Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, saat 13.00’da Belediye Meclis Salonu’nda yaptığı açıklamada, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe’nin bir süre önce kendisine yönelik yönelttiği eleştirilere cevap verdi. Akay, Çerkezköy ve Silivri’ye yapılmak istenen termik santral ile ilgili de konuşarak, Çerkezköy’e termik santral istemediklerini, bu konuda ciddi bir itiraza hazırlandıklarını belirtti.

Çerkezköy Bakış -
Vahap Akay, konuşmasına geçtiğimiz günlerde belediye binası önündeki ağaçları kesildiği yönündeki habere cevap vererek başladı. Akay, ağaçları kesmedikleri, başka bir alana taşıdıklarını dile getirdi.

“KIZILPINAR’IN ‘K’SINI AĞZININA ALAMAZSINIZ”

Abdullah Öğe’nin kendisine “Belediyecilik faciası yaşanıyor/karabulut, tören yapmak –parklara makyaj yapmaktan ibaret, beceriksiz yönetim, kasabalaşmaya yüz tutmaya başladı, Çerkezköy Kızılpınar’a üvey evlat muamelesi, Kızılpınar’ın köstebek yuvasına dönen yollarına para yok, eser bırakmamışız, akmayan çorba çeşmesi, cek-caklı vaatler, yönetim sınavı kaybetti, panik ve endişe ile göz boyama yapıyor, Özcan Sokak’ta trafik kapatma bahanesi ile imza toplanması, 1 Milyon TL’nin sokağa dökülmesi, çevre sakinlerine verilen sözün tutulmaması, halk pazarının yapılmaması” şeklinde eleştiriler yaptığını anımsatan Akay “AK kadrolar ile şahlanacak müjdesi vermiş. Sirkülasyon projesini beğenmemişler. ‘Sınavı kaybettiklerinin kendileri fakında’ demiş.  Sınav 30 Mart 2014’teydi. 30 Mart 2014’te Çerkezköy Belediyesi, Kızılpınar Belediyesi, Veliköy Belediyesi olmak üzere AK Parti tarafından 10 yıl yönetilen 3 belediye teslim aldık. Belediyecilik faciasının da örneklerini de, milletinin üzerine kara bulut gibi çökenin de, becerisizliğin de, cek-caklı vaatlerin de ne olduğunu sizin öğrettiğinizin altını çiziyorum. Kızılpınar üzerine siyaset yapmak gibi bir niyete girmişsiniz öyle anlaşılıyor. Kızılpınar’ı alt üst ederek, Kızılpınar’ın geleceğini karartarak, Kızılpınar Belediyesi’ni icra dosyaları ile teslim eden sizsiniz. Kızılpınar’ın “K”sını ağzınıza alamazsınız. Patates tarlası yollar sizin eseriniz. Kızılpınar’ı bu halde teslim eden sizlersiniz” dedi.

“HANGİSİNDEN RAHATSIZSINIZ?”

“Tören yapmak-parklara makyaj yapmaktan ibaret bir belediyecilik var” şeklindeki eleştiriye de cevap veren Akay “Hangisinden rahatsızsınız? Törenlerin coşku ile kutlanarak Atatürkümüze, Türk Bayrağı’na, Çerkezköy Belediyesi’nin uzun yıllardan sonra sahip çıkmasından mı rahatsız oldunuz? 23 Nisan’a, 30 Ağustos’a, 29 Ekimlere daha da coşku ile sahip çıkacağız. Ramazan ayında iftar sofralarında buluşuyoruz. Çerkezköy Belediyesi vatandaşlarını ayırmadan her an buluşacak, törende buluşacak, sofrada buluşacak” dedi. Akay, çorba çeşmesi ile ilgili eleştiriye de şu cevabı verdi: “Çorba çeşmesine akmayan demişler, bundan dahi habersiz olamazsınız, haberiniz olmalı”. Çerkezköy Belediyesi’nin cenazelerde ikramları ile, taziye çadırları ile vatandaşların yanında olmaya devam ettiğini söyleyen Akay “Çerkezköy Belediyesi olarak bizzat ben mümkün olduğunca düğün, nikah ve sünnetlerde vatandaşlarımızın mutlu günlerinde yanlarında oldum, olacağım” dedi.  

“VATANDAŞLARIMIZLA BULUŞUYORUZ”

Hoşgeldin Bebek projesiyle hayata gözlerini açan miniklere hediyeler takdim ettiklerini kaydeden Akay “Bayramlarda, kandillerde vatandaşlarımızla buluşuyoruz. Mahalle evlerimiz var. Sayısını arttırıyoruz. Türkan Saylan Eğitim Kültür Ve Sanat Merkezimizi de aktif hale getirdik. Bu alan geçmiş dönemde malum yapılan yapılanmasına verilmiş, son meselelerden sonra alan boşaltıldı. Biz de alanı eğitim merkezi haline getirdik. 18 kursta yaklaşık 1200 kursiyerimiz var. Yaz okullarında binlerce öğrencimizle buluşuyoruz. Okula yeni başlayan birinci sınıf öğrencilerimizin yanında oluyoruz. Sporcularımıza sahip çıkıyor, destekliyoruz. İstanbul’da camilerimizle, Çanakkale’de de tarihimizle vatandaşlarımızı buluşturuyoruz. Bu anlattıklarımızın neredeyse tamamı bizim dönemimizde hayata geçirilen projeler” dedi.

“HİÇBİR ŞEY YAPMADINIZ”

Halk pazarı ile ilgili yöneltilen eleştirilere de cevap veren Akay “Kapalı Pazar yeri yaklaşık 13 yıldır Çerkezköy’e hizmet veriyor. Sizden önceki dönemde yapıldı. Siz hiçbir şey yapmadınız. Biz projeyi hazırladık. Yeni projemiz İller Bankası’nda bekliyor. Onay gelir gelmez ihaleye çıkacağız. Projemiz hazır. 10 bin metrekare pazar alanına sahip olacağız. Yardım etmek istiyorlarsa İller Bankası orada. İktidar partisi olarak yardım etsinler” dedi.

“ORTAK FİKİRDE BULUŞMAYA ÇALIŞTIK”

Özcan Sokak’ta örnek sokak projesi başlattıklarını kaydeden Akay “Trafiğe kapatma bahanesi ile imza toplamışız.  Biz böyle bir şey yapmadık. Yaptığımız; o sokakta yaşayan ev sahibi ve esnafların ortak aklı ile düzenleme yaptık. Bunları bilgi alışverişi olarak bizzat giderek sorular sorduk. Vatandaşlarımızı meclis salonumuza davet ederek yaptık. İş esnası dahil olmak üzere benimle veya fen işlerimiz ile istişare ederek değişiklikler dahi yaptık. Ve biraz sıkıntısı olacak. Ancak modern bir örnek sokağa kavuşacağız. Sizin gibi bir iki kişi ile konuşarak değil, bütün herkesin ortak fikrini buluşturmaya çalışarak yaptık. İnan Sokak, Makasçı Sokak, Burçular Sokak, Cambazlar Sokak ve Fatih Caddesi’nde de bu çalışmaları yapacağız” dedi.

“VATANDAŞA İADE EDİYORUZ”

Başkan Akay, parklara makyaj yapıldığı şeklindeki iddialara da cevap vererek şunları söyledi: “Biz makyaj yapmıyoruz. Onu bile yanlış anlıyorsunuz. Biz sizin dönemleriniz boyunca neredeyse tamamı işletmeye dönen vatandaşa ait alanları gerçek sahiplerine geri veriyoruz, vatandaşa iade ediyoruz. Makyaj değil, yıkıyoruz, yeniden dizayn ediyoruz. Ancak ben durumun farkındayım. Bundan rahatsız olan üç beş kişi var. Ancak ben onlarla ilgilenmiyorum. Ben mahalleli ile, orada yaşayan çocuklarla, onların aileleri ile ilgileniyorum.” Bu güne kadar 60 parkta 240 bin metre kare alanı yenilediklerini kaydeden Akay “İlkbaharda, sonbaharda çıkın. Gece gündüz dolaşın. İlçe başkanı da çıksın dolaşsın. Eskiden karanlık olan, otluk olan ve zapt edilen alanlarda bugün aileler var. Hiçbir şey bilmiyorsanız çıkın, dolaşın, görün” dedi. Tepe piknik alanı ile ilgili de konuşan Akay, “Piknik alanı baharda yaz akşamlarında binlerce insanın akın ettiği aile parkı-spor alanı haline geldi. Güreş sahasının arkasında bulunan 7 bin metrekarelik belediyeye ait olan parkta da 2017 yılında çalışma yapacağız” dedi.

“50’YE YAKIN İCRA DOSYASI İLE TESLİM ALDIK”

Akay “Kızılpınar Belediyesi’ni 40 icra dosyası ile teslim eden sizsiniz. Belediyecilik faciasının ne olduğunu merak ediyorsanız belediyecilik faciası bu. Kızılpınar’da alt yapıya başladık. 7 milyon civarında bir kanalizasyon yapılıyor şuan. Hemen ardından da İller Bankası kredisi ile bu hafta ihalemiz gerçekleşiyor. Asfalt, kaldırım, parke taş çalışmalarımız başlayacak.  Kızılpınar kapalı pazar alanı zemin işlemi tamamlandı. Şimdi sıra üst yapımında. Bu yıl kapalı pazar alanını Kızılpınar’a kazandıracağız” dedi.

“BURASINI SİZ TERK ETTİNİZ”

On yıl boyunca çürümeye terk edilen spor salonunu yeniden düzenlediklerini söyleyen Akay “Açık tenis, voleybol, basketbol sahaları kapalı halı sahası ve yeniden düzenlediğimiz kapalı spor salonu öğrencilerimizin, tüm vatandaşlarımızın kullanımına açık hizmet veriyor. Şimdi hemen yanına nizami ölçüde suni çimli etrafı koşu alanlı, tribünleri ile bir futbol sahasını bu bölgeye kazandırıyoruz. Bu yılsonu orası da bitecek. Buraları ben değil, siz terk ettiniz siz” dedi. 25 Aralık’ta Veliköy modern düğün salonunun ihalesinin yağılacağını ve 2017 sonunda hizmete açılacağını kaydeden Akay “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, TESKİ 25 milyon TL’lik yatırımla dere hattı boyunca kolektör hattı inşaatı devam ediyor. Kızılpınar alt yapısı ayrı işle devam ediyor. Bu kapsamda 10 yıldır görmediğiniz Cumhuriyet Mahallesi’nin kanalizasyonunu ormana boşalttılar. Kanalizasyon inşaatı başlayacak. Bu çevre rezilliği sizin eseriniz.  Çerkezköy’de bir çevre felaketi vardı hatırlar mısınız? Çöp alanı vardı. Yandığı zaman şehri pis duman kokusu kaplardı. Temmuz 2015’te kapatıldı. Yarattığınız çevre rezilliğine dur dedik. Çöpler şu anda 25 km uzağa naklediliyor” dedi.

“DERE ETRAFINI YENİLEYECEĞİZ”

Çorlu deresi ile ilgili de konuşan Akay “2,5 yıldır Çorlu suyu ile mücadele ettik. DSİ ile koordineli çalıştık. Pınarça deresinin önünde set gibi duran Çorlu ile bağlantısını açtık. DSİ açma çalışmasını yaptı, biz destek verdik. Şuan basın mensuplarımızın katkısı ile hükümet caddesi köprüsü yenileniyor. TESKİ Çorlu Deresi Ambardere bölgesinde 1 milyon TL’lik yatırımla menfezleri yenileyerek baskı risklerini azaltmak için yatırım yaptı. Ani yağışlarda pazar yeri, küçük sanayi sitesi, imar sitesi, Gazi Osman Paşa Cami meydanı sular altında kalırdı. Yaklaşık 7 milyon TL’lik bir yatırım toprak altına gömüldü diye ne iş yapıldığını unuttular zannediyorum. En temel meselemize neşter vuruldu. 1800’lük hatlarla dere hattı yeni bir yağmur suyu hattına kavuştu. Yıldırım Beyazıt Mahallesi’nin en önemli sorunu neydi? Kavakdere; OSB tarafından, mahalle tarafından dereye çeşitli deşarjlar var. Ve sonuçta orada biriken sular mahallede kokuya sebep oluyor, yaz aylarında sineklere sebep oluyor. Yoğun yağış aldığı dönemde Demircan Sokak’ta sel baskını yaşandı. Ve maalesef ölümler yaşandı. Yaklaşık 5 milyon TL’lik bir yatırım başladı. Dereyi ıslah ediyor büyükşehir belediyesi. Dere kenarında kalan gecekondu ve kaçak yapıları kaldırıyoruz. Şuanda dere ıslah ediliyor. Dere etrafını yaşam alanı olarak yenileyeceğiz, vatandaşımızın hizmetine sunacağız” dedi.

“5 MİLYON TL’LİK YATIRIM”

Kent güvenliği trafik denetleme sisteminin başlayacağını dile getiren Akay “5 milyon TL’lik bir yatırımla şehrimiz daha güvenli bir kent haline gelecek. Vodafone ile sözleşme yapıldı ve fiberoptik internet hattı Çerkezköy’e sunulacak. 1994 yılında hizmete açılan belediye binamıza 22 yıl boyunca neredeyse çivi çakılmamış, bodrumları sular altında, darmadağın vaziyetteydi. İş başlamış durumda. 1 milyon 800 bin TL’lik yatırım ile hizmet binamız yeni meclis salonu, toplantı odaları, nikah salonuna kavuşuyor. Hükümet caddemizde yapılacak olan yol ve kaldırım çalışmalarının ardından, hükümet caddesini çift gidiş ve gelişli modern bir cadde haline getireceğiz” dedi. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından 11 ilçeye 11 okul projesi kapsamında Kızılpınar Mahallesi’ne yapılan 21 derslikli okulun tamamlanmak üzere olduğunu söyleyen Başkan Vahap Akay “82 milyon 320 bin TL borç teslim aldık. Bunlardan 71 milyon TL’si Çerkezköy Belediyesi’nin, 9 milyon TL’si Kızılpınar Belediyesi’nin, 2.5 milyon TL’si Veliköy Belediyesi’nin borcu. Kızılpınar Belediyesi’nden 40 icra dosyası teslim aldık. 3 milyon 500 bin TL icra ödemesi yaptık. 15 milyon TL Çerkezköy Belediyesi’nin piyasa borcu ödedik. 16 milyon 500 bin TL geçmiş 9 senenin vergi, ssk, kamu borcunu ödedik. Ayda 700 bin TL ödemeye devam ediyoruz.  İlave olarak 5 milyon TL kamulaştırmasız el çekme davası parası ödedik. Toplam 40 milyon TL ödeme yaptık. Birileri belediyecilik faciasından mı bahsetti, birileri kara buluttan mı bahsetti? Facianın faturası bu. Şuanda 5 milyon piyasa olmak üzere 45 milyon 500 bin TL borcumuz var. Hem hizmet ediyor hem de geçmişin ödenmeyen borcunu ödüyoruz” dedi.

“KALICI ÇÖZÜMLER ÜRETİYORUZ”

Çerkezköy’ün temel sorunları başta olmak üzere kalıcı çözümler ürettiklerini kaydeden Akay “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Cengiz Topel Caddesi’ni asfaltlama çalışması yapıyor. Cek-caklı vaatlerin neler olduğunu ben daha önce sayın ilçe başkanının şahit olduğu toplantıda anlattım. Önümüzdeki aylarda kültür merkezimizin temeli atılacak. Kentpark çalışması bu günlerde Adnan Kahveci parkından başlıyor. Emlak konut bağlantı yolu kara yollarından olur bekliyor, olur gelir gelmez çalışmalar başlayacak. Yarı olimpik yüzme havuzu ihaleye çıkmak üzere. Bağlık Mahallesi’nde verdiğimiz bir söz var. Onu yerine getirecek viyadük projemiz 31 Aralık itibari ile hazır, büyükşehir belediyesi tarafından ihaleye çıkacak. Namık Kemal Bulvarı, Yıldırım Beyazıt Mahallesi’nde 13 bin metre kare bir yaşam alanı, spor alanı projemiz hazırlanıyor. Şehir girişleri ışıklandırma projemiz hazırlanıyor. Tepe bölgesinde tenis kortu yapımına başlayacağız. Bağlık Mahallemizde mahalle evi taziye evi yapımına başlayacağız. Kızılpınar ve Çerkezköy yolları için bu hafta ihalemiz var, asfalt yol ve kaldırım çalışmalarına başlıyoruz. TESKİ tarafından Ambardere alt yapısı projelendiriliyor. 2017’de temeli atılacak” dedi.

“ÇERKEZKÖY’E YATIRIM GETİRMEK İÇİN NE YAPTINIZ?”

Çerkezköy’ün en temel meselesinin içme suyu olduğunu kaydeden Akay, eski asbest boruları da basın mensuplarına göstererek “Çerkezköy’ün en temel meselesi olan içme suyu şebekesinin proje ihalesi yapıldı. Projeyle Çerkezköy’ün en temel meselesini çözeceğiz. Çerkezköy’deki içme suyu borularının yüzde 50’si asbest boru. Günde 18-20 patlak oluyor. Çerkezköy’ü asbest borudan kurtaracağız. Hal böyleyken kalkacaksınız şahlanışın müjdesini vereceksiniz. 10 yıllık yönetim anlayışının faturasını Çerkezköy yaşadı” dedi. Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, AK Parti yönetimine şu soruları yöneltti: “Hükümet çalışıyor, yatırımlar yapıyor. Siz Çerkezköy’e yatırım getirmek için ne yaptınız, ne sonuç aldınız? Milli eğitimin bütçesi var. Siz ilçe başkanı olarak ne yaptınız soruyorum. Kızılpınar’da ikili öğretimle sınıflar 55 kişi haberiniz var mı? Okulların hali ortada. Belediyenin işi değil, beğenmediğin büyükşehir belediyesi ilkokul yaptı Kızılpınar’a teslim ediyor. Spor Bakanlığı Türkiye’nin her yerine yatırım yapıyor. Bir gençlik merkezini başlattınız, yarım kaldı inşaatı. Futbol sahası için yer hazır, bekliyor. Ne yaptınız? Yatırım çekebildiniz mi? Çerkezköy’ün bütün girişleri zifiri karanlık. Karayolları aydınlatmıyor. Biz yapalım diyoruz, üste para istiyor. Yapabildiniz mi hayır. Kavakdere Çerkezköy’ün canını aldı. Niye ıslah ettirmeden pislik içerisinde vatandaşlarımızı yaşattınız? Ne yaptınız? İktidar partisinin yatırımlarından Çerkezköy’e ne kattınız? Her gün Çerkezköy’de elektrikler kesiliyor, ilave alt yapı yatırımına ihtiyaç var. Nüfusu hızla gelişen Çerkezköy’de alınteri döküp vergi ödeyen vatandaşların vergilerinden bu ilçeye hangi yatırımları çekebildiniz? Belediyeciliğin ne olduğunu anlatamayacağınız gibi bu sorulara da cevap maalesef veremezsiniz” Çerkezköy Belediyesi’nin 2010-2014 stratejik plan kitapçığını da paylaşan Akay “Stratejik planda yer alan projelerden hangisi yapılmış hangisi yapılmamış herkes biliyor” dedi.

“TERMİK SANTRAL İSTEMİYORUZ”

Akay, Çerkezköy ve Silivri’ye yapılması planlanan Termik Santral ile ilgili de konuşarak “Çerkezköy’ün başının derdi, sel baskınları için yapılacak bakan beyin talimatlandırdığı Ambardere Göleti, Çerkezköy’ün hayatını kurtaracak olan gölet gitti, yerine planları işlenerek termik santral geldi. Bunlar olurken ne iş yaptınız. Biz ciddi bir itiraza hazırlanıyoruz. Şimdi AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanına soruyorum. Termik santral istiyor mu, istemiyor mu? Çerkezköy adına itirazda bulunacaklar mı, bulunmayacaklar mı? Çerkezköy’ün üç tarafı OSB ile çevrili. Termik santral yapılırsa burası yaşanmaz bir hal alacak. Ben termik santralden vazgeçilmesini ve Ambardere Göletinin geri konulmasını istiyorum. Çerkezköy sel baskınlarına maruz kalırsa bunun sorumlusu, o kararı alanlardır. Çerkezköy’de nefes alan herkesin bu konuda bir şeyler söylemesi lazım. Bu santral gelirse nefes alamayacağız. Çerkezköy’ün geleceğini karartacak,  kanser vakalarını artıracak bu termik santralin yapılmasını istemiyorum” dedi.
Editör: TE Bilisim