Peyzaj veya spor alanlarında kullanılan canlı çim dokuları rulo olarak hazırlanan materyal ile veya tohum kullanılarak oluşturulabilmektedir.

Çim olarak isimlendirilen yapı aslında bir bitki topluluğu tarafından oluşturulan vejetasyona sahip (bitki birliği), döneme, mevsime, çevreye kısaca organik ve inorganik faktörlere bağlı olarak bitki çeşitliliği değişen rekreasyon veya peyzaj amacıyla kullanılan doğal görünüme sahip canlı yapıdır.

Çim uygulamaları gerçekleştirilirken dikkat edilmesi gereken hususlar; Toprağın yapısı, alanın tesviyesi, kullanım amacı, bölgenin iklimi, bölgeye uyumlu bitki çeşitleri, sulama yöntemidir.

Çim alan olarak kullanılacak bölge için bir Ziraat Mühendisi ve Peyzaj Uygulamalarında deneyimli biri olarak sulama tavsiyem kesinlikle otomatik sulama sistemidir. Bu konuyla ilgili yazımı Tüm Makalelerim kısmında bulabilirsiniz.

Çim Uygulamasında iki yol izlenmektedir;
Rulo Çim;

 Tohumla Çim Alan Oluşturmak;


Rulo Çim uygulamasında tesviye yapılmış alana rulolar halinde gelen çimler serilerek çim alan aynı gün içerisinde oluşturulabilmektedir.

Tohum ile yapılan uygulama daha meşakkatli bir sürece sahiptir genellikle metre kareye 50 gr çim tohumu tavsiyesinde bulunulsa da şahsi kanaatim tohum sarfiyatının yüksek olduğudur bu sebeple en az metre kareye 65 gr tohum atmanızı tavsiye ediyorum.

Tohum atılacak alan yine rulo çim uygulamasında olduğu gibi tesviyeye sahip düz ve iyi toprak sıkıştırmasına sahip bir alan olursa çim alanın ömrü daha uzun olacaktır.

Rulo çim satın almak için kullanabileceğiz firmaları dikkatle gözden geçiriniz ve uygulayıcılara danışınız çünkü bu firmalar zaman zaman kötü teslimatlar yapabilmekte ve kullanıcıları mağdur edebilmektedirler.

Çimler doğru sulama sistemlerine sahip olmazsa, aşırı basılmaya maruz kalırsa, yanlış gübrelenirse ve doğru biçilmezse alandan hızla uzaklaşacaklardır ve yerlerini bölgenin yabancı otlarına bırakacaklardır.
En doğru uygulamalar peyzaj uygulama profesyonelleri tarafından gerçekleştirilmektedir fakat bu uygulamalar 100 metre kare altı gibi ufak alanlarda son tüketici için ekonomik olmamakla birlikte profesyonel hizmetin kişiye ulaştırılması da zaman almaktadır.
Bunun en büyük sebebi ufak alanlardaki işçilikler ve nakliye ücretleri metre kare birim fiyatını yukarıya taşımaktadır.

Çim alan oluşturulduktan sonra çiminizin düzenli olarak biçim ve gübreleme ihtiyaçları ortaya çıkar biçim ihtiyacı bitkilerin boylarına göre ön görülebilir ve çim biçme makinesi ile kolayca gerçekleştirilebilir, gübreleme içinde ortalama dört ayda bir 12.12.12 sıvı organik maddeli gübre ile 10cc/metrekare şeklinde uygulama yaparak gerekli gübre ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz, yine mart ayı sonrasında bitkide ihtiyaç olarak ortaya çıkan aşırı azotu karşılamak içinde çimler için üretilen azot(N) içeren bir kimyasal gübre tercih edebilirsiniz.

Çim alanlarda yaz döneminde yabancı otlar ortaya çıkabilmektedir bu tarz durumlarda kullanılan zirai ilaçlar vardır bu ilaçlarla bu yabancı otları çim alanınızdan uzaklaştırabilirsiniz.

Sonuç olarak çim alan uygulamalarında fiyat/performans düzleminde en mantıklı seçim rulo çim uygulamasıdır, alan iyi tesviye ve otomatik sulama sistemine sahip olduğu sürece uzun yıllar bakımını gerçekleştirerek sağlıkla kullanabileceğiz bir yeşil alana sahip olabilirsiniz.
 
Peyzaj ve çim uygulamaları teslimi sonrasında da teknik desteğe ihtiyaç duyan uygulamalar olduğundan firma tercihinde bulunurken kesinlikle tercih edeceğiniz firmanın referanslarını ve yapmış oldukları işlerin örneklerini, gelişim süreçlerini talep ediniz, bedava peynir fare kapanında olur :).