Çerkezköy Bakış- 2021-2022 eğitim öğretim yılı, pandemi nedeniyle verilen zorunlu 1,5 yıllık aranın ardından 6 Eylül itibariyle yüz yüze olarak açıldı. Öğrencileri okul heyecanı sararken, velileri ise okul kıyafeti telaşına düştü. Birçok veli kararsızlık nedeniyle okul kıyafeti alışverişini son günlere bıraktı. Kimisi de “Okullar bir açılsın ondan sonra alırız” planlaması yaptı. Okul yönetimleri ise velilere 1 hafta içinde okul kıyafetlerini temin etmesi çağrısı yaptı. Okul kıyafetlerini satıldığı mağazaları gezen ve tek fiyat uygulamasından yakınan veliler, fiyatlarının cep yaktığını ifade ederek tepki gösterdi.


KUMAŞ VE İŞÇİLİK MALİYETİNDE ARTIŞ OLDU


Okul kıyafeti almak isteyen vatandaşların genellikle son güne bıraktıklarını, bu nedenle yoğunluk oluştuğunu ifade eden merkezi Çerkezköy’de bulunan Trakya Okul Kıyafetleri Üreticileri ve Satıcıları Derneği Başkanı Yaşar Yılmaz da, vatandaşların tepkilerine yaptığı açıklama ile cevap verdi. Fiyatların 2 yıl öncesine göre yüzde 20 zamlandığını ifade eden Yılmaz, “Bizim burada okul kıyafeti satan 3 arkadaş var. Biz faturaları da belgeleyecek düzeydeyiz. 60 TL’ye sattığım malın maliyeti bana 52 TL olmuş. Biz böyle bir maliyet görmedik. Kumaş çok pahalı. İşçilik maliyetleri de yükseldi. Biz mallarımızı kanserojen madde içermeyen, kaliteli kumaşlardan yapıyoruz. Vatandaş 2 yılda bir kısa kollu tişört alıyor. Bir pantolonu 2 yıl kullanıyor. Biz bunları daha düşük kalitede yapar isek 3 yıkamada bozulur. Biz tüccar olarak bize getirildiği zaman biz çok mahcup oluruz. Şu an iade ile ilgili en fazla 5 tane mal vardır altıncısı yoktur. Tabii halk 2 senede bir kıyafet aldığı için pahalı gözüyle bakabiliyor ama öyle bir şey yok.  Örneğin Atatürk İlkokulu’nun 5 parça kıyafeti 300 TL. Cumhuriyet İlkokulu- Ortaokulu 5 parça kıyafet 300 TL. Vatandaş geçen sene okul kıyafeti almadı zaten. 2 yıl öncesini konuşalım. 2 yıl önce İnci Narin Yerlici İlkokulu’nun kıyafetini 230 TL’ye satarken şimdi 280-300 TL’ye satıyoruz. Burada da ortalama yüzde 25’lik bir fark var. Ama kumaş maliyetleri geçen sene ile bu senenin arasında tam 1 misli artış oldu. İşçilik de bir misli arttı. Ama biz bu sene yeni ürünlerle ilgili anca bu şekilde dönebildik.” dedi. 


“VATANDAŞ İSTEDİĞİNİ ALABİLİYOR”


Okul kıyafetlerinin bütün olarak satıldığına dair iddialara da cevap veren Yılmaz, “Özellikle 1. sınıflar geldiği zaman 4-5 parça almıştır. Onun dışında isteyen bütün vatandaş istediğini almıştır. Fiyat konusunda da en pahalı kıyafet 270 TL-390 TL arasındadır. 4 parça kışlık kabanı, kısa ve uzun kollu tişört, pantolon. 350 TL’ye kadar düşüyor yani 10-30 TL arasında pantolon ile ilgili fiyat oynayabilir.” ifadelerini kullandı.  


İŞTE OKUL KIYAFETİ FİYATLARI


İlkokul kısa kollu tişört ve uzun kollu tişört 60 TL, ortaokul kısa kollu tişört ve uzun kollu tişört 70 TL, lise kısa kollu tişört ve uzun kollu tişört 70 TL, kanguru ilkokul sweatshirtler 120 TL, ortaokul sweatshirt 130 TL, lise sweatshirt 130 TL’den satışa sunuluyor.  Etekler 60 TL, uzun etekler ise 70 TL’den alıcısını bekliyor. İlkokul serj pantolon 60 TL, ortaokul serj pantolon 70 TL, lise serj pantolon 80 TL, kaşkorseli ilkokul pantolonu 70 TL, ilkokul komando cepli pantolon 80 TL,  ortaokul komando cepli pantolon 90 TL,  lise komando cepli pantolon 100 TL, ilkokul likralı pantolon 80 TL, ortaokul likralı pantolon 100 TL, lise likralı pantolon 120 TL’den satışa sunuluyor. Fevzipaşa ilkokulu eşofman takımı 150 TL, Şehit Erdem Uçar Ortaokulu eşofman takımı 160 TL, 75. Yıl Ortaokulu eşofman takımı 160 TL’den satışta.

Editör: TE Bilisim