Çerkezköy Bakış - ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, açıklanan asgari ücret ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Sözdinler, yaptığı yazılı açıklamada, “Geçen hafta içine asgari ücret açıklandı. Şimdiye kadar yapılan en yüksek zam oranıyla % 50 gibi bir oranla zam yapıldı. Bu çalışan kesimi enflasyona ezdirmemek açısından olumlu karşılanabilir. Zaten bu konuda üçlü bir mutabakat da sağlanmıştı. Asgari ücretin açıklanması ile birlikte çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı, “Asgari ücrette Tarihi Üçlü Mutabakat” başlıklı basın duyurusu yayımladı. Bu üçlü mutabakat metninde, “Tüm işçilerin ücret gelirlerinin, asgari ücrete kadar olan kısmından gelir ve damga vergisi kaldırıldı” açıklaması yer almaktadır.
Cuma günü, Meclis’e bu konuyla ilgili yasa yasa değişikleri bekleniyordu. Fakat yasa teklifi, kamuoyuna açıklananları tekzip eden hükümler içeriyor. Yasa teklifinde asgari ücret elde edenlerin elde ettikleri asgari ücret vergi dışı bırakılıyor. Bu yasa teklifi bu şekilde yasallaşırsa; Anayasa’nın eşitlik ve adalet ilkeleri ile çalışma barışının korunması ilkeleri ihlal edilecek. Mevcut yatırımlar yapılmayacak. Bütün ücretliler için asgari ücretin brüt tutarının vergi dışı bırakılmasının yaklaşık devlete maliyeti 50 milyar TL olacaktır. Maliyenin Vergi geliri azalacak ama SGK kurumunun matrahları yükseldiği için prim gelirleri artacak. Böylece Hazine’nin her yıl SSK’nın açıklarını kapatmak için verdiği para da azalacaktır. Çalışma barışını dinamitleyecek bu düzenleme kesinlikle değiştirilmelidir.

Editör: TE Bilisim