Çerkezköy Bakış- Çerkezköy Organize Sanayi Bölge (ÇOSB) Müdürlüğü tarafından 1999 yılında kurulan İtfaiye Şefliği, halen 22 personelle Trakya’nın en iyi altyapısına sahip İtfaiye Birimi olarak faaliyet göstermekte olup, yangına müdahaledeki başarısıyla birlikte, verdiği yangın eğitimleri ve tatbikatlarla da sanayicilerden tam not alıyor.
ÇOSB’nin genç ve dinamik İtfaiye ekibinin başında olan ve çalışmalarıyla göz dolduran ÇOSB İtfaiye Şefi Kemal Terzioğlu, ‘İşletmelerdeki yangın sebepleri ve alınacak önlemler’ hakkında ÇOSB’nin “Sanayici” isimli dergisine açıklamalarda bulundu.

‘YANGINI ÖNLEMEK SÖNDÜRMEKTEN UCUZDUR’

Terzioğlu açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “ÇOSB İtfaiye Ekibi olarak, öncelikle ilgili mevzuat ışığında ve ‘Yangını önlemek söndürmekten ucuzdur’ yaklaşımı çerçevesinde önleyici tedbirler konusunda işletmelerimize yardımcı olmak ve yol göstermek çabası içerisindeyiz. ‘Yanma; en basit şekliyle; oksijen, yakıt ve alev kaynağı şeklindeki yanma üçgeninden oluşmaktadır.’ tanımından yola çıkarsak, bütün yangınla mücadele önlemlerinin, bu üç etkenin en az biri veya ikisini bertaraf etme, sınırlandırma veya kontrol altına alınması üzerine kurgulandığını söyleyebiliriz. Temel faaliyetlerimiz de bu ana kural üzerine oturtulmuştur. Bu doğrultuda, Katılımcılarımızın yangın raporu süreçleri dışında, yaptığımız yıllık planlı denetimlerle, bahsedilen yanma üçgenine engel olacak ilave önlemler konusunda farkındalık yaratmaya, risklere dikkat çekmeye gayret ediyoruz. Buna rağmen, maalesef, işletmelerde hatalı proses uygulamaları, kullanılan makine-ekipmanların düzenli temizlik ve bakım görmemesi, bilgisizlik, dikkatsizlik, ihmal vb. nedenlerle oluşan ve önlenebilme ihtimali yüksekken tedbir alınmamasından dolayı ortaya çıkan yangınlarla karşılaşmaktayız. Bölgemizde son üç yılda meydana gelen yangın sayılarını incelediğimizde; bahar döneminden yaz dönemine geçişlerde artış olduğu gözlenmektedir. Bunda yaz ayının başlarında sıcaklığın artmasından kaynaklanan açık alan yangınları, makine-ekipman ve elektrik pano (kompanzasyon panosu, elektrik panoları vb.) yangınlarının da etkisi bulunmaktadır.”
Terzioğlu, açık alanlarda meydana gelen yangınlarla ilgili de şu görüşlere yer verdi: “Bölgemizde de açık alanlarda oluşan yangınların, maalesef bu yaz ülkemizin pek çok bölgesinde meydana gelen ve tam bir felaket haline gelerek doğal tahribat yaratan orman yangınlarında olduğu gibi, söndürülmemiş sigara izmariti atılması, sıcak havalarda mercek etkisi yaratabilecek boş şişelerin gelişigüzel alanlara atılması gibi ferdi hatalı tutumlar nedeniyle yangınlar meydana geldiği görülmektedir. Bu tür vakalarla karşılaşılmaması için, açık alanlarda otların kurumadan biçilmesi ve en azından kendi bölgemizde, kendi çalışanlarımızda bu konudaki kişisel farkındalığın arttırılması konusunda yapılacak çalışmalarla risk algısının yükseltilmesi bu tür yangınların azalmasına da yardımcı olacaktır. ”

İŞLETMELERE UYARILAR

Çerkezköy OSB İtfaiye Amiri Kemal Terzioğlu, işletmelere de şu uyarılarda bulundu: TS EN-2 standardına göre; A Sınıfı Yangınlar: Normal olarak kor şeklinde yanan genellikle organik yapıdaki katı madde yangınlarını, B Sınıfı Yangınlar: Sıvı veya sıvılaşabilen katı madde yangınlarını, C Sınıfı Yangınlar: Gaz yangınlarını, D Sınıfı Yangınlar: Metal yangınlarını, F Sınıfı Yangınlar ise Yağ yangılarını ifade eder.

Son yıllarda her ne kadar önleyici tedbirler konusundaki ısrarlı çalışmalarımız sayesinde yıllık yangın sayılarında azalma olmuşsa da, bahsedilen tüm bu yangın çeşitleri ile maalesef karşılaşabilmekteyiz.

Bu nedenle, yangına zemin teşkil edecek sebeplerin işletme ve proses bazında değerlendirilerek uygun tedbirlerin alınması, ilk müdahale konusunda gerekecek donanımlı insan kaynağı ve ekipmanın hazır bulundurulması, işletmeler açısından hayati önem taşımaktadır.

ELEKTRİK KAYNAKLI YANGINLAR İLK SIRADA

Yangın istatistiklerine bakıldığında, elektrik kaynaklı yangınların oranlarının oldukça yüksek olduğu görülecektir. Bu nedenle, işletmelerimizde elektrik tesisatlarının, kullanılan makine ve ekipmanların, mutlaka ve mutlaka gereken periyotlarda bakımlarının yapılması, temizlik gerektiren makine, hat vb sistemlerin temizliklerinin yapılması, makinelerde hareket sağlayan elektrikli motorların ve hareketli kısımların termal ısı kontrollerinin yapılması ve her bir elektrikli motorun ısı yayılım değerlerinin üstüne çıkması durumunda kullanılan ekipmanların sıcaklık seviyelerine göre bakımlarının yapılması gerekmektedir. Sıcak çalışan sistem ve cihazların termal ölçümleri de, belli periyotlarda kontrol edilmeli ve raporlanmalıdır. Elektrik pano ve motorlarında cebri havalandırma veya teknik soğutulma yapılmaması, çalışma sıcaklarının aşılmasına neden olmakta ve yangın riski oluşmaktadır. Diğer taraftan, işletmelerimizde meydana gelen yangınlarda, makine-ekipman veya elektrikli aksamlarda bulunan kauçuk, plastik veya diğer izolasyon malzemelerinin yangına katkı sağlamayan özelliklerine rağmen, ısıdan kaynaklı yoğun bir duman oluşturduğunu görmekteyiz. Oluşan bu duman da ihtiva ettiği yanmamış gazlar, is, plastik molekülleri, zehirleyici gazlar, tahriş edici gazlar ve felç edici gazların solunması durumunda, nefes yolunun kapanması ve boğulma riski meydana getirmekte ve ciddi şekilde insan hayatını tehdit etmektedir.

ÇALIŞANLARA TEMEL YANGIN EĞİTİMLERİ VERİLMELİ

Görüldüğü gibi can ve mal güvenliğini tehdit eden vakalarla karşılaşmamak, karşılaşıldığında minimum hasarla atlatabilmek için; önleyici faaliyetleri her şeyin üzerinde önemsiyoruz. Bu nedenle alınacak tüm tedbirlere ek olarak, işletme İş Sağlığı ve Güvenliği tehlike çalışma sınıfına göre (çok tehlikeli, tehlikeli, az tehlikeli) belli periyotlarda çalışanlara temel yangın eğitimlerinin verilmesi, tahliye tatbikatlar ile personelin eğitim ve tecrübesinin artırılması da meydana gelebilecek yangın vakalarının en az hasarla atlatılmasını sağlayacaktır. İşletmelerimizde can ve mal güvenliği önem arz etmekle beraber yangın sonrası oluşacak ciddi iş ve iş gücü kaybı, ekonomik ve hukuksal pek çok problemi de beraberinde getirebilecektir. Tek cümle ile özetlemek gerekirse; yangın risk haritalarımızı çıkararak, teknik uygulama ve donanım açısından eksikliklerimizi gidererek, bakım-temizlik-eğitim-tatbikat planlamalarını yapıp uygularsak, yukarıda oluşması muhtemel sorunların önüne geçebiliriz.

KEMAL TERZİOĞLU KİMDİR?

1980 doğumlu olan Kemal Terzioğlu, 2001 yılında Edirne Meslek Yüksek Okulu Harita ve Kadastro Bölümü’nü ve Erzurum Atatürk Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Ön Lisans Bölümünü bitirdi. 2015 yılında Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümünde Lisans eğitimini tamamlayan Terzioğlu, 2017 yılında İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümünde Yüksek Lisans Eğitimini, 2021 yılının Temmuz ayında da Varna Hür Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İş Güvenliği Tekniği ve Yangın Önleme Teknolojisi Bölümünde Doktora eğitimini tamamladı.

2005 yılında ÇOSB Bölge Müdürlüğü İtfaiye Amirliğinde göreve başlayan Terzioğlu, yaklaşık 7 yıl İtfaiye Çavuşu olarak görev yaptı. 2013 yılından bu yana ÇOSB Bölge Müdürlüğü İtfaiye Şefi olarak görevinin başında olan Terzioğlu, bölge bünyesindeki fabrika inşaat projesi inceleme ve işletme ruhsatı verme işlemlerini de sürdürmektedir. Terzioğlu, ekibiyle birlikte her yıl binlerce fabrika çalışanına da ‘Temel Yangın Eğitimi, Acil Durum Müdahale Ekipleri Eğitimi, Deprem Eğitimleri ve Acil Durum Tahliye Tatbikatı Uygulaması’ eğitimleri vermektedir.

Akademik çalışmalarının yanı sıra Terzioğlu, ‘Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksek Okulunda Sivil Savunma İtfaiyecilik Bölümü öğrencilerine ‘Yangın Müdahale Teknikleri’ dersi vermektedir.

ALDIĞI BELGELER

ÇOSB Özel Eğitim ve Kurs Biriminden Milli Eğitim Bakanlığı onaylı 40 saat İtfaiyeci Elemanı Yetiştirme Programı Sertifikası.

Kocaeli Üniversitesi 1. ve 2. Seviye Yangın Eğitici Eğitimi Sertifikası.

ODTÜ Doğal Afet ve Risk Yönetimi Sertifikası.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Yıldızlar Su Üstü Eğitim Merkezi Yangın Eğitimi 40 saat.

İYEM Yangın B-C ve Yangın Yönetmeliği Eğitim Belgesi (Her biri 16 saat )

1 ve 2 Yıldız Balık Adam Brövesi (CMAS)

Editör: TE Bilisim