Çerkezköy Bakış - Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Adkotürk isimli fabrikada çalışan 21 işçinin sendika üyesi olduğu gerekçesiyle işten çıkartıldığı iddiasıyla Tek-Gıda İş Sendikasının grevi sürüyor. Geçtiğimiz günlerde sendika üyelerinin Tekirdağ Valiliği önündeki eylemine polis müdahale etmiş ve arbede yaşanmıştı.
Sendika üyelerine ve işçilere destek, polis müdahalesini protesto etmek için Tek Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel Çerkezköy’e geldi ve fabrika önünde sendika üyeleri ile bir araya geldi. Türk-İş Tekirdağ İl Başkanı Murat Koçak ve TMS Çerkezköy Şube Başkanı Günay Özden’de destek verdi.

FABRİKA ÖNÜNDE BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI

Fabrika önündeki grev çadırının bulunduğu yerde basın açıklaması yapan Tek Gıda İş Sendikası Genel başkanı Mustafa Türkel, işçi hareketinin talepleri karşılık bulana kadar, örgütsüz gıda sektöründe ya da diğer iş kollarında örgütsüz iş yeri kalmayana kadar bu mücadelelerinin devam edeceğini ifade etti.

“TÜRKİYE’Yİ AYAĞA KALDIRACAĞIZ BUNU BÖYLE BİLİN”

Türkel, “Burada gece gündüz demeden günlerce bir direniş bir yasal hakkı kullanırken bir eylem, bir grev hakkını ortaya koydunuz. Bu greve öncülük eden arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Tek Gıda İş Sendikası’nın buradaki kadroları burada olmayan bütün arkadaşların size selamlarını, dayanışma dileklerini paylaşmak istiyorum. Biz şiddeti reddeden bir anlayışa sahip sendikayız. Biz aklı, hukuku ama endişeleri ortadan kaldırmış yüreği ile mücadeleye sahip çıkan bir sendikayız. Ve biz devletin bütün organlarının bizim bu mücadelemize saygı duymasını bekleyen ve isteyen de bir sendikayız. Şimdi Adkotürk olarak bu mücadeleyi başladığı gündeki kararlılıkla sürdürmek sizin en tabii hakkınız. Biz sendika olarak bu hakkı sonuna kadar destekleyeceğiz.

Gönül isterdi ki o içerideki arkadaşlarımız bu greve katılsınlar Bel Karper’deki gibi üretim dursun ve bu grev bize yakışır şekilde olsun. Ancak onları yargılamıyoruz. O içeride çalışanlar da çaresiz. Onlar da bilmeden işçi sınıfına ve arkadaşlarına kötülük ettiklerinin farkında bile olduklarını sanmıyorum. O nedenle buradan onlara bir çağrı yapmak istiyorum. Bugünden tezi yok fabrikaları boşaltın ve gelin buraya arkadaşlarınızın yanına. Buradan Adkotürk işverenine de çağrıda bulunmak istiyoruz. Biz sermaye düşmanı değiliz. Bu ülkeye yatırım yapan herkesi saygıyla karşılarız. Ancak bu ülkenin yasalarına, anayasasına da saygılı olmalarını bekleriz. Şimdi bir an önce çalışanların yasal haklarına saygılı ve elimizi uzatmışız toplu sözleşme masasında sizi beklemeye devam ediyoruz. Umuyoruz bu çok uzak olmayan zamanda bu elimiz tokalaşmayla biter. Aksi takdirde bu daha yeni başlangıç. Daha göreceğiniz şeyler yeni başlıyor. Onun için biz Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun bütün sendikaları, emek örgütleri, sivil toplum örgütleri, emekten yana siyasi partiler Türkiye’yi ayağa kaldıracağız bunu böyle bilin. Size dar edeceğiz bu ülkeyi. Çatısı altına girdiğiniz Tek Gıda İş Sendikası sizinle birlikte yol arkadaşlığı yapmaktan onur duyuyor. Türkiye işçi sınıfının mücadelesine katkı sunmaktan onur duyuyoruz. Ve bilesiniz ki bu sendikalar sizin yuvanızdır. Bu sendikalar sizlerle güçlü olacak. Sendikalarınıza sahip çıkın. En az işletmeleriniz kadar sendikalarınıza sahip çıkın. Bizim eksikliklerimizi tamamlamak için sizlerle birlikte yol arkadaşlığı yapmaya çıkmışız. Hepiniz yuvanıza hoş geldiniz. Hepinizin gazası mübarek olsun.” dedi.
Konuşmanın ardından basın açıklaması olaysız şekilde sona erdi. Türkel daha sonra grev çadırında sendika üyeleri ile bir araya gelip sohbet etti, sıkıntılarını dinledi.


 

Editör: TE Bilisim