Çerkezköy Bakış - Çerkezköy Belediyesi, yol sirkülasyon projesi kapsamında geçtiğimiz Haziran ayında Öztrak caddesini çıkış, Atatürk caddesini ise iniş yönü olarak belirleyerek tek yöne geçiş yaptı. Ardından geçtiğimiz Haziran ayında Öztrak caddesindeki orta refüjün kaldırılması için burada dikili bulunan 293 ağaç, tepkilere rağmen iş makineleri ile söküldü. Geçtiğimiz Aralık ayında ise Çerkezköy Belediyesi ekipleri, Öztrak caddesine paralel olan Atatürk caddesinde ağaç söküm işlemlerine başladı. Yaklaşık 300 ağacın bulunduğu caddedeki ağaçlar ilk başta tamamen budandı. Ardından da Altıyol ile Pera kavşağında bulunan 200’e yakın ağaç söküldü. Daha sonra da kaldırılan orta refüje asfalt döküldü.

Geçtiğimiz pazartesi günü ise Pera ile Kipa kavşağı arasındaki orta refüjün kaldırılması için belediye ekipleri tekrar çalışma başlattı. AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe ile çok sayıda partili ve vatandaş, ağaçların bulunduğu yerde nöbet tutarak ağaçların sökülmesini önledi. Ancak tüm tepkilere ve tek yön uygulamasının getirdiği olumsuzluklara rağmen Çerkezköy Belediyesi geri adım atmadı ve dün günün belirli saatlerinde caddeden ağaç söküm işlemine devam etti. Ağaçların sökülmesi ve caddelerin tek yöne çevrilmesi nedeniyle Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, vatandaşlardan büyük eleştiri aldı.

ELEŞTİRİLERE CEVAP

Başkan Akay, bu eleştirimlere ise sosyal medya hesabından yaptığı fotoğraflı paylaşımla cevap verdi. Akay, paylaşımında “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezinin (UKOME) 18 Ocak 2017 tarih ve 2017/7 sayılı kararı ile (EK-1) Atatürk ve Öztrak Caddeleri ile buna bağlı sokaklarda yeni trafik sirkülasyon projesi kapsamında tek yön uygulamasına geçilmiştir. Yeni trafik sirkülasyonu Çerkezköy Belediye Meclisinde 1 Kasım 2016 tarihinde Belediye Meclis üyelerinin fikir ve düşüncelerine iki seçenekli olarak sunulmuş, ardından 1 Kasım 2016’dan itibaren tüm yayın organlarımız aracılığı ile tüm Çerkezköy Halkı ile paylaşılmıştır. İki seçenek; yani orta refüjün kaldırılarak veya orta refüjün kalarak tek yöne geçilmesi ile ilgili görüş ve öneriler alınmaya başlamıştır. 1 Kasım 2016 tarihinde meclis tutanaklarında anlaşılacağı gibi konu ile ilgili söz olan üç Ak Partili 1 Cumhuriyet Halk Partili üye ağaçların- orta refüjün kaldırılarak düzenleme yapılması yönünde görüş beyan etmiştir. Kasım 2016’dan Haziran 2017 tarihine kadar geçen yaklaşık 7 aylık dönemde vatandaşlarımız ve kamuoyundan alınan yüksek çoğunlukta ağaçların kaldırılarak düzenleme yapılması görüşü neticesinde Temmuz 2017 tarihinden itibaren Öztrak Caddesinde ağaç söküm işlemleri başlamıştır. Toplam 294 ağaç sökülerek mezbahada bulunan depoda güçlendirilmiştir.(EK-2) Önümüzdeki günlerde sokak, park ve bahçelerimizde dikimleri yapılacaktır.Ardından Atatürk Caddesi iki etap da 106 ağaç söküm işlemi güvenli bir şekilde tamamlanmış aynı anda Cengiz Topel ve Narin caddelerine dikimleri gerçekleştirilmiştir. (EK-3) Aynı zamanda Atatürk ve Öztrak Caddelerine 40-45-50 cm çapında çoğunluğu ıhlamur olmak üzere 120 ağaç dikimi yapılmış ve dikimleri devam edecektir. (EK-4) Hal böyle iken alınan kararlar çok önceden vatandaşlarımız görüş ve önerileri doğrultusunda ilerlerken orta refüj düzenlemesinin yüzde 80’i tamamlanmış ve yüzde 20’lik kısmı ile ilgili son etap tamamlanırken 12 Mart 2018 tarihinde AK Parti İlçe Başkanı ve yönetiminin, kendi beyanları ile çelişen yaptıkları kamuoyunu yanıltıcı ve aldatıcı tüm açıklamalarını vatandaşlarımızın takdirine bırakıyorum. Atatürk ve Öztrak Caddeleri ile ilgili yeni düzenleme çalışma hedeflerini Nisan ayı meclisinde belediye meclisimize, ardından esnafımıza ve vatandaşlarımıza açıklayacağız.” ifadelerine yer verdi.

ELEŞTİRİLERE CEVABA ELEŞTİRİ

Geçtiğimiz Haziran ayından bu yana Atatürk, Öztrak ve Uğur Mumcu Caddeleri ile bu caddelere bağlı sokakların tek yöne dönmesiyle çok sayıda maddi hasarlı ve yaralamalı trafik kazası meydana geldi. Birçok kişi kazalar nedeniyle hastanelik oldu. Bu 3 cadde ile bağlı sokaklarda trafik içinden çıkılmaz bir hal aldı. İlçede yaşayan halkın büyük bir bölümü de bu uygulamadan memnun olmadığını ifade etti ve etmeye de devam eti. Bunun en büyük örneği ise Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın eleştirilere karşılık sosyal medyadan yaptığı paylaşıma yapılan eleştirilen kanıtı oldu. Akay’ın yaptığı bu paylaşıma gelen yorumların büyük çoğunluğu tepki ve eleştiri oldu.

GELEN BAZI YORUMLAR

Çınar Aydemir: Caddelerimiz ağaçlar sökülünce ve tek yön olunca hiçte iyi olmadı. Çocuğumuz ile karşıdan karşıya geçerken can güvenliğimiz yok. Araçlar ne trafik ışıklarında ne de yaya yollarında öncelik tanımıyorlar. Çok hız yapıyorlar denetleme vs bir şey de görmedik hiç. Burada yaşayan bir vatandaş olarak hiç de hoşnut değiliz bu durumdan.

Ahmet Şahinkaya: İlk başta bir hastalığa doğru teşhis koyup doğru tedavi uygulanmalıydı. Burada sorun 6 yol kavşağı ve çapraz yapılan park idi. 6 yol kavşağına tek yön uygulamasına geçilmeden çözüm bulup Atatürk ve Öztrak caddesindeki çapraz park sisteminden yola paralel park sistemine geçilmeliydi. Şuan karşıdan karşıya geçmek tam bir zulüm. Şehir görüntüsü bozuldu. Yol üstü kasabalarına döndü.

Cafer Hallaç: A partili B partili üyeler imzalamışlarsa kime sormuşlar seçmene sormuşlar mı veya ne karşılığında imzalamışlar bilmem. Ayrıca sökülen ağacı başka yere dikmek marifet değildir. Önemli olan bir yeri bozmadan diğerini düzeltmektir. Özetle söylüyorum başkan bu inadından vazgeçmeli ve ivedilikle eski düzene dönülmelidir. Yoksa bir daha asla o koltuğu rüyasında bile göremeyecek. Ağzıyla kuş bile tutsa. Çünkü bu iş hiç güzel olmadı hem sürücü hem de yayalar için.

Gözde Serkan Avcı: Işıklarda bekliyoruz, yeşil yandığı halde arabaları üzerimize sürüyorlar, bir şeye kalkıştınız onayladık ya da onaylamadık neyse yaptınız bari sonrasında yaptığınız işin ardında durun, ceza mı yazacaksınız, bu ışıklara kamera mı takacaksınız? Polis mi görevlendireceksiniz? Çarşıya çıkmak eziyet oldu.


Şengül Günay: Yolda yol olsa balı söktü ağaçları yaşlılar geçemiyor. Okul var, cami var ortalık yarış pisti gibi. Cadde dediğin sakin yeşil olmalı. Bu ne ya her an bekliyoruz hangi araba bizi çarpar diye. Eski halinden hiç bir şey kalmadı çöl oldu yeşillik yok yazık.

Yeşim Akın: Kapaklı’da oturuyorum Çerkezköy’e gitmek, gideceğim yere varıp dönmek için girip çıkmadığımız sokak kalmıyor. Tek yön uygulaması trafiği rahatlatmadı. Daha çok karıştırdı. Güzelim ağaçları söküp kaldırınca güzel mi oldu yeşilin olmadı bir ilçe oldu fikir kimden çıktıysa berbat.

Sezgin Kahramanoğlu: Bence şehir içi mimarlık çok önemli. Çerkezköy’de yapılan her iş geçici yapılıyormuş gibi yapılıyor sonrasına bakarız der gibi. 6 yol kavşağındaki yapılan her iş bir birinden çirkin ve engelleyici. Atatürk ve Öztrak caddelerinde kaldırılan orta refüjler yayaların hayatını tehlikeye atmaktan başka bir işe yapmamıştır. Barbaros caddesindeki yüksekliği 30 cm bulunan kasisler yaya ve şoföre eziyet olmuştur Çerkezköy böyle anlatmaya bitiremez kimse. Çerkezköy’ün içini denetleyen bir belediye olmalı. Şu yapılan işlerin mimari ve mühendisi kimse kendine başka bir iş bakmalı.

Ömer Eroğlu: Sonuç olarak trafik düzeldi mi halk bundan memnun mu bir anket çalışması yapın sonuçlarını paylaşın.

Fikri Güler: Tek kelime ile tek yön mükemmel oldu. Allah razı olsun başkanımızdan.

Talip Sönmez: Ben bir şoför olarak bütün ülkeyi işim gereği geziyorum her belediye veya yerleşim yeri yolları çift şerit yapmak için nerdeyse kaldırımları kaldırıyorlar bizim yöneticilerde var olan yolu hangi akla hizmetse tek şeride dönüştürdü amaç nedir?

Turgut Güzel: İnadına mı yapıyorsun başkan bırak şu tek yon muhabbetini trafiğin içine etiniz halk memnun değil bu kadar basit.

Ergin Ertürk: Her yeri beton yaptınız aferin size ağaçları oraya diktik şöyle yaptık boş. Belediyeden yukarıya doğru bakın bakalım ne görüyorsunuz beton. Oy veren biri olarak yazık hiç mi başkanın etrafında aklı başında adam yok. Demek ki yok. Sevdamız Çerkezköy demekle olmuyor bu işler.

Yusuf Demirci: Tek şerit işi olmadı. Trafiğe çözüm getirmeyi bırakın daha da kötü oldu. Ağaçlar da yanında ekstra oldu.

Özgür Deniz Gül: Karşıdan karşıya geçmek zulüm oldu. Tek üstgeçit ve altgeçit bulunmayan Çerkezköy’de böyle bir uygulama hangi akla hizmettir.

Sinem Demiray: İçine ettiğiniz yolu tescilleyerek bize sunuyorsunuz. Senelik ağaçları kesiyorsun. Taksimde 2 ağaç kesilmesin diye savaş çıkarttığınız günler unutulmadı CHP.

Ilyas Ayaz: Trafiği nasıl altüst edersiniz diye bir proje yapılsaydı işte tam da bu yapılırdı... İşe parti gözüyle değil tarafsız bakmak lazım... Bu iş olmadı Başkan...Ne yaya ne şoför memnun...Olan ağaçlara oldu...

Turgut Köse: Tutarsız yorum, şehrin göbeğindeki ağaçları söktünüz, sizin verdiğiniz zararı Termik Santral 40 yılda veremez. Ama siz 3 yılda güzelim Çerkezköy’ü mahvettiniz.

Ertan Kader Kasi: Berbat ettiniz Çerkezköy’ü güzelim görüntüyü beton yığınına döndürdünüz. Eskiden gittiğim 5 dakikalık yol şimdi 15 dakikada gidiliyor. Seçimlerde görürsünüz.

Ahmet Güçlü: Ağaçların sökülmesine mazereti olmaz dünyanın dört bir yanına gidin böyle bir uygulama yok.

Alidogan Ileri: Tamam cadde genişledi ama karşıdan karşıya geçemiyoruz. Ona da bir çözüm istiyoruz.

Editör: TE Bilisim