Hafta sonu etkili olan yağışların ardından Pınarça Deresi ile Çorlu Deresi’ndeki su seviyesinin tehlike sınırına ulaşmıştı. Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy’de yaşanabilecek olası bir sel felaketi için yağış olmasına gerek olmadığını söyleyerek “Çatalca, Istranca Dağları ve Çayırdere’de toplanan tüm yağmur suları Çorlu Deresi’nde toplanarak Çerkezköy’e ulaşıyor. Sorunun çözümü noktasında dere ıslahı bir an önce gerçekleştirilmelidir” dedi. 

Çerkezköy Bakış –
Çerkezköy’de son günlerde etkili olan yağışların ardından derelerin su seviyelerinin yükselmesiyle birlikte tedirgin saatler yaşandı.
DERE SEVİYESİ YÜKSELDİ
Pazartesi Günü gerçekleştirilen Belediye Meclisinin ilk oturumunda da bu konu gündeme gelmişti. Sıkıntının en başta Pınarça ve Çorlu Deresi’nin durumundan kaynaklandığına dikkat çeken Belediye Başkanı Vahap Akay, Çorlu Deresi’nde Çerkezköy’de yağış kesilmesinin ardından dahi ciddi bir seviye yükseldiğini söyledi.
“YAĞMASA BİLE SULAR ALTINDA KALABİLİRİZ”
Çerkezköy’de yaşanabilecek olası bir sel felaketi için Çerkezköy’de yağış olmasına gerek bile olmadığını söyleyen Başkan Vahap Akay; Çatalca, Istranca Dağları ve Çayırdere’de toplanan tüm yağmur sularının Çorlu Deresi’nde toplanarak Çerkezköy’e ulaştığını kaydetti. Pazartesi günü kendisinin de son derece tedirgin olduğunu belirten Belediye Başkanı Akay, Hükümet Binası’nın yakınında bulunan köprüde suyun sınıra dayandığını hatırlattı.
“AÇMA ÇALIŞMALARI ŞU AN YAŞANACAK SEL’E ENGEL OLDU”
“Devlet Su İşleri’nin daha fazla bahane üretmeden harekete geçmesi gerek” diyen Vahap Akay; “Çerkezköy ile ilgili yapılacak çalışmaların hızlanmasını ümit ediyoruz. Sorunun çözümü için gündemde olan baraj projesinin yapımı bu kış dışında 2 kış sonra tamamlanacak bir çalışma” dedi. 2 gün önceki yağışların ardından olası bir felaketin ıska geçtiğini söyleyen Vahap Akay, geçtiğimiz haftalarda basına da yansıyan 7-8 günlük Pınarça Deresi çalışmalarını hatırlattı. Haziran ayından bugüne kadar DSİ’den alınan sallama kepçeleri ile birlikte özverili bir çalışma yürütüldüğünün altını çizen Vahap Akay, yapılan bu açma çalışmalarının sallama kepçesiyle yapılmasının üzerinde ısrarla durmalarının haklı sebeplerinin görüldüğünü, bugün yaşanacak olası bir sel felaketinin ucuz atlatıldığını söyledi. Akay, “Biz o açma çalışmalarını yapmasaydık, Pazartesi akşamı sel felaketi yaşanması kaçınılmazdı” dedi.
“KAYMAKAM KUBİLAY ÇOK DESTEK VERDİ”
Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay’ın da dere açma çalışmalarında çok çaba gösterdiğini söyleyen Belediye Başkanı Vahap Akay, Kaymakam Kubilay’ın bu konuyu İl Koordinasyon Kurullarında dile getirdiğini, kendisiyle birlikte konuyla ilgili görüşmeler yapmak için DSİ’ye birlikte gittiklerini belirtti.
3 KRİTİK NOKTA
“Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı, TESKİ Genel Müdürü İbrahim Beyle beraber Büyükşehir Belediye Başkan’ımız aradı ve geleceklerini söylediler” diyen Akay; “3 noktada yapılacak olan çalışmaların bizim için hayati olduğunu anlattık. Bunlardan birincisi BSH’ın oradaki köprü, burası çok acildir ve bekleyecek tahammülümüz kalmamıştır. Buranın yeniden düzenlenmesi için görüş birliğine vardık. İkincisi Atılım Beton’un bulunduğu yerdeki köprü. O köprünün eğimi ve yükseltisi engel teşkil ecdiyor. Üçüncüsü ise Kızılpınar’daki köprü. Orada da dere daralıyor” açıklamasını yaptı.
“KAMULAŞTIRMA ÇALIŞMALARINDAN DOLAYI ERTELENDİ”
Belirttiği üç alanda da ciddi kamulaştırma sorunları olduğuna değinin Vahap Akay; “Bu yüzden çalışmalar ve atılacak adımlar sürekli ötelendiği için bu noktaya geldik. Göreve geldiğimizden beri 10 aydır bu konu defalarca gündeme geldi. Haziran’da çok büyük bir sıkıntı atlattık. Bugün atlattık yine. Ben havanın karardığını yağmur bulutlarını gördüğüm anda tedirgin oluyorum. Sürekli bir tedirginlik içerisinde yaşıyoruz” şeklinde konuştu. Atılım Beton mevkiindeki köprüyle Kızılpınar’daki köprünün Devlet Karayolları sorumluluğunda olduğu bilgisini veren Vahap Akay, “Karayolları’nın bu konuyla ilgili bir çalışma yapmak gibi bir niyeti olduğunu görmüyorum. Bu konuyu Büyükşehir ve TESKİ yetkilileriyle konuştuk. Onlar Karayolları ile iletişimi geçecek, biz de geçtik ve gerekli bilgiyi verdik” dedi.
“ÇERKEZKÖY’E GEREKLİ HASSASİYET GÖSTERİLMEDİ”
Akay; “Bunların tamamı bizim önümüzdeki 2 kışı rahatça geçirebilmemiz için yapılması gerekenler. İşin aslı dere ıslahlarıdır. Pınarça Deresi’nin ıslahının henüz tamamlanmadığını görüyoruz. Siyaset yapmaya kalksam daha farklı şeyler sorar-konuşurum, bugüne kadar kim bu konuda ne yapmış bunu sorarım. Ben bunu sormuyorum. Siyaset yapmıyorum, derdim bu değil. Derdim yalnızca Çerkezköy’ün bu dertten kurtulması. Sorunun birebir muhatap yetkili kurumu DSİ’dir ben sürekli bunu söylüyorum. Kurum, gerekli hassasiyeti göstermemiştir. Önümüzdeki süreçte bir an evvel önümüze konulan 8 Temmuz’da tamamlanacak olan baraj projesinin iyimser tahminle 2 senede tamamlanacağını söylüyorlar. Yani bu da Çerkezköy’ün 2-3 Kış bu sorunla karşı karşıya olacağı anlamını taşıyor.  Biz de üzerimize düşen çalışmaları hızlandıracağız. Ancak işin esası DSİ’nin Çorlu Deresi Islah Projesini hızlandırması” diye konuştu.
Editör: TE Bilisim