye Odalar Borsalar Birliği’nin uluslararası fuar konseptine de girdi. Gelecek sene 150’yi aşkın firmayı burada ağırlamayı umuyoruz.” dedi.

“HEDEFE ULAŞMA KONUSUNDA ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ”

Eskiden fuarların sınırlı sayıda ve sınırlı şehirlerde yapılabildiğini ifade eden Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, “Fuarlar üretimin ve medeniyetin göstergelerinden bir tanesi. Eğer üretiminiz varsa, satacak bir ürününüz varsa, ticaretini yapmayı düşünüyorsanız fuarları açabilirsiniz. Eskiden ülkemizin sınırlı yerlerinde olan fuarlar, bugün Tekirdağ’ımızın Çerkezköy’ünde böyle bir fuar açılabiliyor. Burada 100’ü aşkın firma buraya katılarak ürünlerini sergileme, yapacaklarını ve yapmış olduklarını başka firmalara taahhüt etme, kendi alanlarında anlaşmalar yapmak üzere bu fuara katılabiliyorlar. Hedefimiz bunun önce balkanlara sonra Avrupa’ya yayılmasıdır. Bu aynı zamanda istihdamın ve üretimden almış olduğumuz payın artmasının bir göstergesidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın koymuş oldukları hedefte 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden bir tanesi olma hedefimizi buradaki fuara katılan, daha fazla üretim yapabilen firmaların sayısını artırmakla geliştirebileceğimizi unutmamalıyız. Bu hedef Türkiye’nin hak ettiği hedeftir. Bizler de bu hedefe ulaşma konusunda üzerimize düşeni yapacağız. Bu fuarın üçüncü yılında 100 firmanın katılabilecek hali gelmesinde emeği katkısı olan herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Programda son konuşmayı ise TBMM Başkanı Mustafa Şentop yaptı. Fuarın amacının büyük sanayi kuruluşları ile küçük ve orta ölçekli işletmelerin buluşmasını sağlamak olduğunu söyleyen
Şentop, bu yıl fuara 100'den fazla firmanın katıldığını, bu sayının gelecek yıllarda çok daha fazla olacağını tahmin ettiklerini belirterek, "Ülkemizde ihracatçı 1000 firmadan 30'u Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinde bulunuyor. Bu firmalarımız geçen yıl 3,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiler. Çerkezköy nüfusu 175 bin civarında. Yani Türkiye nüfusunun binde 2'si Çerkezköy'de yaşıyor. Fakat Türkiye ihracatının da yüzde 2'si Çerkezköy'den gerçekleştiriliyor. Hepimizi mutlu eden gurur verici bir tablo." diye konuştu.

Çerkezköy'deki üretim ve katma değerin Türkiye'nin tamamına hitap ettiğini anlatan Şentop, Organize Sanayi Bölgesindeki 80 bin çalışanın yaptığı üretimle, iş adamlarının ödedikleri vergilerle Ankara'ya büyük katkıda bulunduğunu dile getirdi.
Bölgedeki fabrikaların sağladığı istihdamla ülkenin gücüne güç kattığını vurgulayan Şentop, şöyle devam etti:  "Türkiye'de kötümser ve karamsar bir kesim de var. Ne yapılırsa yapılsın bundan tatmin olmayan, bundan sevinç duymayan bir kesim var. Bunlara medya organlarımızda da rastlıyoruz. Ben o kişileri Çerkezköy'e davet ediyorum. Gelsinler Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'ni gezsinler. Türk işçisinin, Türk mühendislerin, Türk ustasının ülkemizin ekonomisine yaptıkları katkıyı görsünler. İnanıyorum ki ülkemize, ekonomimize karşı kafalarındaki korku ve kaygılarının silineceğini düşünüyorum. Burayı gördüklerinde memleketimizin insanının potansiyelini keşfedeceklerdir."



Şentop, bu yıl fuara 100'den fazla firmanın katıldığını, bu sayının gelecek yıllarda çok daha fazla olacağını tahmin ettiklerini belirterek, "Ülkemizde ihracatçı 1000 firmadan 30'u Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinde bulunuyor. Bu firmalarımız geçen yıl 3,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiler. Çerkezköy nüfusu 175 bin civarında. Yani Türkiye nüfusunun binde 2'si Çerkezköy'de yaşıyor. Fakat Türkiye ihracatının da yüzde 2'si Çerkezköy'den gerçekleştiriliyor. Hepimizi mutlu eden gurur verici bir tablo." diye konuştu.
Çerkezköy'deki üretim ve katma değerin Türkiye'nin tamamına hitap ettiğini anlatan Şentop, Organize Sanayi Bölgesindeki 80 bin çalışanın yaptığı üretimle, iş adamlarının ödedikleri vergilerle Ankara'ya büyük katkıda bulunduğunu dile getirdi.
Bölgedeki fabrikaların sağladığı istihdamla ülkenin gücüne güç kattığını vurgulayan Şentop, şöyle devam etti:  "Türkiye'de kötümser ve karamsar bir kesim de var. Ne yapılırsa yapılsın bundan tatmin olmayan, bundan sevinç duymayan bir kesim var. Bunlara medya organlarımızda da rastlıyoruz. Ben o kişileri Çerkezköy'e davet ediyorum. Gelsinler Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'ni gezsinler. Türk işçisinin, Türk mühendislerin, Türk ustasının ülkemizin ekonomisine yaptıkları katkıyı görsünler. İnanıyorum ki ülkemize, ekonomimize karşı kafalarındaki korku ve kaygılarının silineceğini düşünüyorum. Burayı gördüklerinde memleketimizin insanının potansiyelini keşfedeceklerdir."

"BÖLGEMİZİ TEMİZ TUTMAK MECBURİYETİNDEYİZ"

Şentop, Trakya'nın önemli ve verimli tarım arazilerine sahip olduğunu ifade ederek, "Trakya ülkemizin yüzde 2,3'ü kadar ama tarım yapılabilecek topraklarımızın yüzde 8,5'i Trakya bölgemizde. Buradaki topraklarımızın İç Anadolu'daki tarım arazilerinden bir kaç kat daha verimli olduğunu söyleyebiliriz. Trakya aslında büyük bir tarım havzası. Çerkezköy de önemli bir tarım potansiyeline sahip." diye konuştu.
Üretirken sadece bugünün değil gelecek nesillerin de düşünülmesi gerektiğine işaret eden Şentop, şunları kaydetti: "Türkiye ekonomisinin kalbinin attığı İstanbul'un hemen yanı başındayız. 16 milyonluk devasa bir şehrin gıda ihtiyacının tedarikinde mümbit arazilerimizi de değerlendirmeyi ihmal etmemeliyiz.  Çerkezköy'den İstanbul'a yazlık, kışlık ürün arzı olmaktadır, bunu daha da artırabiliriz. Bunun için topraklarımızı daha verimli bir şekilde kullanmak mecburiyetindeyiz. Özellikle küresel ısınmasının sonucu, korkutucu felaketlere yol açmasıyla, son yıllarda çevreye ve yeşile olan hassasiyet çok arttı. Sanayi üretimi yaparken tarım topraklarının da korunmasına özen gösteriyoruz ve göstermeye de devam edeceğiz. Sanayicilerimizin de benimle aynı duyarlılığa sahip olduğu kanaatindeyim. Bu anlamda Trakya'yı bütün olarak ele almak ve bölgemizi temiz tutmak mecburiyetindeyiz."

ÖDÜLLER VERİLDİ
Konuşmaların ardından “İş Dünyası Ödül Töreni” kapsamında ödül almaya hak kazan firmalara ödülleri takdim edildi
FUAR ALANI GEZİLDİ
TBMM Başkanı Mustafa Şentop ardından Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Kaymakam Atilla Selami Abban,  Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel ve Çiğdem Koncagül ile ÇTSO Başkanı Süleyman Kozuva ve TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut şahin ile birlikte fuar alanındaki firmaları gezdi ve ürünleri hakkında bilgiler aldı.

Editör: TE Bilisim