1. sulama veya damlama sulama olarak bilinen sulama tekniğinde suyun bitkiye ulaştırılması yavaş ve uzun bir periyotta gerçekleştirilmektedir. Su doğrudan damlacıklar halinde, kök bölgesine uygulanarak bitkinin suya azar azar ulaşmasıyla gerçekleşir.


Damla sulama sistemlerinin otomasyon sistemlerle zaman ayarlı şekilde kullanılması üreticiye büyük bir avantaj sağlamakta ve üreticinin zaman kazanmasını sağlamaktadır. Otomasyon sistemde sulama vanaları belirli saatlerde açılır ve belirlenen süre kadar sulanıp kapanırlar.


Su ve sıcaklık stresinin azalmasında damlama sulama sistemi bir çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Suya ulaşan bitkinin gelişimi kolay ve ulaşamayan bitkiye oranla büyük oranda yüksek olmaktadır. Harcadığınız iş gücü azalmakta ve işçiliğin giderleri düşmektedir.
 

Damla sulama için kullanılan su rezervuar tanklarında suda çözünebilen gübreler kullanılarak bitkilerin besin ihtiyaçları karşılanabilmekte ideal gübre miktarının uygulanması kolaylaşmaktadır.

Salma sulamaya oranla daha az su tüketimi gerçekleştiği gibi bir de sulanan alan daha az olduğundan yabancı ot miktarında da azalma olmaktadır böylelikle çapalama ve ot temizleme gibi ihtiyaçlar azalmaktadır.


İdeal damlama sulama içerikleri; Filtre ünitesi (süzgeç, kum çakıl filtresi, elek süzgeç), basınç ölçer, vana, gübreleme tankı, zamanlayıcı, elektronik vana, ana boru hattı ve leteral (ikincil) boru hattıdır.


Anaboru hattımızın 32 inç (bir parmak) veya 40 inç olarak ölçülendirilen polietilen (PE100) borularla çekilmesi tavsiye edilmektedir, bu borunun son uç kısmına yine ölçüsünde kör tapa olarak adlandırılan sonlandırıcı aparat takılmalıdır.

Ana su hattımız bir depo veya direkt olarak su hattı olabilir.


Ana hattın su kaynağı ile arasına selanoid vana olarak isimlendirilen elektronik kontrol edilen su vanası konulmalı ve bu vana bir zamanlayıcı yani Timer’a bağlanmalıdır, timer denen zamanlayıcı ekipman bu vanayı sizin istediğiniz saatlerde açmakta veya kapatmaktadır. Sulamanın sıklığı süresi ve miktarı zamanlayıcı ile ayarlanmaktadır.


Ana hattımızdan sulama yapılacak alanlara 16’’ çapında damlama sulama boruları bağlantısı yapmak için prizkolye olarak isimlendirilen ekipman kullanılmakta ve priz kolyenin çıkış noktası öncesi 32 lik boru delinmelidir, vidalı damlama vanaları bu noktalara konarak ikinci bir leteral kontrol sağlanabilmektedir. Bu vanalara damlama sulama boruları sabitlenerek sulanması istenen alanlara doğru açılarak sabitleme kazığı ile sabitlenmelidir.


Sabitlenen damlama boruları bitkilerin bulundukları pozisyonlara göre delinmeli ve deliklere damlatıcılar takılmalıdır. Böylece damlama sulama sistemimiz hazır olacaktır.

Bu malzemeleri Çerkezköy’de bulunan tarımsal ürün sağlayıcılardan veya peyzaj uygulama firmalarından edinebilirsiniz. Saygı ve sevgilerimle