Engelliler Haftası dolayısıyla Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şubesi tarafından tören düzenlendi. Önceki gün düzenlenen törende Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şube Başkanı Hayati Çakan, Atatürk Anıtı’na çelenk sundu.

ŞİİR OKUDU


Düzenlenen törene Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şube Başkanı Hayati Çakan, Belediye Meclis üyeleri Salih Bezgin, Muzaffer Yıldıran, İlhan Çetinkaya, dernek üyeleri ve aileleri katıldı. Saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şube Başkanı Hayati Çakan’ın Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasının ardından program dernek üyelerinden Muhammet Uygur’un “Bizler Engelliyiz” isimli şiiri okuması ile devam etti.

SORUNLARA DİKKAT ÇEKTİ


Engelliler Haftası dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Hayati Çakan engelli bireylerin ülke genelindeki sorunlarına dikkat çekerek acilen çözüme kavuşturulmasını istedi. Engellilerin sorunlarının çözümüne katkı sunmaya çalışan tüm kişi ve kurumlara teşekkür eden Çakan “2016 yılı 10-16 Mayıs engelliler haftası çeşitli etkinliklerle kutlanıyor veya protesto ediliyor. Engelliler, yaşadıkları özel sorunların üzerine ülkemizdeki genel sorunlardan da daha ciddi etkilenmekteler” dedi.

“ERİŞİM SORUNU ÇÖZÜLMEDİ”


Sorunlara da değinen Çakan “5378 sayılı kanun ile 2005 yılında 7 yıl içinde fiziksel erişim sorunlarının çözülmesi kanunca düzenlendi. 7 yıllık süre dolduğunda erişim sorununun çözülmediği görüldü. Ve adeta sorumlu kamu yetkililerinin cezalandırılması yerine engelliler cezalandırıldı. Erişim hala en temel problemler arasında. Ayrıca erişim mevzusunun sadece fiziksel erişim olarak algılanması, bilgi ve hizmete erişim hususunda çalışma yapılmaması bir diğer sorun olarak ortalıkta durmaktadır” dedi.

“EŞİT BİR ŞEKİLDE YARARLANAMIYOR”


Sosyal yardım ve desteklerle ilgili de konuşan Çakan “Engellilerin eğitim ve özellikle istihdam hakkından eşit bir şekilde yararlanamadığı açık bir gerçektir. Dolayısıyla, engellilerin bağımsız yaşamlarını idame ettirebilmeleri oldukça zordur. Bireyin iş bulmasını sağlayamayan devletlerin, işsiz bireye insan onuruna yaraşır bir yaşam sürdürecek imkanı sağlaması anayasal görevidir. Ancak 2022 sayılı kanun kapsamında alınan engelli aylığı çok düşük olmakla birlikte, engelli birey dışında akrabalarının gelirine bakılması Anayasa ve temel insan haklarına aykırı bir düzenlemedir. 2013 yılında kanunda yapılan değişiklikle birey yok sayılmış ve engelli aileleri ile birlikte yoksulluğa ve açlığa mahkum edilmiştir. Engellilerin tüm taleplerine rağmen sosyal yardımda birey esasına geçilememiştir” dedi.

“KABUL EDİLEMEZ”


Engellilerin sorunlarının çözümünde dayanışmanın temel çözüm yöntemi olarak kullanıldığını kaydeden Çakan “Halkımızın dayanışma duygularıyla yaptığı yardımları çok önemli buluyor ve halkımıza teşekkür ediyoruz. Ancak devlet ile vatandaş arasındaki ilişkide de yardımlaşma perspektifi ile hareket edilmektedir. Bu durum kabul edilemez. Çünkü devlet ve vatandaş arasındaki ilişki hak – ödev olarak tanımlanır. Ayrıca yardımlaşma ile zorunlu ihtiyaçlardaki sorunlar çözülememektedir. Çözülmesi de mümkün değildir. Bu yaklaşım nedeniyle engelliler başta olmak üzere dezavantajlı gruplar mağdur olmaktadır. Zorunlu ihtiyaçların karşılanmasında (gıda, barınma, sağlık vb.) yardımlaşma yerine devletimizin Anayasal ödevi olarak çözüm üretilmesi gerekir” dedi.

“İHLALLERİN SON BULMASINI DİLİYORUZ”


Engellilerin eşit hak ve insan onuruna yaraşır bir yaşam talebinden başka bir taleplerinin olmadığını kaydeden Dernek Başkanı Hayati Çakan “Sağlanan veya sağlanması gereken tüm destekler eşitliği sağlamaya yöneliktir. Örneğin engellilerin üniversiteli oranı yüzde 3’tür ve işsizlik oranı yüzde 70’in üzerindedir. Bu iki istatistiki veri dahi eşitsizliği açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Bu eşitliğin sağlanamaması nedeniyle engelliler ayrımcılığa maruz kalmaktadırlar. Bu itibarla engelli sorunu insan hakları sorunudur. Ve engellilerin temel insan hakları ihlal edilmektedir. Bu ihlallerin ivedi bir şekilde son bulmasını diliyoruz. Engelliği doğuran bazı nedenler önlenebilir olmasına rağmen, bu huşuda da önemli bir gelişme sağlanamamıştır. Trafik kazaları, iş kazaları ve savaş, terör ve şiddet yeni engelliler üretmeye hızla devam etmektedir. Yaşanan sorunlar, burada ifade edilenin yüzlerce kat fazlasıdır. Başta Başbakanımız olmak üzere, bakanlar ve tüm yöneticilerden sorunlarımıza duyarlı olmalarını ve çözüm üretmelerini acil olarak bekliyoruz” dedi.

Editör: TE Bilisim