Merhaba değerli okurlarım.

Bugün ilk köşe yazım ile karşınızdayım. Bundan sonra bir aksilik çıkmadığı süre içinde her hafta Salı günü bu köşede sizlere bilgilerimi aktarmaya çalışacağım.

İdeal topraktan bahsetmeden önce sizlere “Toprak” kavramını anlatmak isterim; Toprak: İçerisinde canlıların, mineral, element, organik ve inorganik maddelerin bulunduğu bünyesinde hava ve su barındıran bitkiler ve dünyanın canlılığı için elzem öneme sahip olan yer küre katmanıdır.

Toprakta yetiştirmeyi düşündüğümüz kültür bitkimiz bizler için ideal toprak tanımını değiştirmektedir, örneğin bir çöl düşünün orada kaktüs için ideal toprak tuzlu, kuru ve yüksek silisyum içeriğine sahipken hububat ya da sebze yetiştiricisi için ideal toprak değerleri çok daha farklı olacaktır.

Yetiştiricilik öncesi toprak analizi yapılmazsa toprağa uygulayacağınız gübrenin miktarını belirlemek ve topraktaki eksiklikleri görmek çok zor olmaktadır. Bir mühendis olarak zorlandığım bir konuda yetiştiricilere toprak yapılarını inceleme şansı elde edemeden besleme tavsiyesinde bulunmak zorunda kalmamdır. Doğru mühendislik destek almak için sizlere tavsiye toprak analizinizi yaptırmanız olacaktır.

İdeal toprak değerlerini belirlemek için ilk olarak yetiştirmek istediğimiz bitkiye karar vermek büyük önem taşımaktadır. Bitkiler toprak istekleri ve besin elementi istekleri bakımından birbirleriyle farklılık göstermektedirler. Bitkinize karar verdikten sonra ilk olarak öğrenmeniz gereken bitkinizin pH isteğidir sonrasında bitkinizin yıllık olarak ihtiyaç duyduğu besin değerini ve bu besinleri hangi büyüme döneminde tükettiğini öğrenmelisiniz.

Besin elementlerinde yaygın olarak nitelendirilen makro ve mikro elementler bulunmaktır makro elementler; Azot, Fosfor, Potasyum, Kükürt, Magnezyum, Oksijen, Karbon, Hidrojen,  mikro elementler; Çinko, Demir, Bakır, Molibden, Mangan ve Nikel’dir.

Bitkiler topraktan beslenir bu sebeple toprağınıza bitkinizin ihtiyacı olan gübreyi ihtiyacı olan dönemde ulaştırmak büyük önem taşır, bitkiler genellikle ilk büyüme evrelerinde yoğun olarak Azot(N)’a ihtiyaç duyarlar ilerleyen dönemde Forfor(P) ve Potasyon(K) ihtiyaçları ortaya çıkar bu ihtiyaçları kompoze gübreler ile (örneğin 10.10.10 gibi gübreler) ilk evrelerde karşılamak sizlere avantaj sağlayacaktır. Bu gübreler TABAN GÜBRESİ olarak adlandırılır, sonraki ilk gelişim evrelerinde ÜRE (%46) yani yüzde 46 oranında azot içeren gübre ile sağlayabilirsiniz.

Üre gübresinin aşırı kullanımı bitkilerde yakma diye adlandırılan solgunluk ve ölümle sonuçlanan zarara yol açabilmektedir bu sebeple bitkinin kök bölgesine fazla yakın uygulanmaması veya hobicilere suda çözülerek uygulanması tavsiye edilmektedir.

Bitkinin sonraki gelişim evresi gözlemlenmeli ve toprak içeriği dikkate alınarak yeniden azot uygulanması ve fosfor, potasyum, mikrobesin elemementi gibi elementlerin uygulanması olacaktır.

Çerkezköy’de bu ürünleri bulabileceğiniz çeşitli tarımsal ürün sağlayıcıları bulunmaktadır, bu noktalar bu ürünleri mümkünse bu noktalardaki mühendis veya yetkilerle bilgi alarak uygulamanızı tavsiye ederim.

Sonuç olarak değerli okur tek bir ideal toprak yapısı bulunmamaktadır, bitki için doğru içeriklere, toprak tekstür (bünye) ve strüktür (tanecik) yapısını öğrenmeli bitki için doğru koşulları sağlamalısınız.

İlker Öztürk