Çerkezköy Bakış - Cuma günü okulların tatile girecek olmasıyla birlikte birçok aile tatil yörelerini yolunu tutacak. İrmet Hospital Başhekimi Dr. Hakkı Burç Baykaran da yaptığı yazılı açıklamada, tatile gidecek kişilerin alması gereken önlemler ile ilgili bilgiler paylaştı.  Tatile çıkmadan önce kişilerin sağlık kontrolünden geçmesinin faydalı olacağını belirten Baykaran, “Sağlık kontrollerinin türleri tatile çıkmaya hazırlanan kişilerin kaç yaşında olduğuna, cinsiyetlerinin ne olduğuna ve hangi bölgeye seyahat edeceklerine göre değişkenlik gösterebilmekle birlikte bazı ciddi sağlık problemleri için yaptırılabilecek olan sağlık kontrolleri genellikle herkes için geçerli olmaktadır. Uygun ve doğru sağlık kontrollerinin gerçekleştirilmesi kişileri kötü etkileyebilecek olan her türlü hastalık riskini de ciddi oranda azaltmaktadır.” dedi. Baykaran tatile çıkmadan önce yaptırılması gereken 7 sağlık kontrolünü şöyle ifade etti:
 

ÇOCUKLARI İLE BİRLİKTE TATİLE ÇIKACAK AİLELER ÇOCUKLARINIZIN SAĞLIK KONTROLLERİNİ YAPTIRIN


Tatile çıkmadan önce çocukları sağlık kontrolünden geçirmeyi ihmal etmeyin. Çocuğunuzda alerji, astım, diyabet gibi kronik hastalıkları varsa devamlı kullandığınız ilaç ve/veya aletleri ve acil durumlarda kullanılacak tedavileri mutlaka yanınıza alın.

YURT DIŞINA SEYAHAT ETMEDEN ÖNCE GEREKLİ KONTROLLERİ YAPTIRILMASI


Yurt dışı seyahatlerin artmasıyla birlikte bazı riskli hastalıkların Türkiye'de de görülme sıklığı artmaktadır. Yurt dışı tatiline çıkmadan önce kişilerin, en az 20 gün önce bir hastaneye başvurmaları ve gidecekleri bölgelere göre gerekli olan aşı ve ilaç tedavilerine başlamaları gerekmektedir. Örneğin: Afrika Kıtası'na seyahat edecek olan kişilerin sıtma hastalığına karşı önlem almaları gerekmektedir. Sıtmadan korunmak için de ilaç kullanmak gerekiyor.  Sivrisinek kovucu sprey kullanmak gibi uzun kollu elbiseler giymek de gerekmektedir.
 

ŞEKER HASTALIĞI KONTROLÜNÜN YAPTIRILMASI


Tatili oldukça kötü etkileyen sağlık sorunlarından birisi de ileri derecede şeker hastalığıdır. Kişilerin pek çok yiyeceği sınırlandırmasına neden olan bu hastalık için de tatile çıkmadan önce bir sağlık kontrolü yapılması gerekmektedir. Bu sayede olası bir şeker hastalığı durumunun baş göstermesi halinde tatil esnasında yenecek gıdalar da buna göre ayarlanabilmektedir.
 

KALP HASTALIĞI KONTROLÜNÜN YAPTIRILMASI


Kalp grafisi (EKG), karaciğer fonksiyon testleri, açlık kan şekeri ve kan yağları (LDL Kolestrol, VLDL Kolestrol, HDL Kolestrol) testlerine sadece 2 saat ayırmak yeterli olacaktır. Kalp hastalığının en büyük riskleri; şeker hastalığı, kolestrol yüksekliği, tansiyon hastalığı, sigara ve ailede kalp hastalığı veya sebepsiz erken yaşta ani ölüm öyküsüdür. Tatil öncesi çok aktif iken tatilde hareketsiz kalkmak ya da tam tersi inaktif haldeyken çok hareketli hale gelmek dolaşım sistemimizi negatif yönde etkilemektedir. Kalp hastalığı doğrudan ölümle sonuçlanabilecek bir sağlık sorunu olduğundan dolayı tatile çıkmayı düşünen kişiler kalp konusunda sağlık kontrolünden geçmeyi ihmal etmemelidirler.
 

HAMİLELİK KONTROLÜNÜN YAPTIRILMASI


Tatili büyük ölçüde etkileyebilecek durumlardan birisi de tatil esnasında fark edilebilecek olan bir hamilelik durumudur. Hamilelik döneminin ilk belirtileri tatilde iklim değişikliğinin de etkisi ile birlikte kendini gösterebilmektedir. Hamilelik ihtimali olan kadınların, tatile çıkmadan önce mutlaka bir kadın doğum uzmanına muayene olmaları gerekir.
 

GÖZ KONTROLÜNÜN YAPTIRILMASI


Tatile çıkmadan önce göz kontrolünüzü yaptırılması, gözlerde meydana gelebilecek olası bir kötü sonucun da önüne geçebilmektedir. Tatile gitmeden önce yapılacak olan göz kontrolü kesinlikle atlanmaması gereken sağlık kontrollerinin arasında yer almaktadır. Göz kontrolünün yanı sıra gözlük kullanan kişilerin tatile çıkmadan önce yanlarına bir adet yedek gözlük almaları da tatil esnasında göz sağlıkları açısından çok önemlidir.
 

ALERJİ KONTROLÜNÜN YAPTIRILMASI


Vücudun herhangi bir yiyeceğe karşı aşırı duyarlı olması sonucunda genellikle cilt yüzeyinde döküntü ve kaşıntı şeklinde verdiği tepkilere tıp dilinde alerji adı verilmektedir. Tatil zamanlarında ıstırap verici olabilen alerji problemleri için tatil öncesi bir alerji kontrolü yapılması yerinde olmaktadır.Tatilinizi daha güvenli geçirmek istiyorsanız bu riskleri elimine etmek, varsa mevcut tedavilerinizi gözden geçirmek gerekmektedir.

Editör: TE Bilisim