Çerkezköy Bakış - İrmet Hospital Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzman doktoru açıklamalarda bulundu.
OKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARI TEHDİT EDİYOR
Çocuklarda ‘Üst Solunum Enfeksiyonu’ hastalığı hakkında bilgilendirmede bulunan Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzman Doktoru Haluk Esmeray, üst solunum enfeksiyonunun en çok okul çağındaki çocukları tehdit ettiğini ve sıklıkla sonbahar ile kış mevsimlerinde görüldüğünü ifade etti. Esmeray açıklamasının devamında ise, “Üst solunum yolu enfeksiyonları damlacık enfeksiyonları’dır. Yani bu hastalıklar, hastalık yapan etmeni bulunduran taşıyıcı ya da hasta birinin bir metre ya da daha yakın mesafeden konuşması, öksürmesi, tıksırması, hapşırmasıyla etrafa yayılan tükürük damlalarının diğer bir kişiye bulaştırması sonucunda oluşmaktadır. Genellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde ortaya çıkan üst solunum yolu hastalıkları düşünülenin aksine havanın soğuması ve çocuğun üşümesi ile ilgisi yoktur. Çocukların okula gitmesi virüsler ile karşılaşmayı arttırır. İnsanlar hava soğuk olduğu için iç ortamlarda birbirlerine yakın temasta kalırlar. Düşük nem, burun mukozasını kurutur, bu durumda kişi soğuk algınlığına yol açan virüslere karşı daha hassastır. Çocukluk çağında yılda 3-8 kez gibi oldukça sık görülebilen bu enfeksiyonlar genellikle antibiyotik tedavisi gerektirmeden, genel öneriler ve ilaç tedavisi ile geçebilmektedir. Ancak zamanında ve doğru tedavi edilmediklerinde ise yayıldıkları bölgeye göre; orta kulak iltihabına, zatürreeye ve romatizmal ateş gibi çok ciddi sağlık problemlerine yol açabilmektedir.” dedi.
ÜST SOLUNUM ENFEKSİYONLARI NELERDİR?
Üst solunum enfeksiyonun çeşitlerinden de bahseden Haluk Esmeray, hastalık çeşitleri hakkında da geniş bilgilendirmede bulundu. Uzm.Dr Haluk Esmeray, ilk olarak nezle hakkında konuşarak, “Halk arasında “grip” olarak ifade ettiğimiz nezle, aslında gribe göre çok daha hafif seyreden, genelde virüs dediğimiz hastalık yapıcı etmenlerin neden olduğu ve doktorunuzun vereceği genel önerilerle, antibiyotiksiz birkaç günde geçen enfeksiyon hastalığıdır. Dolayısıyla çocuğunuzun bu tür rahatsızlıklarında doktorunuza danışmadan antibiyotik kullanmayın. Nezlenin belirtileri,  Burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırık, burunda yanma ve hafif ateştir.” diye konuştu.
Nezlenin ardından grip hakkında geniş bilgi aktaran Esmeray, “Nezleye göre daha ağır seyreden, bol sıvı alma, C vitamini desteği, ateş düşürücü-ağrı kesiciler, burun açıcı damla ya da spreyler ve doktor tavsiyesiyle verilen grip ilaçları gibi genel önerilerle geçen ve antibiyotik kullanımı gerektirmeyen bir hastalık.
Belirtileri ise, baş ağrısı, yorgunluk, boğaz ağrısı, burun akıntısı, kuru öksürük, yaygın vücut ağrıları, bulantı, kusma ve ateş olarak gözükür. Ayrıca, Bademcik iltihabı ve farenjitte üst solunum enfeksiyonlarındandır. Çoğunun nedeni virüslerdir. Ancak yüzde 15 oranı ise ciddi komplikasyonlara neden olabilen A grubu beta hemolitik streprokoklardır. Sıklıkla 5-15 yaş grubunda gözlenir. Faranjitin belirtileri ise klinik bulgu boğaz ağrısıdır. Semptomlar ani olarak başlar ateş ve boğazda lenf büyümesi eşlik edebilir. Baş ağrısı,bulantı,kusma,karın ağrısı bademciklerde şişme, kızarıklık görülür.” şeklinde konuştu.
HASTALIK ÇEŞİTLERİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Doktor Esmeray, sıkça görülen üst solunum enfeksiyon çeşitleri hakkında bilgi aktardıktan sonra nadir olarak gözükebilen hastalıklardan da bahsetti. Haluk Esmeray, “Orta kulak enfeksiyonları da üst solunum enfeksiyonları arasında yer alıyor. Çocukların kulağında östaki borusu işlevi daha yavaş ve yetersizdir. Bu yüzden çocuklarda yetişkinlere göre daha sık rastlanılan orta kulak enfeksiyonlarında çoğu zaman antibiyotik tedavisi gerekiyor. Bu hastalığın belirtilerinde ise, Kulak ağrısı, ateş, işitme güçlüğü, daha küçük çocuklarda sadece huzursuzluk görülebiliyor. Bir diğer hastalık ise, Sinüzittir. Sinüzit başımızın içindeki kemikleri arasında bulunan ‘sinüs’ boşluklarında enfeksiyon oluşması sonucunda ‘sinüzit’ ortaya çıkıyor. Bazı çocuklarda daha uzun sürüp kronikleşebilen bu enfeksiyon çoğu zaman antibiyotik tedavisi gerektiriyor. Sinüzit’in belirtileri ise, Burun akıntısı, burun tıkanıklığı, baş ağrısı, öksürük, geniz akıntısı, ateş ve huzursuzluk.” ifadelerine yer verdi.
NASIL KORUNABİLİRİZ?
Hastalıklardan korunma yollarını da anlatan İrmet Hospital Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzman Doktoru Haluk Esmeray, “Çocukların üst solunum yolu enfeksiyonundan korunmalarında el hijyeni son derece önemlidir. Eller sık sık ve bol sabunlu su ile temizlenmelidir. Çocuğunuzu mümkün olduğunca hasta insanların yer aldığı ortamlarda bulundurmayın. Çocuğunuzun her gün yeteri kadar proteinli gıdalarla, yani et, süt, yumurta, peynir ve yoğurt ile beslendiğinden emin olunmalı. C vitamininin üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmada yararlıdır. Ancak enfeksiyon oluştuktan sonra fayda sağlamamaktadır. Çocuğunuzun yeteri kadar C vitamini takviyesini doğal yollarla almasını sağlanmalı. Günlük alınması gereken C vitamini bebeklerde 15-20 mg'dan ergenlerde 75 mg'a kadar değişiyor. Bebeklerdeki ihtiyaç günde yaklaşık bir mandalinaya, ergenlerde ise günde bir orta boy portakal veya greyfurta tekabül ediyor. Çocukların oynadığı oyuncaklar birçok yere temas ettikleri için bunların sık sık temizlenmesi de çocuğun enfeksiyon kapmaması açısından önemlidir. Çocuğunuz sonbahar ve kış aylarında çok sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyorsa, grip aşısı yaptırılabilir.” dedi.
Editör: TE Bilisim