Bu olaydan dolayı kurumlarının zan altında bırakılarak mağdur edildiği belirtilen açıklamada, TESKİ’nin ilgililer hakkında gerekli suç duyurusunda bulunduğu bildirdi.

Çerkezköy Bakış - 
TESKİ’den yapılan yazılı açıklamada şunlara yer verildi:4 Şubat 2017 tarihinde Çerkezköy İlçesi, Gazi Osman Paşa Mahallesinde sebebi bilinmeyen bir koku ortaya çıkmıştır. TESKİ Genel Müdürlüğüne gelen ihbar üzerine, ekiplerimiz bölgedeki kanalizasyon hatlarını kontrol etmişlerdir. Bu kontroller Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Çerkezköy Belediyesi ve Çerkezköy OSB yetkilileri ile birlikte gerçekleştirilmiştir. Yapılan incelemeler kapsamında 2 farklı noktadan atıksu numunesi aldırılarak, analiz yapılmak üzere akredite laboratuvara gönderilmiştir. Ayrıca Çerkezköy Kaymakamlığı tarafından da şikayet konusu bölgeden toprak ve hava numuneleri alınarak analizleri yaptırılmaktadır. Bu çalışmalar yapılırken, Gazi Osman Paşa Mahallesi Beyazsu Sokakta bulunan bir rögar kapağı açılarak içerisine, 2 adet araç tarafından kimyasal atık döküldüğüne yönelik ihbarlar alınmıştır ve olayla ilgili adli ve idari soruşturma açıldığı öğrenilmiştir. Mevzuat gereği TESKİ’ye ait kanalizasyon sistemlerine sadece evsel nitelikli atıksular kabul edilmekte olup, endüstriyel atıksuların ya da atıkların boşaltılması kesinlikle yasaktır. Buna göre, TESKİ’ye ait olan ve TESKİ tarafından işletilen altyapı sistemlerine kaçak yollardan kimyasal atık dökülerek, hem Çerkezköy halkı hem de TESKİ mağdur edilmiştir. TESKİ’nin kanalizasyon hatlarına maddi zarar verilmesinin yanı sıra, kurumumuz zan altında bırakılarak manevi zarara da uğratılmıştır. Konu ile ilgili tahkikat İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olup, TESKİ tarafından da ilgililer hakkında gerekli suç duyurusunda bulunulmuştur.

OKULDA ÇALIŞMA YAPILDI

Kokunun yoğun olarak hissedildiği bahse konu sokak üzerinde bulunan Şehit Dinçer Ersoy İlkokulunda da yapılan incelemelerde bu kokunun olduğu görülmüştür. Bu nedenle okulda eğitime ara verilmek zorunda kalınmıştır. TESKİ Genel Müdürlüğü olarak eğitimin daha da aksamaması amacıyla okulun mevcut kanalizasyon hattının iptal edilerek, kokunun yaşanmadığı üst sokakta bulunan kanalizasyon hattına bağlanması çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmanın akabinde okuldaki kokunun azaldığı görülmüştür.

NUMUNE KAZISI YAPILDI

Ayrıca okula yakın bölgedeki kanalizasyon hattında numune alma kazısı yapılmıştır. Bu kapsamda atıksu beton borularından örnek alınarak, atıksu hattının zarar görüp görmediği incelenmiş, hattın çalışmasına engel bir durum olmadığı görülmüştür. Yine hat boyunca kamera görüntüleri alınarak, atıksu hattının açık ve çalışır durumda olduğu anlaşılmıştır. Sonuç itibariyle konu ile ilgili TESKİ üzerine düşen tüm çalışmaları yapmıştır. Temennimiz sorumluların en ağır şekilde cezalandırılması, bir daha halk sağlığını ve kurumumuz tesislerini tehdit eden bu tür olayların yaşanmamasıdır.
Editör: TE Bilisim