Karabük halkı genel olarak yemeklerde safran kullanmayı tercih etmektedirler. Bu meşhur lezzetler safranlı baklava, safranlı zerde, safranlı aşure, safranlı aşure gibi birçok enfes yemeklerdir. Karabük’teki meşhur lezzetleri tadabilmek için birbirinden özel ve büyük mekanlar bulunmaktadırlar. Bu mekanlar genel olarak Safranbolu ilçesinde bulunmaktadır. Safranbolu Karabük merkezine fazla uzak değildir. Bu yüzden ulaşım sıkıntısı çekmeden kolayca gidebilirsiniz. Karabük yöresi yemekleri arasında birbirinden farklı lezzetler bulunmaktadır. Bunlardan birkaç tane öne çıkan yemeği bulunmaktadır. Leziz mi leziz Karabük’ün yöresel tatlarından bazıları şöyledir;

Uzun Pakla Fasulye

Uzun pakla fasulye Karabük’te bulunan eşsiz lezzetlerden biridir. Yemeği yaparken fasulye kurmadan yani kesmeden pişirdikleri için bu yemeğe uzun fasulye adını vermişlerdir. Uzun fasulye yemeğini yapmak için fasulyenin uçları temizlenir. Uçlarını temizledikten sonra yavan bir tencereye konularak güzel bir kıvama gelene kadar pişirilmelidir. Pişirdikten sonra yemeğe çok yakışan soğan ve domates çorbası yapılabilir. İsteğinize bağlı kendi sevdiğiniz soslardan da yapabilirsiniz. Karabük’te genellikle yemeği yaptıktan sonra üzerine iyice kızmış tereyağı dökmektedirler. Karabük’te yapılan uzun fasulye yemeği fasulyeyi hiç sevmeyenlerin bile beğenisini toplamaktadır.

Hamur İşini Sevdiren: Çullama Böreği

Festivallerde bile Çullu böreğin adı bulunmaktadır. Karabük’teki ender yemeklerinden biridir. Çullu böreğini yapmak için öncellikle güzel bir hamur hazırlanmaktadır. Hamuru hazırladıktan sonra yufkalar özenli ve güzel bir şekilde açılmaktadır. Yufkaları açtıktan sonra odun ateşi sacda yufkalar pişiriliyor. Pişen yufkalardan 2 tanesi ayrılıyor. 2 tane yufkayı ayırdıktan sonra kalan yufkalar ince bir şekilde kesiliyor. Bakır sinide yapılmaktadır. Öncellikle 2 tane ayırdığımız yufkalardan birini bakır siniye konulmaktadır. Koyduktan sonra ince ince kestiğimiz yufkaları bakır siniye koyduğumuz yufkanın üstüne koyuluyor. Ardından diğer ayırdığımız yufka ile üstü kapatılıyor. Korda güzelce kızartılıyor. Korda kızartmak Çullu böreğe enfes bir tat katmaktadır. Sonrasında üzerine kızartılmış tereyağı dökülmektedir. İsteğe bağlı olarak üzerine peynir konulabilir.

İçleri Isıtan Pırasa Yemeği

Kış aylarının vazgeçilmez yemeklerinden bir tanesi olan pırasa yemeği Karabük yöresinin vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanesidir. En çok Eskipazar yöresinin lezzetleri arasında olan bu yemek yedisinden yetmişine kadar herkes tarafından bir hayli sevilerek tüketilir.

Mısır Çorbası

Çorba genellikle ana yemek öncesi olarak tüketilmektedir. Ama mısır çorbası Karabük’te ana yemek olarak tüketilebilmektedir. Mısır çorbası doyurucu ve lezzetli bir çorbadır. Mısır çorbası yapımı da oldukça basittir. Tencereye öncellikle 1 litre su eklenir. Tencereye su ekledikten sonra 4-5 yemek kaşığı mısır unu eklenir. Sonrasında tuzu ve isteğe bağlı olarak sevdiğiniz baharatları ekleyebilirsiniz.  Topaklanmaması için kaynayana kadar karıştırılmalıdır. Kaynadıktan sonra 5-10 dakika daha kaynatmaya devam ettirilmelidir. Sonrasında içerisine bolca mısır, barbunya ya da isteğe bağlı fasulye bulunmaktadır. Et yemeyi seviyorsanız dilerseniz mısır çorbanızın içerisine et de ekleyebilirsiniz. Son olarak çorbanın üzerine soğanlarla birlikte kavrulmuş tereyağı eklenerek çorbanın tadına tat katılır. Bu güzel yemeklerin tarifini tarifdefteri.net sayfasından bulabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim